Τη σημερινή εποχή είναι πιο σημαντικό από ποτέ να βελτιώσουμε τις ικανότητές μας στην ακρόαση ώστε να συνδεόμαστε και να συνεργαζόμαστε καλύτερα με τους άλλους. Το να είσαι καλός ακροατής είναι κρίσιμο για την προσωπική και επαγγελματική σου ανάπτυξη, αλλά δεν είναι πάντα εύκολο να αποσυνδεθείς από τον υπόλοιπο κόσμο και να παρακολουθήσεις αναπόσπαστος τις συζητήσεις που εκτυλίσσονται μπροστά σου. 

Ακολουθούν μερικές στρατηγικές για να γίνεις καλύτερος ακροατής. 

Χρησιμοποίησε το διαλογισμό για να ηρεμήσεις ένα ασταμάτητο μυαλό 

Ο διαλογισμός είναι ένα χρήσιμο εργαλείο για να βελτιώσεις την ικανότητά σου να ακούς. Θα σε βοηθήσει να δαμάσεις την υπερκινητικότητά σου, την έλλειψη προσοχής και την τάση σου να διακόπτεις τους άλλους. Θα σε βοηθήσει ακόμα να διαχειριστείς το ανήσυχο μυαλό σου ώστε να εστιάσεις την προσοχή σου στο άτομο που μιλά. Επιπλέον, ο διαλογισμός θα σε βοηθήσει να βάλεις σε προτεραιότητα την αυτοφροντίδα σου, ώστε να μπορείς να φροντίζεις τους άλλους και να ακούς με όλο σου το είναι. 

Εξάλειψε τους περισπασμούς 

Μερικά πράγματα μπορούν να σε βοηθήσουν να γίνεις καλύτερος ακροατής. Όταν κάποιος είναι ευάλωτος και μοιράζεται κάτι μαζί σου, μπορείς να τον ευχαριστήσεις που το έκανε. Προσπάθησε να εξαλείψεις κάθε πιθανό εμπόδιο ακρόασης, απομακρύνοντας το κινητό σου όταν συνομιλείτε. Συχνά εστιάζουμε στην ομιλία κι όχι στην ακρόαση. Ο ένας μπορεί να μάθει από τον άλλον σε μια συζήτηση.

Δείξε ενδιαφέρον και δημιούργησε έναν ασφαλή χώρο 

Οι εξαιρετικοί ακροατές όχι μόνο ακούνε, αλλά κάνουν και τις κατάλληλες ερωτήσεις που προάγουν τον διάλογο και την καλύτερη επικοινωνία. Αυτό αποδεικνύει ότι ένα άτομο όχι μόνο ακούει, αλλά κατανοεί σε βάθος τη συζήτηση και την προχωρά παραπέρα. Αυτό που μπορείς να κάνεις είναι να δημιουργήσεις έναν ασφαλή χώρο, όπου οι ιδέες, τα συναισθήματα και οι σκέψεις μπορούν να εκφραστούν ελεύθερα.

Για να λαμβανεις τα καλύτερα άρθρα μας στο email σου, γράψου στο Newsletter μας.

Διάβασε ακόμα:

5 τρόποι για να αξιοποιήσεις όλες σου τις δυνάμεις

Κατανόησε καλύτερα τον εαυτό σου και κάνε τη διαφορά στη δουλειά σου

Author(s)

  • Marina Khidekel

    Διευθύντρια Περιεχομένου thriveglobal.com

    H Marina Khidekel είναι διευθύντρια περιεχομένου του thriveglobal.com.