Στα επόμενα 4 λεπτά θα μάθεις:


-Γιατί ο Κώστας Κόκλας συμμετέχει σε καμπάνια ενημέρωσης για τη χοληστερίνη. 
-Γιατί όλο και περισσότεροι καλλιτέχνες μιλούν ανοιχτά για τα προβλήματα της υγείας τους.


Παρακολουθείς κι εσύ τους αγαπημένους σου ηθοποιούς στις σειρές στην τηλεόραση. Ή σε ταινίες στον κινηματογράφο. Και θα τους απολαύσεις και στο θέατρο, να παίζουν γεμάτοι λάμψη και ενέργεια. Θα τους χειροκροτήσεις στο τέλος της παράστασης. Θα διαβάσεις τις συνεντεύξεις τους σε περιοδικά. Θα παρατηρήσεις τα ρούχα τους στις φωτογραφίες. Σε κάποιους θα ζητήσεις μέχρι και αυτόγραφο. Και ίσως σκεφτείς: Τι ωραία ζωή που έχουν οι ηθοποιοί! 

Έχεις φανταστεί, όμως, ποτέ πώς είναι η ζωή τους back stage; Τον χρόνο που χρειάζεται να αφιερώσουν για την απομνημόνευση του ρόλου τους; Την προσπάθεια που καταβάλλουν για να τον υποδυθούν με απόλυτη φυσικότητα; Τις πολλές ώρες που περνούν στο γύρισμα, τρώγοντας στο πόδι σε ένα ενδιάμεσο διάλειμμα; Ή τι κάνουν, αν χρειάζεται να υποδυθούν έναν κωμικό ρόλο στο θέατρο τη μέρα που για παράδειγμα … πέθανε η μητέρα τους ή χώρισαν με τον σύντροφό τους;  

Έχει ποτέ τον χρόνο και τον τρόπο ένας καταξιωμένος ηθοποιός να ζήσει μια φυσιολογική ζωή; Όπως για παράδειγμα αυτή που ζεις εσύ; Το πρωί στη δουλίτσα σου. Το απόγευμα στο γυμναστήριο σου. Το βράδυ στον καναπέ σου να απολαμβάνεις την αγαπημένη σου σειρά τρώγοντας το light γιαουρτάκι σου, αφού μεταξύ άλλων προσέχεις και τη χοληστερίνη σου… Ή μήπως δεν είναι lignt το γιαουρτάκι σου και καθόλου δεν προσέχεις τη χοληστερίνη σου; 

Με αφορμή τη συμμετοχή του στην καμπάνια ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης “LDL Alert – Έχει η ζωή γυρίσματα”, μιλήσαμε με έναν αγαπημένο στο κοινό ηθοποιό. Τον Κώστα Κόκλα. Όχι μόνο για το πώς και το γιατί της συμμετοχής του στην καμπάνια, αλλά κυρίως για το πώς ένα πρόβλημα υγείας μπορεί να σε ταρακουνήσει τόσο, ώστε να αποτελέσει το έναυσμα για μια στροφή και ένα γύρισμα στη ζωή σου.

Κώστα, θα ήθελα να μου περιγράψεις το τυπικό καθημερινό σου πρόγραμμα. Το πρόγραμμα, όπως, θα λέγαμε ενός ενεργού ηθοποιού. 

Ξυπνάω σχετικά αργά, επειδή έχω κοιμηθεί συνήθως αργά. Απολαμβάνω το πρωινό μου. Οδηγώ και πηγαίνω στον χώρο όπου γίνεται το γύρισμα για την τηλεοπτική σειρά στην οποία συμμετέχω. Το γύρισμα διαρκεί αρκετές ώρες. Αν δεν έχουν μεσολαβήσει κάποια επαγγελματικά ραντεβού, τις περισσότερες φορές πάω απευθείας στο θέατρο, στο οποίο παίζω φέτος στην παράσταση “Hairspray”.

Να φανταστώ ότι και να ήθελες να πας π.χ. γυμναστήριο, δεν προλαβαίνεις;

Ναι, είναι αλήθεια. Είναι μια πολυτέλεια που δεν μπορώ – λόγω του προγράμματός μου – να εντάξω στην καθημερινότητά μου. 

Θα ήθελες, όμως, να έχεις μια ζωή που σου επιτρέπει να προλαβαίνεις να εντάξεις το γυμναστήριο στο πρόγραμμά σου; 

Ναι, αρκεί να εξακολουθώ να είμαι ηθοποιός. Δεν είναι εύκολο στη ζωή ενός ηθοποιού να ακολουθεί ένα συγκεκριμένο πρόγραμμα ρουτίνας που περιλαμβάνει συγκεκριμένη ώρα για άσκηση. Δεν είναι όμως και ακατόρθωτο. Υπάρχουν κάποιοι άλλοι συνάδελφοι που το καταφέρνουν. Κινούμαι πάντως πολύ. Δεν θα έλεγα ότι κάνω καθιστική ζωή. 

Προλαβαίνεις να φας; Να κάνεις δηλαδή τα καθιερωμένα γεύματα μέσα στην ημέρα. 

Όχι πάντα. Προσπαθώ, όμως, πλέον να έχω όσο το δυνατόν καλύτερη ποιότητα στη διατροφή μου. 

Λες πλέον; Γιατί, παλιότερα, πώς θα χαρακτήριζες τη διατροφή σου;

Έτρωγα πολύ κρέας, λιπαρά γεύματα, αρκετά γλυκά… Όχι ό,τι καλύτερο για τη χοληστερίνη… 

Κι από ύπνο; Πώς τα πας;

Κοιμάμαι εύκολα, επειδή είμαι κουρασμένος λόγω του φορτωμένου προγράμματος που έχω, όμως – συνήθως – δεν συμπληρώνω το καθιερωμένο 8ωρο ύπνου.

Χμ, δε  μου φαίνεται και τόσο ωραία ή τουλάχιστον υγιεινή η ζωή του ηθοποιού back stage …

Είναι μια πρόκληση, πράγματι. Δεν μπορούν να ανταπεξέλθουν όλοι. Και σκέψου ότι η μεγαλύτερη πρόκληση είναι ότι μπορεί να φτάσεις στο θέατρο εξαντλημένος από όλα όσα έχεις κάνει κατά τη διάρκεια της ημέρας, όμως, στη σκηνή πρέπει να βγεις λαμπερός και ακμαίος, να δείχνεις ξεκούραστος και να δίνεις κάθε φορά τον καλύτερό σου εαυτό για να σε απολαύσει το κοινό σου. Ξέρεις … δεν έχει εκπτώσεις στη σκηνή. Πρέπει να δίνεις κάθε φορά τον καλύτερο εαυτό σου. 

Μια και ανέφερες τη χοληστερίνη, ας μιλήσουμε για την καμπάνια ενημέρωσης LDL Αlert στην οποία συμμετέχεις. Γιατί επέλεξαν εσένα ως πρεσβευτή της;

Από την πρώτη στιγμή που ενημερώθηκα για την εκστρατεία ενημέρωσης της υψηλής LDL χοληστερόλης «LDL Alert», θέλησα να συμμετάσχω. Η πρόληψη και η σωστή ενημέρωση σώζουν ζωές. Το ακούμε συχνά από τους γιατρούς και τους δικούς μας ανθρώπους, αλλά πολλές φορές δεν δίνουμε την απαιτούμενη σημασία. Δυστυχώς, οι συνέπειες της υψηλής LDL χοληστερόλης δεν κάνουν διακρίσεις. Ήθελα να αποτελώ μέρος αυτής τη προσπάθειας ευαισθητοποίησης και για αυτό συμμετέχω στην πρωτοβουλία αυτή.

Ήσουν η περίπτωση εκείνου που πίστευε “δεν θα συμβεί σε μένα”; 

Ήμουν η περίπτωση που πίστευε δε θα συμβεί σε μένα τώρα, αλλά ίσως κάποτε, αργότερα. Πρέπει να ακούμε όμως τα καμπανάκια όταν χτυπάνε. Να μην τα αγνοούμε. Στην Ελλάδα σε ό,τι αφορά την υγεία μας, τα προβλήματα ξεκινάνε από το ότι δεν έχουμε καλή “ακοή”. Δεν ακούμε τι μας λέει ο γιατρός. Όταν μας προειδοποιεί για κάτι, ώστε να λάβουμε τα κατάλληλα μέτρα πρόληψης.

Υπάρχει τα τελευταία χρόνια αυτή η τάση των σταρ να μιλούν για τις ασθένειές τους. Η Σελίνα Γκόμεζ για τον λύκο της. Η Kylie Minogue για τον καρκίνο της. Ο George Clooney για τον χρόνιο πόνο λόγω προβλήματος στη μέση του. Εσύ για τη χοληστερίνη σου… Θεωρείς μόδα αυτή την εξωστρέφεια;

Δεν θεωρώ ότι είναι μόδα. Παλαιότερα η εικόνα των ηθοποιών, των “σταρ”, ήταν κάπως άφθαρτη. Και να αρρώσταιναν δεν έπρεπε κανείς να το μάθει. Κάποιοι πέθαναν νέοι και γινόντουσαν είδωλα. Σήμερα οι ηθοποιοί τολμούν να δείξουν το ανθρώπινο πρόσωπό τους. Ότι είναι και αυτοί κοινοί θνητοί και ότι κι αυτοί αρρωσταίνουν. Η αρρώστια, εξάλλου, δεν είναι ντροπή. Και περνούν ένα ακόμα μήνυμα ότι δεν χρειάζεται να κρύβουμε την ασθένειά μας. Αντίθετα, μιλώντας ανοιχτά – στον βαθμό φυσικά που αισθάνεται άνετα ο καθένας – μπορείς και να ενημερωθείς καλύτερα αλλά και να λάβεις υποστήριξη. 


Πρέπει να ακούμε τα καμπανάκια όταν χτυπάνε. Να μην τα αγνοούμε. Στην Ελλάδα σε ό,τι αφορά την υγεία μας, τα προβλήματα ξεκινάνε από το ότι δεν έχουμε καλή “ακοή”.

Επομένως, πιστεύεις πως υπάρχει ένας καλός σκοπός σε όλο αυτό; 

Ναι, γιατί όλοι έχουν καταλάβει τον ρόλο που μπορούν να παίξουν οι ηθοποιοί όχι τόσο στην ενημέρωση όσο στην ευαισθητοποίηση του κοινού, επειδή είναι προσφιλή πρόσωπα. 

Πιστεύω ότι μέσω των ηθοποιών οι φορείς της υγείας έχουν βρει έναν τρόπο να περάσουν πιο αποτελεσματικά τα μηνύματα για την υγεία και να πετύχουν καλύτερη ενημέρωση. Και νομίζω ότι και για τους ηθοποιούς είναι ένας ωραίος σκοπός αυτό. Να μπορούν να φανούν χρήσιμοι μέσα από έναν άλλο … ρόλο. 

Πες μου μια συνήθεια που τηρείς ευλαβικά πλέον μετά “το χτύπημα” της χοληστερίνης. Μετά από της ζωής αυτό το γύρισμα.  

Δεν παραλείπω ποτέ να παίρνω τα φάρμακά μου. Έχω κάνει στροφή στην πιο ποιοτική διατροφή, αλλά αυτό είναι κάτι που πλέον απολαμβάνω. Το να τρώω π.χ. περισσότερο ψάρι και λιγότερο κρέας. 

Ποια νέα υγιεινή συνήθεια, από αυτές που έχεις εντάξει τα τελευταία χρόνια στη ζωή σου, απολαμβάνεις περισσότερο;

Τις σαλάτες. Και πιο συγκεκριμένα, τη στροφή στη μεσογειακή διατροφή. Αν και θα έλεγα ότι δεν πρόκειται ακριβώς για στροφή. Είναι μάλλον επιστροφή. Γιατί εκεί που μεγάλωσα, στη Ζάκυνθο, ήταν κυρίαρχο αυτό το πρότυπο διατροφής. Οπότε οι μνήμες υπήρχαν μέσα μου από πάντα. Και τώρα τις ξαναθυμάμαι και τις επανέφερα στην καθημερινότητά μου. 

Έχεις ένα γιο σχολικής ηλικίας. Ποιες υγιεινές συνήθειες προσπαθείς να του διδάξεις;

Μάλλον δεν χρειάζεται να του τις διδάξω. Είναι ένα παιδί που προσέχει καλά, θα έλεγα, τον εαυτό του. Είναι η φύση του τέτοια. Μπορεί να είναι και η γενιά του. Πιστεύω ότι η νέα γενιά είναι γενικότερα πιο ενημερωμένη και ευαισθητοποιημένη σε θέματα υγείας. Φυσικά, το να βλέπουν τα παιδιά τους γονείς να ακολουθούν υγιεινές συνήθειες αποτελεί ένα καλό πρότυπο για να μιμηθούν. Δεν νομίζω όμως ότι ο γιος μου το έχει ανάγκη αυτό. Θα έλεγα ότι εγώ είμαι εκείνος που κουβαλάω τα παγωτά στο σπίτι και τελικά … εγώ καταλήγω να τα τρώω. 

Δεν τον συμβουλεύεις, επομένως, ιδιαίτερα για τη διατροφή του. Για τη ζωή του γενικότερα, όμως; Τι τον συμβουλεύεις ως μπαμπάς; 

Δεν ασχολούμαι με τους βαθμούς και τις σχολικές του επιδόσεις. Αυτό όμως που λέω στο γιο μου είναι να είναι γενναιόδωρος. Να δίνεις, του λέω ακόμα κι αν δεν παίρνεις. Γιατί, ακόμα κι αν δεν πάρεις από εκεί που έδωσες, θα το εισπράξεις από κάπου αλλού. 

Από την επαφή σου με συναδέλφους τι έχεις διαπιστώσει ότι είναι αυτό που αγχώνει περισσότερο έναν ηθοποιό;

Θα απαντήσω με το αναμενόμενο κλισέ. Η αβεβαιότητα για το επόμενο επαγγελματικό βήμα. Και φυσικά η σύγκριση με τους άλλους.

Και εσένα τι σε αγχώνει;

Έχω καταφέρει να μη με αγχώνει η αβεβαιότητα στο επάγγελμα του ηθοποιού. Ίσως επειδή έχω περάσει σε ένα επίπεδο που απολαμβάνω την ηθοποιία ως τέχνη. Αυτό που με αγχώνει είναι να καταφέρνω να διατηρώ την αυθεντικότητά μου. Ιδιαίτερα στις επαφές μου με τους άλλους. 

Τα θέματα υγείας δε σου προκαλούν άγχος; 

Περισσότερο με ανησυχεί να βλέπω τους άλλους να ανησυχούν για μένα. Ένας από τους λόγους που φροντίζω καλύτερα τον εαυτό μου είναι κι αυτός. 


Πιστεύω πως χρωστάω την ισορροπία μου στα αγαπημένα μου πρόσωπα, με τους οποίους μεγάλωσα και από τους οποίους πήρα πολλή αγάπη και αποδοχή.

Δε σε αγχώνει το γήρας; Ότι μεγαλώνεις σε ηλικία;  Σε προσωπικό επίπεδο, αλλά και σε ό,τι αφορά τη δουλειά σου;

Δεν με αγχώνει σε ό,τι αφορά τη δουλειά μου. Ίσα ίσα που τώρα πλέον απολαμβάνω περισσότερο τους ρόλους μου χάρη στη μεγαλύτερη εμπειρία μου. Και μπορώ να υποδυθώ και ακόμα πιο διαφορετικούς ρόλους, πράγμα που με συναρπάζει. Σε προσωπικό επίπεδο, έχω καταλάβει ότι πλέον χρειάζεται να φροντίζω καλύτερα τον εαυτό μου. Ότι το σώμα μου έχει ανάγκη να το φροντίζω. Δεν είναι όπως όταν ήμουν νεότερος, που άντεχα, ακόμα κι αν έκανα καταχρήσεις. 

Σε ό,τι αφορά την ψυχική σου υγεία, θεωρείς τον εαυτό σου ισορροπημένο;

Θα έλεγα πως ναι. Με χαρακτηρίζει μια ηρεμία γενικότερα και μια καλή σχέση με τον εαυτό μου. 

Θεωρείς ότι έπαιξε ρόλο σε αυτή την ισορροπία και η οικογένειά σου; Ο τρόπος που σε μεγάλωσαν; 

Ναι, είναι αλήθεια. Πιστεύω πως χρωστάω την ισορροπία μου στα αγαπημένα μου πρόσωπα, με τους οποίους μεγάλωσα και από τους οποίους πήρα πολλή αγάπη και αποδοχή. Πιστεύω ότι σήμερα είμαι ισορροπημένος χάρη σε αυτούς. 

Δηλαδή, δεν έχεις σκοτεινό alter ego; 

E, δε θα έχω κι εγώ ένα; Όπως όλοι; Φαντάζομαι πως ναι. 

Διάβασε ακόμα:

Eκστρατεία Ενημέρωσης Για Μια Σοβαρή Νόσο
Γιατί Να Φορέσεις Κι Εσύ Λευκό

Author(s)

  • Φλώρα Κασσαβέτη

    Δημοσιογράφος Υγείας και Ευεξίας

    Η Φλώρα Κασσαβέτη είναι δημοσιογράφος υγείας ευεξίας. Υπήρξε Αρχισυντάκτρια στο περιοδικό Forma και περιοδικό Παιδί και Νέοι Γονείς και στα site Τhriveglobal.gr και Bestofyou.gr του Ομίλου Αntenna.