Στα επόμενα 3 λεπτά θα μάθεις:

-Πότε είναι πιο εύκολο να πάθεις burnout.
-Πώς μπορεί να σε σώσει ο σκύλος σου και όχι μόνο.


Σε ένα περιβάλλον εργασίας που όλα και όλοι κινούνται γρήγορα είναι πιθανό να δεις ότι η ενέργειά σου, είναι αυξημένη, όπως και η δημιουργικότητά σου. Αυτό βέβαια, δεν σημαίνει πως τα παραπάνω είναι πάντα εύκολα, γιατί είναι εξίσου πιθανό να εξουθενωθείς, όσο γρήγορα κινείται και το περιβάλλον σου.

Η ίδια η επιστήμη, μας προτρέπει να φροντίζουμε τη γενική μας ευεξία ώστε να γίνουμε καλύτεροι επαγγελματίες και αν αναρωτιέσαι πως μπορείς να συνδυάσεις την φροντίδα του εαυτού σου, με τους γρήγορους ρυθμούς της καθημερινότητας, είσαι στο σωστό άρθρο.

Παρακάτω θα βρεις εύκολους και έξυπνους τρόπους, που σίγουρα θα σε βοηθήσουν, αν τους δώσεις μια ευκαιρία.

Σκέψου τις εκκρεμότητές σου, τον χρόνο και την ενέργειά σου

Μην αναλαμβάνεις περισσσότερα από όσο μπορούν να αντέξουν οι εκκρεμότητες, ο χρόνος ή η ενέργειά σου. Το να κάνεις πολλά πράγματα μαζί, είναι καταστροφικό.

Με το να λες όχι, φροντίζεις τον εαυτό σου

Δεν μπορείς να λες συνέχεια «ναι» σε όλους και όλα, και αυτό πρέπει να το καταλάβεις. Τα «όχι» θα σε βοηθήσουν στην γενική σου ευεξία, έχε το στο νου σου.

Προγραμμάτισε και λίγη ξεκούραση

Αν είσαι εθισμένος στο να προγραμματίζεις τα πάντα, αυτή η λύση θα σου ταιριάξει γάντι. Χώρισε την ημέρα σου ανάλογα με τις εκκρεμότητές σου και προγραμμάτισε λίγο χρόνο ώστε να επαναφορτιστείς. Ο διαλογισμός ή η δύναμη της αναπνοής, σίγουρα θα σε βοηθήσουν. Μπορείς μάλιστα να ξεκινήσεις με απλά πράγματα, ελέγχοντας για παράδειγμα την αναπνοή σου και κάνοντας εισπνοές/εκπνοές για 10 δευτερόλεπτα, ή λίγο stretching.

Αν έχεις κατοικίδιο, σώθηκες

Αν έχεις κατοικίδιο, σίγουρα εκείνο μπορεί να σε αποφορτίσει. Πήγαινε μαζί του έναν μεγάλο περίπατο ή απλά κράτα τον αγκαλιά. Και το ένα, και το άλλο έχουν εξίσου ευεργετική δράση.

Θέσε όρια στις σχέσεις σου με τους άλλους

Όπως προ είπαμε, δεν είναι υγιές να τα κάνεις όλα για όλους. Θέσε όρια στις σχέσεις σου και μην ξεχνάς ότι η πρώτη σου προτεραιότητα, πρέπει να είναι ο εαυτός σου.

Αποσυνδέσου από το περιβάλλον σου

Αν νιώθεις στα πρόθυρα εξουθένωσης, είναι απαραίτητο να κάνεις ένα βήμα πίσω. Φυσικά, δεν εννοούμε να αφήσεις την δουλειά σου αλλά να κάνεις μικρές αλλαγές όπως για παράδειγμα το να φας στην κουζίνα και όχι στο γραφείο σου, ώστε να χαλαρώσεις και να ανασυγκροτηθείς

Ποιο μικροβήμα έκανες σήμερα;

Δεν υπάρχει περίπτωση να αποτύχεις κάνοντας μικροβήματα, αυτό είναι σίγουρο. Θέσε κάθε μέρα και έναν μικρό στόχο και σιγά σιγά θα έχεις φτάσει στον μεγάλο αρχικό σου στόχο.

Μην παίρνεις δουλειά για το σπίτι

Αυτό είναι ίσως από τα πιο σημαντικά πράγματα που πρέπει να κάνεις. Όταν έχεις σχολάσει, άσε την δουλειά στο χώρο εργασίας σου και μην κάνεις το λάθος να παίρνεις επιπλέον δουλειά για το σπίτι.

Σκέψου πριν πεις το «ναι»

Σκέψου καλά πριν αναλάβεις κάτι, το οποίο μπορεί να σε αγχώσει. Είναι σίγουρα βασικό να είσαι καλός επαγγελματίας αλλά αν έχεις αναλάβει πολλά πράγματα, τότε ίσως να είναι μια καλή στιγμή, για να πεις όχι στο αφεντικό σου.

Η ενσυναίσθηση είναι το κλειδί

Η ενσυναίσθηση είναι από τα αισθήματα που πολεμά όσο κανένα την εξουθένωση, Βρες την μέσα σου και σίγουρα η ζωή σου θα αλλάξει.

Δέξου και πρόσφερε βοήθεια

Είναι σημαντικό μέσα σε μια ομάδα, ο ένας να βοηθάει τον άλλο. Αν νιώθεις εξουθενωμένος ζήτα βοήθεια, και αν δεις έναν συνεργάτη σου να μην είναι καλά, πρόσφερε την δική σου απλόχερα.

Ξεκίνα κάθε μέρα θετικά

Όταν ξυπνάς το πρωί, γέμισε τον εγκέφαλό σου με θετικά συναισθήματα. Προγραμμάτισε την μέρα σου, τους στόχους σου και πίστεψε ο ίδιος πως ό,τι και αν συμβεί, θα τα καταφέρεις.

Θέσε σωστές προτεραιότητες

Αυτό είναι ακόμα μια βασική συμβουλή. Θέσε σωστές προτεραιότητες και αν μπορείς να αναβάλεις κάτι, μην διστάσεις να το κάνεις αν είσαι κουρασμένος. Σίγουρα αύριο θα αποδώσεις καλύτερα.

Γιόρτασε τις νίκες σου

Πες στον εαυτό σου «μπράβο» ακόμα και για τα μικρά πράγματα. Επιβραβεύσου για όσα έχεις πετύχει και ώθησε και την ομάδα σου να κάνει το ίδιο. Τα μικρά πράγματα άλλωστε, κάνουν την διαφορά.

Ο διαλογισμός είναι όπλο

… όπως και το χιούμορ

Το γέλιο κρατάει την ομάδα σου ενωμένη και εσένα αποδοτικό. Επικοινωνήστε, γελάστε και κάν΄τε πλάκα. Εξάλλου η ζωή, είναι από μόνη της αστεία και απρόβλεπτη!

Διάβασε ακόμα:

Μήπως πάσχεις από σύνδρομο επαγγελματικής εξουθένωσης;

Πώς Θα Προλάβεις Την Επαγγελματική Εξουθένωση

Author(s)

  • Marina Khidekel

    Διευθύντρια Περιεχομένου thriveglobal.com

    H Marina Khidekel είναι διευθύντρια περιεχομένου του thriveglobal.com.