Στα επόμενα 3 λεπτά θα μάθεις:

-Πότε πρέπει να σταματήσεις το κάπνισμα.
-Πόσο σημαντική είναι η αποταμίευση.


Αν ανήκεις στην κατηγορία των millennials, εκείνων που γεννήθηκαν μεταξύ του 1980 και του 2000 τότε ίσως διανύεις την δεκαετία των 30 – μία από τις πιο παραγωγικές δεκαετίες της ζωής σου. Επειδή, λοιπόν, τα καλύτερά σου χρόνια σε περιμένουν, φρόντισε να προετοιμάσεις από τώρα το έδαφος και να κάνεις τις απαραίτητες αλλαγές για να έχεις μία καλύτερη ζωή στο μέλλον.

Δες λοιπόν τι πρέπει να ξεκινήσεις και τι να σταματήσεις:

1.Σταμάτα το κάπνισμα

Αν έχεις ξεκινήσει το κάπνισμα, σταμάτησέ το. Έρευνα δείχνει ότι αν σταματήσεις να καπνίζεις πριν την ηλικία των 40, έχεις 90% μικρότερες πιθανότητες να αντιμετωπίσεις μία σοβαρή ασθένεια, σε σχέση με όσους συνεχίζουν να καπνίζουν.

2.Άρχισε να ξυπνάς και να κοιμάσαι την ίδια ώρα κάθε ημέρα

Μπορείς να κάνεις μία εξαίρεση τα Σαββατοκύριακα για να αναπληρώνεις τον ύπνο σου, αλλά καλό είναι να ξυπνάς και να κοιμάσαι την ίδια ώρα κάθε ημέρα. Οι ειδικοί λένε πως αν κοιμάσαι περισσότερο, ακόμα και αν αυτό είναι για λίγες ημέρες, ενδέχεται να διαταράξεις το βιολογικό σου ρολόι, με αποτέλεσμα να νιώθεις κουρασμένος κατά τη διάρκεια της ημέρας. Αν, λοιπόν, δεν θέλεις να αντιμετωπίσεις προβλήματα με τον ύπνο σου στο μέλλον, καθιέρωσε μία συγκεκριμένη ώρα που κοιμάσαι και ξυπνάς και τήρησέ την όσο πιο ευλαβικά μπορείς. 

3.Άρχισε να γυμνάζεσαι συστηματικά

Προσπάθησε να κινείσαι όσο πιο συχνά μπορείς. Περπάτα, κάνε ποδήλατο, τρέξιμο, κολύμπι ή οποιαδήποτε άλλη μορφή άσκησης – αρκεί να κινείσαι. Στην δεκαετία των 30 αρχίζεις να χάνεις μυϊκή μάζα, γι’ αυτό είναι πολύ σημαντικό να γυμνάζεσαι από αυτήν την ηλικία και μετά. Το μυστικό είναι να κάνεις κάτι που σε ευχαριστεί για να μην αντιμετωπίζεις τη γυμναστική σαν κάτι καταναγκαστικό.

4.Άρχισε να κρατάς ημερολόγιο

Είναι ένας από τους καλύτερους τρόπους αποφόρτισης. Δοκίμασε να αποτυπώσεις τις σκέψεις σου σε χαρτί και θα δεις πόσο σε βοηθάει να αποβάλεις το στρες. Άσε που θα διαβάζεις στο μέλλον το ημερολόγιό σου και θα θυμάσαι όσα σε απασχολούσαν σε πιο νεαρή ηλικία.

5.Άρχισε να αποταμιεύεις χρήματα

Τα καλύτερά σου χρόνια είναι μπροστά σου. Αν αρχίσεις να αποταμιεύεις χρήματα από τώρα, θα έχεις τη δυνατότητα να τα ζήσεις ακόμα καλύτερα. Γι’ αυτό προσπάθησε όσο αυτό είναι εφικτό να βάζεις κάποια χρήματα στην άκρη. 

6.Άρχισε να κυνηγάς το όνειρο της ζωής σου

Θέλεις να κάνεις στροφή στην καριέρα σου; Θέλεις να μετακομίσεις ή να κάνεις οικογένεια; Όποιο και αν είναι το όνειρο της ζωής σου, μην το καθυστερείς άλλο. Σκέψου τι μπορείς να κάνεις από τώρα μέχρι το τέλος του χρόνου που θα σε φέρει ένα βήμα πιο κοντά στο όνειρό σου.

7.Μάθε να είσαι χαρούμενος με αυτά που έχεις

Αν νιώθεις ευτυχισμένος με όλα όσα έχεις, τότε θα μπορείς να ζεις μία πιο γεμάτη ζωή. Μάθε να εκφράζεις την ευγνωμοσύνη σου. Σύμφωνα με τους ψυχολόγους αυτό είναι το μυστικό για να κάνεις την κάθε σου σχέση να κρατήσει περισσότερο.

8.Σταμάτα να νομίζεις ότι πρέπει να τους ευχαριστείς όλους

Δεν χρειάζεται να ευχαριστείς όλο τον κόσμο, ούτε να είσαι ευγενικός με άτομα που δεν σου φέρονται ανάλογα. Πρόσεχε πολύ που αφιερώνεις τον χρόνο και την ενέργειά σου. Να είσαι πολύ προσεκτικός στην επιλογή των ατόμων που έχεις στη ζωή σου και να επιλέγεις μόνο εκείνους που σε κάνουν ευτυχισμένο.

9.Μην συγκρίνεις τον εαυτό σου με τους άλλους

Αν δεν μπορείς να κάνεις τα ίδια πράγματα που κάνουν τα αδέρφια ή οι φίλοι σου, αποδέξου το. Μην είσαι σκληρός με τον εαυτό σου και μην τον συγκρίνεις με τους άλλους. Έρευνες δείχνουν ότι όταν συμπεριφέρεσαι έτσι, γίνεσαι λιγότερο αποδοτικός. Έχε πάντα στο μυαλό σου ότι τα πράγματα δεν είναι πάντα όπως φαίνονται και πως μπορεί οι γύρω σου να δίνουν την εντύπωση ότι είναι περισσότερο χαρούμενοι και με λιγότερα προβλήματα, από ό,τι ισχύει στην πραγματικότητα.

10.Άρχισε να συγχωρείς τον εαυτό σου για τα λάθη σου

Όλοι κάνουμε λάθη. Και μάλιστα πολλά. Μην κολλάς στα λάθη του παρελθόντος – μάθε από αυτά, ξεπέρασέ τα, προχώρα μπροστά και γίνε καλύτερος. Η Emma Seppala, επιστημονική διευθύντρια του Stanford’s Center for Compassion and Altruism Research and Education, υποστηρίζει ότι το να δείχνεις συμπόνια στον εαυτό σου αποτελεί το κλειδί για την επιτυχία και σου προτείνει το εξής: να φέρεσαι στον εαυτό σου όπως θα φερόσουν σε έναν συνάδελφο ή φίλο σου που πέρασε μία αποτυχία.

11.Άρχισε να καθορίζεις τις αξίες σου

Μην αφήνεις τους άλλους να καθορίζουν την δική σου ευτυχία και επιτυχία. Σκέψου τις προτεραιότητές σου και πράξε ανάλογα. Πώς θα διαπιστώσεις ποιες είναι οι δικές σου προσωπικές αξίες; Φτιάξε μία λίστα με τις 3 που θεωρείς καλύτερες και σκέψου αν αντανακλώνται στη δουλειά ή τη ζωή σου. Αν όχι, βάλε στόχους που θα σε βοηθήσουν να τις ενσωματώσεις στην καθημερινότητά σου και φτιάξε ένα πλάνο για να τους πραγματοποιήσεις. Σκέψου ποιος θέλεις να είσαι, τι θέλεις να κάνεις και άρχισε να συμπεριφέρεσαι ανάλογα.

12.Άρχισε να διαβάζεις μία ώρα την ημέρα

Αν τις αθροίσεις, στο τέλος του χρόνου θα έχεις περάσει συνολικά 15 ημέρες διαβάζοντας. Ένα βιβλίο όχι μόνο διευρύνει τους ορίζοντες και την φαντασία σου, αλλά σε βοηθάει να χαλαρώσεις.

13.Βάλε τάξη

Άρχισε από το σπίτι σου. Κάνε ένα ξεσκαρτάρισμα και κράτα μόνο ό,τι χρησιμοποιείς ή ό,τι φοράς. Όταν βάζεις τη ζωή σου σε τάξη πρακτικά, αρχίζεις να κάνεις το ίδιο στη δουλειά σου, αλλά και στις σχέσεις σου.

14.Σταμάτα να κρίνεις τους άλλους

Είναι καιρός να σταματήσεις να ασκείς κριτική στους άλλους. Σκέψου αυτό: θα σου άρεσε να σε κρίνουν οι άλλοι; Μάλλον όχι. Γι’ αυτό μην κάνεις ό,τι δεν θέλεις να σου κάνουν. Κανείς δεν είναι τέλειος. Γι’ αυτό να είσαι ευγενικός και να θυμάσαι ότι όπως συμπεριφέρεσαι, θα σου συμπεριφέρονται. 

 

Διάβασε ακόμα:

12 Ερωτήσεις Που Πρέπει Να Κάνεις Στον Εαυτό σου

5 Δικαιολογίες Που Χρησιμοποιείς Όταν Φοβάσαι Να Κάνεις Μία Αλλαγή 

Author(s)

  • Η Shana Lebowitz είναι αρθρογράφος του Business Insider.