“Γιατί έπρεπε να συμβεί αυτό σε εμένα”; Αυτές οι λέξεις έβγαιναν καθημερινά από το στόμα μου. Δεν είχε σημασία αν αυτό που μου συνέβαινε ήταν κάτι μικρό ή κάτι μεγάλο. Πάντα λυπόμουνα τον εαυτό μου. Πάντα ήθελα κάτι περισσότερο και δεν μπορούσα να είμαι χαρούμενος.

Όλα αυτά άρχισαν να αλλάζουν όταν άρχισα να καλλιεργώ ένα πολύ δυνατό συναίσθημα που έμενε αδρανές για πολλά χρόνια. Την ευγνωμοσύνη. Τους τελευταίους 34 μήνες έγραφα καθημερινά μία “λίστα ευγνωμοσύνης”, με όλα όσα με έκαναν να αισθάνομαι ευγνώμων και αυτό άλλαξε ριζικά την ζωή μου.

Βλέπεις, ποτέ δεν ήμουνα ευγνώμων με όσα είχα. Πάντα κοιτούσα καθετί κακό που μου συνέβαινε και δεν κοιτούσα ποτέ καθετί καλό που γινόταν στην ζωή μου.

O Robert Emmons, καθηγητής ψυχολογίας στο Πανεπιστήμιο της California, έχει κάνει εκτεταμένη έρευνα πάνω στην ευγνωμοσύνη και έχει ανακαλύψει ότι δεν αποτελεί μόνο ένα θετικό συναίσθημα, αλλά βελτιώνει και την υγεία σου- αν την καλλιεργήσεις. Αυτό ακριβώς έκανα εγώ.

Ακολουθούν τα 13 σημαντικότερα πράγματα που έμαθα για την ευγνωμοσύνη:

1.Η αρχή δεν είναι εύκολη

Το να φτιάχνω λίστες ευγνωμοσύνης ξεκίνησε σαν μία πρόκληση από τον μέντορά μου. Μου είπε να του στείλω 3 πράγματα για τα οποία νιώθω καθημερινά ευγνωμοσύνη. Ακούγεται πολύ εύκολο, ωστόσο δεν ήταν καθόλου, γιατί όταν έχεις περάσει το μεγαλύτερο μέρος της ζωής σου χωρίς την ευγνωμοσύνη, δεν είναι εύκολο να το αλλάξεις. Το να φτιάχνω λίστες ήταν πραγματικά μια πρόκληση. Ειδικά αν είχα – όπως νόμιζα – μία άσχημη ημέρα. Όμως έμαθα ότι…

2.Πάντα υπάρχει κάτι για το οποίο είσαι ευγνώμων

Ότι και αν συνέβαινε στη ζωή μου, αν είχα προβλήματα στην δουλειά, αν ήμουνα άρρωστος, αν κάποιος με νευρίαζε στον δρόμο, πάντα υπήρχε κάτι για το οποίο να είμαι ευγνώμων: η υγεία μου, το χαμόγελο της κόρης μου, το ότι είχα τη δυνατότητα να πίνω καθαρό νερό, ο σκύλος μου, το ότι είχα κάποιον που μπορούσα να του στείλω τη λίστα ευγνωμοσύνης μου και πολλά άλλα. Άρχισα να παρατηρώ ότι…

3.Η ευγνωμοσύνη ήταν παντού γύρω μου

Αν περιβάλλεσαι από άτομα που είναι ευγνώμονα, θα είναι πολύ πιο εύκολο να καλλιεργήσεις τη δική σου ευγνωμοσύνη. Όταν καλλιέργησα τη δική μου, παρατήρησα ότι όλο και περισσότερα άτομα έκαναν το ίδιο.

Αν καλλιεργήσεις την ευγνωμοσύνη και αν είσαι ευγνώμων για ό,τι σου συμβαίνει, θα ξέρεις ότι κάθε βήμα σε πάει πιο κοντά σε κάτι καλύτερο και μεγαλύτερο από την τωρινή σου κατάσταση — Brian Tracy

Μιλώντας για την ευγνωμοσύνη άρχισα να συνειδητοποιώ ότι…

4.Η ευγνωμοσύνη αυξάνεται όσο περισσότερο την εκφράζεις

Ξεκίνησα τη λίστα ευγνωμοσύνης μου από τα πολύ βασικά και προσπάθησα πολύ να βρω πράγματα για τα οποία ήμουνα ευγνώμων, ειδικά τις πιο δύσκολες ημέρες. Αλλά με τον καιρό συνειδητοποίησα ότι ήταν πολύ πιο εύκολο.

Άρχισα με 4 πράγματα, πήγα στα 6 και τώρα έχω περισσότερα από 20. Έπρεπε να εξασκήσω την ευγνωμοσύνη μου και να γίνω καλύτερος.

Για να το κάνω όμως αυτό, έπρεπε να αλλάξω όλα όσα πίστευα για εκείνη και συνειδητοποίησα ότι…

5.Η ευγνωμοσύνη προκαλεί ριζική αλλαγή

Γράφοντας μία λίστα ευγνωμοσύνης και όντας ευγνώμων, ξεκίνησα σιγά σιγά να αλλάζω τον τρόπο σκέψης μου. Συνειδητοποίησα ότι μπορώ να είμαι ευγνώμων για τα πάντα, ακόμα και για τα άσχημα. Αν ήμουνα κρυωμένος, ήμουνα ευγνώμων που δεν ήμουνα άρρωστος. Αν έχανα μία δουλειά, ήμουνα ευγνώμων που είχα τη δυνατότητα να ξεκινήσω ξανά. Αν κάποιος ήταν αγενής μαζί μου, ήμουνα ευγνώμων που μου έδειχνε ποιος δεν θέλω να γίνω.

Μπορεί να μην καταλαβαίνω πάντα γιατί συμβαίνει κάτι, την ώρα που συμβαίνει, αλλά κοιτάζοντας πίσω συνειδητοποιώ ότι όλα γίνονται για κάποιο σκοπό. Για να μου δείξουν και να μου μάθουν κάτι. Και για αυτό είμαι ευγνώμων.

Αυτό με έκανε να καταλάβω ότι…

6.Η ευγνωμοσύνη δεν έχει σχέση με τα χρήματα

Συνάντησα κάποτε έναν ηλικιωμένο σε μία καφετέρια στην Tampa της Φλόριντα. Μιλήσαμε για λίγο και είδα ότι ήταν ένα από τα πιο ευτυχισμένα άτομα που είχα γνωρίσει ποτέ. Είχε μία πολύ ήρεμη αύρα. Καθώς μιλούσαμε, μου είπε ότι ζει “μία ζωή πέρα από τα πιο τρελά του όνειρα”. Συνειδητοποίησα πως αυτός ο άνθρωπος ήταν πολύ πλούσιος εσωτερικά.

Μου είπε πόση ευγνωμοσύνη είχε στην ζωή του και για όλα τα καταπληκτικά πράγματα που είχε τη δυνατότητα να ζήσει. Ήταν χαρούμενος που ζούσε.

Φύγαμε την ίδια ώρα και αποχαιρετιστήκαμε. Καθώς πήγαινα προς το αυτοκίνητό μου, τον είδα που έμπαινε κι εκείνος σε ένα παλιό αυτοκίνητο. Συνειδητοποίησα ότι είτε δεν είχε αρκετά χρήματα, είτε αν είχε, δεν τον ένοιαζε να κάνει επίδειξη.

Κατάλαβα ότι η ευγνωμοσύνη δεν έχει να κάνει με τα χρήματα. Η ευγνωμοσύνη έχει να κάνει με τον εσωτερικό σου κόσμο. Όχι με τον εξωτερικό.

Αυτό με βοήθησε να καταλάβω ότι…

7.Όσο περισσότερη ευγνωμοσύνη νιώθεις, προετοιμάζεις τον εαυτό σου για ακόμα περισσότερη

“Όταν είσαι ευγνώμων, ο φόβος εξαφανίζεται και νιώθεις γεμάτος”— Anthony Robbins

Όταν εστιάζεις σε αυτά για τα οποία είσαι ευγνώμων, συνειδητοποιείς όλα όσα υπάρχουν στην ζωή σου.

Η ευγνωμοσύνη σε βοηθάει να έρθεις σε πλήρη ισορροπία με το σύμπαν. Σκέψου λίγο: αν δεν είσαι ευγνώμων με όσα ήδη έχεις, γιατί να αποκτήσεις περισσότερα;

Η ευγνωμοσύνη σε κάνει να παραμερίσεις τον εγωισμό σου και σε βοηθάει να βρεις πραγματικά τον εαυτό σου. Δεν μπορείς την ίδια στιγμή να νιώθεις εγωισμό και ευγνωμοσύνη.

Αυτό με έκανε να ανακαλύψω ότι…

8.Η ευγνωμοσύνη έχει πολύ σημαντικές ηθικές αξίες

Σε έρευνα του Αμερικάνικου Οργανισμού Ψυχολογίας, οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι το θετικό συναίσθημα της ευγνωμοσύνης έχει 3 σημαντικές ηθικές λειτουργίες. Λειτουργεί σαν:

Ηθικό βαρόμετρο – ξέρουμε ότι είμαστε ο αποδέκτης μίας καλής συμπεριφοράς του άλλου και αντιδρούμε κι εμείς ανάλογα.
Κίνητρο ηθικής– μας κάνει να θέλουμε να κάνουμε κάτι καλό για τους άλλους.
Ενισχυτής ηθικής – ενδυναμώνει την θέλησή μας να θέλουμε να κάνουμε καλό και στο μέλλον.

Με απλά λόγια, δεχόμαστε το καλό, κάνουμε καλό και γινόμαστε καλύτεροι.

Αυτό με οδήγησε να κατανοήσω μία άλλη σημαντική λειτουργία της ευγνωμοσύνης:

9.Μπορεί να αυξήσει και να διατηρήσει ένα θετικό συναίσθημα

Σε έρευνα του 2003, δύο ψυχολόγοι ζήτησαν από τους συμμετέχοντες να γράψουν μερικές προτάσεις για συγκεκριμένα πράγματα κάθε εβδομάδα. Η πρώτη ομάδα έγραψε για όλα όσα αισθανόταν ευγνωμοσύνη. Η δεύτερη για καθημερινά πράγματα που την ενοχλούσαν και η τρίτη για γεγονότα που την είχαν επηρεάσει- θετικά ή αρνητικά.

Μετά από 10 εβδομάδες, οι ερευνητές παρατήρησαν πως όσοι έγραψαν για την ευγνωμοσύνη ήταν περισσότερο αισιόδοξοι και αισθανόντουσαν καλύτερα αναφορικά με την ζωή τους.

Η ευγνωμοσύνη, όχι μόνο σε βοηθάει να γίνεις περισσότερο χαρούμενος, αλλά….

10.Μπορεί να σε βοηθήσει να σταματήσεις τις αρνητικές σκέψεις

Σύμφωνα με το Laboratory of Neuro Imaging, ο μέσος άνθρωπος έχει περίπου 70.000 σκέψεις την ημέρα! Οι περισσότερες από αυτές μοιάζουν μεταξύ τους και απλά επαναλαμβάνονται στο μυαλό μας κάθε ημέρα. Ωστόσο, υπάρχει ένα πρόβλημα με αυτό αφού στην πλειοψηφία τους αυτές οι σκέψεις είναι αρνητικές.

Δεν μπορούμε απλά να πούμε στον εαυτό μας μην σκέφτεσαι αρνητικά τώρα. Γιατί μάντεψε τι κάνει το μυαλό μας. Αρχίζει να σκέφτεται αρνητικά! Όπως επισημαίνει ο ψυχοθεραπευτής Carl Jung “αυτό στο οποίο αντιστέκεσαι επιμένει”.

Ο CEO του Facebook, Mark Zuckerberg, έβαλε στόχο για το 2014 να γράφει ένα ευχαριστήριο σημείωμα καθημερινά. Γιατί; Για να μπορεί να εκφράζει περισσότερο την ευγνωμοσύνη του και να εμποδίζει τις αρνητικές του σκέψεις.

Η ευγνωμοσύνη μπορεί να αντικαταστήσει αυτές τις αρνητικές σκέψεις με κάποιες θετικές και αυτό σε κάνει να καταλάβεις ότι…

11.Η ζωή μπορεί να γίνει πιο διασκεδαστική

Θέλω να σκεφτείς δύο διαφορετικά άτομα για ένα λεπτό. Το πρώτο παραπονιέται συνεχώς και δεν είναι ποτέ ευχαριστημένο με τίποτα. Εκνευρίζεται με το παραμικρό και λέει ότι όλα είναι λάθος. Σε αυτό το άτομο συμβαίνουν πολύ καλά πράγματα στην ζωή του, γιατί έχει οικογένεια, δουλειά, είναι υγιής. Αλλά δεν το ενδιαφέρουν όλα αυτά γιατί ποτέ δεν του είναι αρκετά.

Από την άλλη υπάρχει ένα άλλο άτομο που δείχνει πάντα χαρούμενο, ότι και να συμβαίνει στη ζωή του και μιλάει συνεχώς μόνο για τα καλά.

Εξωτερικά τα δύο άτομα μοιάζουν, μόνο που για το δεύτερο η ευγνωμοσύνη είναι μέρος της ζωής του και είναι ευγνώμων για όλα όσα έχει.

Με ποιο από τα δύο άτομα θα ήθελες να είσαι μαζί; Ποιο άτομο πιστεύεις ότι απολαμβάνει τη ζωή περισσότερο;

12.Καλλιεργείς την πεποίθηση ότι ο κόσμος είναι καλός

Κάποιος μου είπε κάποτε ότι έχουμε μία επιλογή κάθε ημέρα: να πιστέψουμε ότι ο κόσμος είναι καλός και να πιστέψουμε ότι είναι κακός.

Πιστεύω το πρώτο, συνεπώς θα ελκύω περισσότερο καλό στην ζωή μου. Πρέπει να είμαι ευγνώμων σήμερα; Αν μπορώ να απαντήσω με ένα “ναι”, ανεξάρτητα με το τι μου συμβαίνει, θα μπορέσω να βρω ακόμα περισσότερα για τα οποία είμαι ευγνώμων. Θα έχω ακόμα περισσότερο καλό στην ζωή μου. Και θα βλέπω μόνο το καλό στον κόσμο.

Τέλος, υπάρχει και κάτι ακόμα που μπορείς να κάνεις όταν νιώθεις ευγνωμοσύνη…

13.Να τη μοιράζεσαι

Η ευγνωμοσύνη είναι ένα δώρο. Σκέψου πόση χαρά βιώνεις όταν δίνεις ένα δώρο σε κάποιον και όταν κάνεις καλύτερη την ζωή του. Όταν εκφράζεις την ευγνωμοσύνη σου για κάποιον ή κάτι, μοιράζεσαι αυτό το δώρο και είναι υπέροχο!

Διάβασε ακόμα:

7 Λόγοι Για Τους Οποίους Η Ευγνωμοσύνη Μπορεί Να Αλλάξει Τη Ζωή Σου

Το Μυστικό Που Έψαχνες Για Να Είσαι Πιο Ευτυχισμένος

Author(s)

  • Ο Chris Winfield είναι συντάκτης και συγγραφέας.