Στα επόμενα 5 λεπτά θα μάθεις:

-Γιατί δεν πρέπει να ξεχνάς το αντηλιακό σου.
-Γιατί πρέπει να πεις αντίο στο τηγάνι σου.


Μερικές φορές μια μικρή αλλαγή μπορεί να φέρει μια μεγάλη. Γι’ αυτό με αφορμή τη σημερινή Παγκόσμια Ημέρα Ευεξίας θα θέσουμε μαζί σου 13 μικρούς εφικτούς στόχους που μπορεί να αλλάξουν τη ζωή σου προς το καλύτερο εξασφαλίζοντας καλύτερη υγεία, ψυχική ισορροπία και την απαραίτητη ευεξία για μια ποιοτική και δημιουργική προσωπική και επαγγελματική ζωή.  

Με τις μικρές αλλαγές που σου προτείνουμε να ακολουθήσεις μπορείς να «κουρδίσεις» τον εαυτό σου έτσι ώστε να προχωρήσεις και σε πιο σημαντικές αλλαγές που όμως απαιτούν μεγαλύτερη δέσμευση: όπως να κόψεις το τσιγάρο, να ξεκινήσεις να γυμνάζεσαι, να υιοθετήσεις έναν υγιεινό τρόπο διατροφής, να λύσεις όλα σου τα προβλήματα στις σχέσεις σου με τα αγαπημένα σου πρόσωπα. Μην ξεχνάς ότι η αρχή είναι το ήμισυ του παντός! 

1.Ξύπνα μισή ώρα πιο νωρίς

Φυσικά για να μην χάνεις ύποψη αυτό πιθανόν προϋποθέτει ότι θα πρέπει να κοιμάσαι μισή ώρα πιο νωρίς. Διαθέτοντας περισσότερο χρόνο το πρωί έχεις την πολυτέλεια να κινηθείς σε πιο αργούς και χαλαρούς ρυθμούς κρατώντας τα επίπεδα του στρες χαμηλά. Σε αυτό το μισάωρο μπορείς να εντάξεις το χρόνο που χρειάζεσαι για να απολαύσεις ένα καλό πρωινό, να πιεις χαλαρά τον καφέ σου και να κάνεις κάποια μορφή γυμναστική π.χ. διάδρομο, ποδήλατο εσωτερικού χώρου ή ότι άλλο νομίζεις. Να θυμάσαι ότι 30 λεπτά άσκησης 5 φορές την εβδομάδα είναι αρκετά για να εξασφαλίσεις σημαντικά οφέλη στον οργανισμό σου. Η συνήθεια αυτή είναι ιδιαίτερα σημαντική αν δεν πηγαίνεις σε κάποιο γυμναστήριο ή δεν κάνεις κάποια άλλη μορφή γυμναστικής κατά τη διάρκεια της ημέρας. 

2.Προγραμμάτισε τις προληπτικές σου εξετάσεις  

Οι βασικοί παράγοντες για τη μείωση των θανάτων από καρδιαγγειακά και καρκίνο τα τελευταία χρόνια είναι η βελτίωση των διαγνωστικών μεθόδων καθώς και οι νέες θεραπείες που εφαρμόζονται. Μάλιστα άνθρωποι που δεν αμελούν γενικά τις προληπτικές εξετάσεις και τα τσεκ απ για την προάσπιση της υγείας τους μπορούν να κερδίσουν μέχρι και 10 χρόνια ζωής σύμφωνα με έρευνα που διεξήχθη από το Εθνικό Ινστιτούτο Καρκίνου στις ΗΠΑ. Για αυτό δείξε συνέπεια στις ετήσιες εξετάσεις που δεν πρέπει να παραλείπεις. Επίσης αν είσαι γυναίκα μην παραλείπεις και τη μαστογραφία (ξεκινώντας με μία μαστογραφία αναφοράς στα 40 θα πρέπει να την επαναλαμβάνεις ετησίως αν είσαι άνω των 50 εκτός αν υπάρχουν λόγοι για έλεγχο πιο νωρίς όπως για παράδειγμα αν ανήκεις στην ομάδα υψηλού κινδύνου για καρκίνο του μαστού ή υπάρχουν στη μαστογραφία αναφοράς ευρήματα που απαιτούν παρακολούθηση). 

3.Βγες έξω

Αν η ζωή σου είναι σπίτι γραφείο – γραφείο σπίτι φρόντισε αυτή τη χρονιά να κάνεις της ανατροπή και να βγαίνεις έξω έστω και για μια σύντομη βόλτα κατά τη διάρκεια της ημέρας έτσι ώστε να εξασφαλίσεις ότι σε βλέπει ο ήλιος. Φυσικά και υπάρχει λόγος!  Ο χρόνος που περνάμε έξω από το σπίτι μας κατά τη διάρκεια της ημέρας, μας κρατά συντονισμένους με τη θεραπευτική ενέργεια του ήλιου. Το ηλιακό φως (με μέτρο) διεγείρει τους νευροδιαβιβαστές του εγκεφάλου όπως η σεροτονίνη ενισχύοντας την καλή διάθεση. Παράλληλα ενεργοποιεί την βιταμίνη D που είναι απαραίτητη για την υγεία των οστών μας και τη γενικότερη ενίσχυση του ανοσοποιητικού μας. 

4.Μην ξεχνάς το αντηλιακό σου 

Γιατί μπορεί ο ήλιος να έχει θεραπευτικές ιδιότητες αλλά η υπερβολική έκθεση στον ήλιο χωρίς προστασία επισπεύδει τη γήρανση. Προκαλεί επίσης βλάβες στο DNA και είναι ο πιο σημαντικός προδιαθεσικός παράγοντας για την ανάπτυξη μελανώματος. Μην αμελείς λοιπόν να φοράς αντηλιακό και δεν εννοούμε μόνο στην παραλία. Αντηλιακό πρέπει να φοράς κάθε μέρα ακόμα και τους χειμερινούς μήνες, ιδιαίτερα αν πηγαίνεις περπατώντας στη δουλειά σου ή χρησιμοποιείς τα μέσα μεταφοράς ή αθλείσαι σε εξωτερικούς χώρους. 

5.Εμβολιάσου

Ενημερώσου από το γιατρό σου για τα εμβόλια ενηλίκων που μπορεί να θωρακίσουν την υγεία σου. Για παράδειγμα από το HPV-εμβόλιο (για τον ιό των κονδυλωμάτων) δεν έχουν να κερδίσουν προστασία από τον κίνδυνο του τραχηλικού καρκίνου μόνο τα μικρά κορίτσια αλλά και οι μεγαλύτερες σε ηλικία γυναίκες. Γι’ αυτό συμβουλέψου τον γυναικολόγο σου. Ένα άλλο εμβόλιο που μπορεί να σου συστήσει ο γιατρός σου είναι αυτό για τον πνευμονιόκοκκο που σε προφυλάσσει από την πνευμονία αν έχεις προβλήματα υγείας. Τέλος θα πρέπει να επικαιροποιήσεις τα παιδικά σου εμβόλια ιδιαίτερα αν δεν έχεις κάνει κάποιο από αυτά, δεν έχεις κάνεις τις ενδεικνυόμενες αναμνηστικές δόσεις ή δεν έχεις κάνει πλήρες σχήμα. 

6.Θυμήσου να ανοίγεις παράθυρο…

Όχι μόνο για να δεις έξω και να ξεκολλήσουν τα μάτια σου από την οθόνη (συνήθεια που πρέπει να επιβάλλεις στον εαυτό σου ιδιαίτερα αν δουλεύεις μπροστά σε υπολογιστή) αλλά κυρίως για να αεριστεί ο χώρος ιδιαίτερα τώρα με την απειλή του νέου κορονοϊού. Να θυμάσαι ότι σε κλειστούς χώρους  που δεν αερίζονται γίνεται συσσώρευση αλλεργιογόνων και μικροβίων και είναι πιο πιθανή η μετάδοση ιώσεων και ιών. Επίσης είναι σημαντικό να ανανεώνεται ο αέρας όταν χρησιμοποιείται κλιματιστικό. 

7.Πήγαινε με τα πόδια…

ή με το ποδήλατο όπου αυτό είναι εφικτό. Να θυμάσαι ότι στόχος σου πρέπει να είναι τα 10.000 βήματα την ημέρα.  Αυτό τον αριθμό συστήνουν οι ειδικοί για την πρόληψη προβλημάτων υγείας που σχετίζονται με τη φθορά του χρόνου. Επιπλέον το περπάτημα ανατρέπει τη διαδικασία γήρανσης και προστατεύει την καρδιά αυξάνοντας την ελαστικότητα των αρτηριών. Ακόμα και 10  λεπτά  τη μέρα βοηθάνε  στη φυσική τόνωση και την ψυχική ευφορία. Αν πάλι βάλεις ως στόχο σου τα 10.000 βήματα μην παραλείψεις να πάρεις έναν μετρητή βημάτων ή να χρησιμοποιήσεις μια εφαρμογή στο κινητό σου που θα σε βοηθάει και θα σε παρακινεί να πετύχεις τον στόχο σου.  

8.Πέτα το τηγάνι 

Στην καθημερινότητα σου προτίμησε το μαγείρεμα στον ατμό, την κατσαρόλα και το φούρνο από το τηγάνισμα και το ψήσιμο στο κάρβουνα που καταστρέφουν τα θρεπτικά συστατικά και μεταβάλλουν τη σύνθεση των τροφών. 

9.Ξεκίνα να διαβάζεις τις ετικέτες

Έρευνες επιβεβαιώνουν ότι τα άτομα που έχουν τη συνήθεια να διαβάζουν τις ετικέτες των διατροφικών προϊόντων δείχνουν μεγαλύτερο ενδιαφέρον για την προάσπιση της υγείας τους.  Οι πληροφορίες που αναγράφονται στις ετικέτες τροφίμων  αφορούν την ενέργεια, τις πρωτεΐνες, τους υδατάνθρακες και τα σάκχαρα, τα λίπη και ειδικότερα τα κορεσμένα, τις φυτικές ίνες, το νάτριο καθώς και ορισμένες βιταμίνες και μέταλλα. Οι πληροφορίες για κάθε θρεπτικό συστατικό συνήθως εκφράζονται ως ποσότητα (g) που αντιστοιχεί σε ποσότητα 100 γραμμαρίων (g) ή 100 ml του προϊόντος, ή μπορεί να αναγράφονται και ανά μερίδα προϊόντος. Διαβάζοντας τις ετικέτες θα αρχίσεις να συγκρίνεις τα διάφορα προϊόντα και να κάνεις πιο υγιεινές επιλογές.

10.Πάρε τσάντα φαγητού στο γραφείο

Αυτό σημαίνει ότι βάζεις ως κύριο στόχο να τρως σπιτικό φαγητό στο γραφείο. Ναι φυσικά χρειάζεται προετοιμασία από την προηγούμενη και τάπερ (παραπάνω από ένα). Προετοιμάζοντας την τσάντα φαγητού από την προηγούμενη μπορεί να προνοήσεις για τα φρούτα που θα πάρεις μαζί, υγιεινά σνακ, ξηρούς καρπούς και φυσικά τη σαλάτα που θα συνοδεύει το φαγητό σου. Η συνήθεια να παίρνεις φαγητό και τρόφιμα από το σπίτι για το γραφείο μπορεί να αποδειχθεί πολύτιμη για την υγεία σου καθώς εξασφαλίζει περισσότερα θρεπτικά συστατικά και λιγότερες θερμίδες και σε αποτρέπει από το να παραγγείλεις junk food. Εννοείται ότι κάνεις οικονομία και στην τσέπη σου.  

11.Μάσα αργά

Βάλε στόχο να τρως σε συνθήκες ηρεμίας ακόμα και στο γραφείο κάνοντας διάλειμμα για φαγητό αντί να τρως δουλεύοντας παράλληλα μπροστά στον υπολογιστή. Όταν τρως βιαστικά είναι πιο πιθανό να φας περισσότερο απ’ όσο έχεις ανάγκη. Από την άλλη  το αργό μάσημα βοηθά να λειτουργήσει καλύτερα η διαδικασία της πέψης πράγμα που σε προστατεύει από γαστρεντερικά προβλήματα. Και να θυμάσαι να τρως πάντα σε καθιστή θέση και σε επίπεδη επιφάνεια (τραπέζι ή γραφείο) Ποτέ στο πόδι… Ένας έξυπνος τρόπος για να ξεκινήσεις να τρως πιο αργά είναι το γεύμα σου να περιέχει πάντα σαλάτα. Σκέψου το λίγο πόσο γρήγορα μπορείς να φας ένα μπολ από ανάμεικτα φυλλώδη λαχανικά με ψητό κοτόπουλο; Σίγουρα θα χρειαστείς περισσότερο χρόνο από το να φας το κοτόπουλο σκέτο. Τέλος αν θέλεις να συνειδητοποιήσεις πόσο άσχημο είναι να τρως γρήγορα βιντεοσκόπησε τον εαυτό σου! Θα εκπλαγείς!

12.Αντικατάστησε το αλάτι με μυρωδικά

Ο βασικός λόγος για να το κάνεις είναι γιατί έτσι μειώνεις το αλάτι στη διατροφή σου το οποίο συνδέεται με προβλήματα υγείας όπως η υπέρταση.  Επίσης έρευνες δείχνουν ότι μυρωδικά όπως το κύμινο, το κόλιανδρο, το τζίντζερ, το δεντρολίβανο, ο κουρκουμάς εκτός του ότι δίνουν γεύση στα πιάτα σου έχουν ισχυρή αντιοξειδωτική δράση παρέχοντας στο οργανισμό μια σημαντική ασπίδα προστασίας έναντι παραπροϊόντων του ψησίματος. Με λίγα λόγια κάνουν το ψήσιμο πιο υγιεινό.  Η πιο επιτυχημένη γευστικά αντικατάσταση του επιτραπέζιου αλατιού γίνεται με το λεμόνι και το πορτοκάλι καθώς προσδίδουν υψηλή ένταση στη γεύση.

13.Δώσε κύρια σημασία στις σχέσεις

50% καλύτερη διαβίωση και μέχρι και 7,5 χρόνια επιπλέον κερδίζουν όσοι απολαμβάνουν σχέσεις φιλίας και  καλό δέσιμο με την οικογένειά τους σύμφωνα με έρευνες. Άτομα που απολαμβάνουν υποστήριξη από την οικογένεια και τους φίλους τους εκτός του ότι έχουν λιγότερο στρες έχουν και μεγαλύτερη δύναμη να αντεπεξέλθουν στις δυσκολίες αλλά και καλύτερη άμυνα απέναντι στις ασθένειες.  Αντίθετα η κοινωνική απομόνωση επιβαρύνει την υγεία, σωματική και ψυχική. 

Διάβασε ακόμα:

Ευεξία: Ατομική ή εταιρική υπόθεση;

Κορονοϊός και ευεξία: Η μεγάλη έρευνα της Thrive Global Greece για τις επιπτώσεις του νέου κορονοϊού στη σωματική, ψυχική και συναισθηματική ευεξία των Ελλήνων