Στα επόμενα 3 λεπτά θα μάθεις:

-Γιατί πρέπει να πεις όχι στις πλαστικές σακούλες.
-Γιατί πρέπει να προτιμήσεις να παίρνεις τους λογαριασμούς σου online.


Όταν ήμουν φοιτήτρια, ζούσα σε μια επαρχιακή πόλη της Αγγλίας. Κάθε κτίριο στη γειτονιά είχε έναν μικρό κάδο απορριμμάτων, τον οποίο ο δήμος άδειαζε εβδομαδιαία. Συχνά τα σκουπίδια του διαμερίσματός μας ξεχείλιζαν. Έτσι, για να αποφύγουμε το δημοτικό πρόστιμο που απειλούσε όσους άφηναν σακούλες εκτός κάδου, τα “διοχετεύαμε” στους κάδους ανυποψίαστων γειτόνων. Μέχρι που μας έπιασαν στα πράσα και το πάθημα μας έγινε μάθημα!

Χρόνια αργότερα, διαβάζοντας για τις υπερφορτωμένες ελληνικές χωματερές και τα τσουχτερά πρόστιμα που πληρώνουμε στην Ευρωπαϊκή Ένωση, εκτίμησα την ύπαρξη κανόνων που περιορίζουν τα σκουπίδια. Σε λίστα που δημοσίευσε η Ευρωπαϊκή Ένωση, που παρουσιάζει το ποσοστό αστικών απορριμμάτων που καταλήγουν στις χωματερές ή την ανακύκλωση, η χώρα μας ήρθε δεύτερη ως προς το ποσοστό σκουπιδιών που καταλήγουν σε χωματερές και προτελευταία ως προς την ανακύκλωση. Επειδή μιλάμε για αστικά σκουπίδια, στα οποία συμβάλλει κάθε νοικοκυριό, υπεύθυνοι είμαστε όλοι μας. Φυσικά, τέτοιες κατατάξεις δεν μας κάνουν περήφανους, αφήνουν όμως πολλά περιθώρια για βελτίωση.

Τι μπορούμε να κάνουμε για να μειώσουμε τα σκουπίδια που πετάμε (χωρίς να τα διοχετεύουμε σε κάδους γειτόνων); Ιδανικά, να εφαρμόζουμε όλοι τις αξίες του κινήματος Zero Waste καθημερινά. Όμως, για να επιτευχθεί ένας τέτοιος τρόπος ζωής, χρειάζεται πολύς κόπος και χρόνος. Σαν μέση λύση λοιπόν, ας ξεκινήσουμε από τα 12 βήματα που ακολουθούν.

Πώς θα μειώσεις τα σκουπίδια του σπιτιού σου

Ξεκίνησε κάνοντας έναν έλεγχο… σκουπιδιών! Τι αντικείμενα πετάς συχνά και ποια από αυτά μπορούν να αποφευχθούν ή να αντικατασταθούν με αντικείμενα πολλαπλών χρήσεων; Για συγκεκριμένες λύσεις, ακολούθησε τις παρακάτω συμβουλές:

1.Ξέρεις πόσο επικίνδυνο είναι το πλαστικό; Πες όχι στις πλαστικές σακούλες, οι οποίες παίρνουν 20 χρόνια να αποσυντεθούν και θέτουν σε κίνδυνο τα θαλάσσια ζώα, χρησιμοποιώντας μια πάνινη τσάντα για τα ψώνια σου (έτσι κι αλλιώς πλέον η ελληνική νομοθεσία σε ωθεί προς αυτή την καλή συνήθεια).

2.Όταν παραγγέλνεις φαγητό απ’ έξω, πες όχι στα μαχαιροπίρουνα μιας χρήσης.

3.Πες όχι επίσης σε διαφημιστικά φυλλάδια και μικροαντικείμενα που θα καταλήξουν σύντομα στα σκουπίδια.

4.Αντί για υγρό σαπούνι χεριών και αφρόλουτρο που περιέχονται σε πλαστικό μπουκάλι, χρησιμοποίησε μπάρες σαπουνιού.

5.Ψώνισε στην τοπική λαϊκή αποφεύγοντας τα συσκευασμένα φρούτα και λαχανικά.

6.Επένδυσε σε ένα θερμός, που κρατάει το νερό σου κρύο όλη μέρα και εκμεταλλεύσου την έκπτωση που προσφέρουν πολλές καφετέριες σε πελάτες με επαναχρησιμοποιούμενο ποτήρι.

7.Επιδιόρθωσε ρούχα και παπούτσια και όταν αποφασίσεις να τα αποχαιρετήσεις, χάρισέ τα ή πρόσφερέ τα για ανακύκλωση!

8.Αντί για μεμβράνη και αλουμινόχαρτο, προτίμησε επαναχρησιμοποιούμενη συσκευασία τροφίμων από κερί μέλισσας, που είναι οικολογική.

9.Οργάνωσε τα γεύματά σου πριν πας στο σούπερ μάρκετ και αν σου περισσεύει φαγητό που δεν θα καταναλώσεις, χάρισέ το ή κομποστοποίησέ το.

10.Για να αποφύγεις την περιττή χαρτούρα, επίλεξε να λαμβάνεις ηλεκτρονικά τους λογαριασμούς σου.

11.Αγόρασε τσάι χύμα για να μη χρειάζεται να πετάξεις τα χρησιμοποιημένα φακελάκια.

12.Αντικατάστησε τους δίσκους καθαρισμού από βαμβάκι με επαναχρησιμοποιούμενους δίσκους από μικροΐνες.

Κυρίως, όμως, θυμήσου τον τελικό προορισμό των σκουπιδιών που πετάς -στην Ελλάδα είναι η χωματερή- και σκέψου τους δικούς σου, δημιουργικούς τρόπους να τα μειώσεις, ξεκινώντας από σήμερα.

Αρχική δημοσίευση στη στήλη ευεξίας της Αλεξίας Εμμανουλοπούλου στην αθηΝΕΑ

Διάβασε ακόμα:

Πώς Επηρεάζουν Οι Διατροφικές Επιλογές Μας Τον Πλανήτη;

Τι Να Κάνεις Για Να Μην Πεις Το Νερό Νεράκι

Author(s)

  • Η αθηΝΕΑ είναι η ηλεκτρονική εφημερίδα που λαμβάνουν στο email τους κάθε μεσημέρι χιλιάδες συνδρομητές, για να κρατούν την επαφή τους με τα σημαντικότερα νέα της ημέρας. Την ίδια στιγμή, το portal της αθηΝΕΑς εμπλουτίζει την εμπειρία του αναγνώστη του newsletter με ερεθίσματα που διευρύνουν τους ορίζοντές του: άρθρα για την πολιτική και τις διεθνείς εξελίξεις, την επιχειρηματικότητα, την τέχνη, τη γαστρονομία, το ταξίδι και τη ζωή στην πόλη.