Στα επόμενα 3 λεπτά θα μάθεις:

-Ότι η ευτυχία σου εξαρτάται κυρίως από εσένα.
-Τι μπορείς να κάνεις για αυτό.


Μήπως δεν μπορείς να κοιμηθείς το βράδυ γιατί έχεις ένα πρόβλημα που σε απασχολεί; Μήπως σκέφτεσαι έναν στόχο ή ένα όνειρο που ακόμα δεν έχεις πραγματοποιήσει, το οποίο σε κάνει να νιώθεις ανικανοποίητος, απαισιόδοξος ή ακόμα και δυστυχισμένος; Μήπως αισθάνεσαι ότι δεν μπορείς να αγγίξεις την ευτυχία; Αν καταφέρεις να αντιμετωπίσεις τους φόβους σου, θα μπορέσεις να επιτύχεις ότι μέχρι τώρα σου φαινόταν αδύνατο και ακατόρθωτο. Θα καταλάβεις ότι η ευτυχία κρύβεται στα πιο απλά πράγματα και είναι πιο κοντά σου από όσο νομίζεις. Γιατί μπορείς να μάθεις πως να είσαι ευτυχισμένος κάνοντας κάποιες απλές και μικρές αλλαγές:

1.Να είσαι θετικός και αισιόδοξος

Στη ζωή σου έρχεσαι αντιμέτωπος με δύσκολες καταστάσεις- αυτό είναι απόλυτα φυσιολογικό. Θα πρέπει όμως να θυμάσαι ότι δεν πρέπει να τις αφήνεις να σε επηρεάζουν. Προσπάθησε, λοιπόν, σε καθετί άσχημο να βλέπεις την θετική του πλευρά. Και κάνε και κάτι ακόμα: άλλαξε τον τρόπο σκέψης σου και αντιμετώπιζε κάθε πρόβλημα και κάθε δυσκολία σαν μία πρόκληση και ευκαιρία να μάθεις κάτι καινούργιο και να γίνεις καλύτερος. Να σκέφτεσαι τι είναι εφικτό. Όχι τι είναι ανέφικτο.

2.Εστίασε σε ό,τι μπορείς να ελέγξεις

Υπάρχουν πράγματα που είναι πέρα από τον έλεγχο και τις δυνάμεις σου και δεν μπορείς δυστυχώς να τα ελέγξεις. Για παράδειγμα, αρνητικές σκέψεις, όπως τι θα κάνεις αν χάσεις την δουλειά σου ή αν αρρωστήσεις, σου στερούν την ενέργειά σου και σε κάνουν να είσαι απαισιόδοξος. Γι’ αυτό, λοιπόν, την επόμενη φορά που θα πιάσεις τον εαυτό σου να σκέφτεται με αυτόν τον τρόπο, κάνε κάτι διαφορετικό: σκέψου όλα όσα εξαρτώνται από εσένα και μπορείς να ελέγξεις. Αναφορικά με τα προηγούμενα παραδείγματα, δούλεψε σκληρά και υιοθέτησε έναν υγιεινό τρόπο ζωής. Έτσι, μπορείς να αντιμετωπίσεις έμμεσα ακόμα και όσα είναι πέρα από τις δυνάμεις σου.

3.Συναναστρέψου χαρούμενα άτομα

Οι αισιόδοξοι και χαρούμενοι άνθρωποι είναι θερμοί, υποστηρικτικοί και δοτικοί. Και αυτά τα χαρακτηριστικά μπορούν να στα μεταδώσουν. Το ίδιο φυσικά ισχύει και στην αντίθετη περίπτωση. Αν συναναστρέφεσαι απαισιόδοξα και γεμάτα αρνητισμό άτομα, το ίδιο θα αισθάνεσαι και εσύ.

4.Απόλαυσε τη δουλειά σου

Δεν ξέρω αν το έχεις καταλάβει, αλλά περνάς το ⅓ τη ημέρας σου στο γραφείο. Αν κάνεις μία δουλειά που σε γεμίζει, τότε πηγαίνεις ευχάριστα στο γραφείο. Γι’ αυτό προσπάθησε να επιλέξεις έξυπνα και σωστά σε ό,τι αφορά στην καριέρα σου.

5.Έχε ζωή πέρα από την δουλειά

Να θυμάσαι ότι έχεις δύο ζωές. Την επαγγελματική και την προσωπική. Εκεί που τελειώνει η μία αρχίζει η άλλη. Βρες τον χρόνο λοιπόν και ασχολήσου με πράγματα εκτός δουλειάς και εξισορρόπησε τις δύο σου ζωές.

6.Πρόσφερε στους γύρω σου

Ο εθελοντισμός και η προσφορά σε κάνουν να νιώθεις ότι έρχεσαι κοντά με τους γύρω σου και ότι τους βοηθάς να βελτιώσουν την ζωή τους. Με αυτόν τον τρόπο βάζεις για λίγο τα δικά σου θέματα σε δεύτερη μοίρα και συνειδητοποιείς ότι υπάρχουν πιο σημαντικά προβλήματα από τα δικά σου.

7.Να είσαι ευέλικτος

Ακόμα και το καλύτερα οργανωμένο σχέδιο, δεν πηγαίνει πάντα όπως το θέλεις. Μάθε λοιπόν να είσαι ευέλικτος και να προσαρμόζεσαι σε οποιαδήποτε αλλαγή ή ανατροπή. Έτσι δεν θα απογοητεύεσαι και θα αντιμετωπίζεις ψύχραιμα κάθε κατάσταση.

Αν καταφέρεις να αντιμετωπίσεις τους φόβους σου, θα μπορέσεις να επιτύχεις ότι μέχρι τώρα σου φαινόταν αδύνατο και ακατόρθωτο.

8.Υιοθέτησε έναν υγιεινό τρόπο ζωής

Κοιμήσου αρκετά, φάε σωστά και αθλήσου. Ο ύπνος και η σωστή διατροφή βοηθούν τον οργανισμό σου να λειτουργεί σωστά. Από την άλλη, η άσκηση σε βοηθάει να διατηρείσαι σε φόρμα και βελτιώνει την διάθεσή σου.

9.Μην κρατάς κακία

Κρατώντας κακία, γεμίζεις θυμό και αυτό σε εμποδίζει να νιώθεις ευτυχισμένος.

10.Κυνήγησε τα όνειρά σου

Και βάλε ρεαλιστικούς στόχους. Με αυτόν τον τρόπο θα αποκτήσεις κίνητρο και αυτό με τη σειρά του θα σε κάνει να είσαι αισιόδοξος.

11.Καλλιέργησε τις σχέσεις σου

Φρόντισέ τες και πέρασε χρόνο με τα αγαπημένα σου πρόσωπα. Η αγάπη που παίρνεις από εκείνα σε γεμίζει ενέργεια και σε βοηθάει να αντιμετωπίζεις την κάθε δυσκολία.

12.Εξερεύνησε

Ανακάλυψε νέα πράγματα. Ταξίδεψε, ασχολήσου με νέες δραστηριότητες, γνώρισε καινούργια άτομα, μάθε καινούργια πράγματα και ζήσε την ζωή σου στο έπακρο. Δημιούργησε αναμνήσεις που θα σε συνοδεύουν μία ολόκληρη ζωή.

Η ευτυχία κρύβεται στα πιο απλά πράγματα και είναι πιο κοντά σου από όσο νομίζεις.

Διάβασε ακόμα:

Έρευνα: Γιατί Είμαστε Λιγότερο Ευτυχισμένοι;

5 Συμβουλές Της Νευροεπιστήμης Που Θα Σε Κάνουν Πιο Ευτυχισμένο

Author(s)

  • Jonathan Alpert

    ψυχοθεραπευτής

    Ο Jonathan Alpert είναι ψυχοθεραπευτής, συγγραφέας και σύμβουλος καριέρας.