Στα επόμενα 3 λεπτά θα μάθεις:

– Πώς θα σπάσεις τον πάγο ανάμεσα σε εσένα και τους συνεντευξιαστές
– Γιατί πρέπει να περιγράψεις τον εαυτό σου όσο καλύτερα μπορείς 


Αν ο στόχος σου για το 2019 είναι να βρεις τη δουλειά των ονείρων σου, τότε θα πρέπει να προετοιμαστείς κατάλληλα για να μπορείς να ξεχωρίσεις από τον ανταγωνισμό και να είσαι σε θέση να απαντήσεις σε κάθε εύκολη ή δύσκολη ερώτηση μιας συνέντευξης εργασίας. Ο Lavie Margolin, career coach, σύμβουλος επαγγελματικής εξέλιξης και συγγραφέας του “Mastering the Job Interview” επισημαίνει ότι οι καλές απαντήσεις είναι το κλειδί για να αποκτήσεις τη δουλειά των ονείρων σου. Τι εννοούμε όμως όταν λέμε καλές απαντήσεις; Εκείνες που αποκαλύπτουν τα ταλέντα, τον χαρακτήρα και την εμπειρία σου. Γι΄αυτό, μελέτησε πολύ καλά τις σημαντικότερες 12 ερωτήσεις κατά τον Margolin και σκέψου τις 12 καλύτερες απαντήσεις που πρέπει να δώσεις!

 

1.Γιατί θέλεις να εργαστείς στην εταιρεία μας;

Μία πολύ σημαντική ερώτηση σύμφωνα με τον Margolin, καθώς αυτό που ψάχνουν οι εταιρείες είναι εργαζόμενους που έχουν πάθος με τη συγκεκριμένη δουλειά και ασπάζονται τις ίδιες αξίες και το ίδιο όραμα. Αυτοί είναι που θα ξεχωρίσουν.

2.Ποια είναι τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματά σου;

Αυτή η ερώτηση σου δίνει τη δυνατότητα να δείξεις ότι έχεις επίγνωση των δυνατοτήτων και των αδυναμιών σου. Είναι η κατάλληλη ώρα να δείξεις ότι είσαι ώριμος και ότι έχεις αυτοπεποίθηση. Πρόσεξε όμως. Μην χρησιμοποιήσεις αρνητικές λέξεις για να περιγράψεις τον εαυτό σου.

3.Τι σου δίνει κίνητρο;

Οι άνθρωποι που στέκονται απέναντί σου θέλουν να μάθουν τις αξίες και το όραμά σου, τους στόχους και τις φιλοδοξίες σου για να διαπιστώσουν κατά πόσο συμβαδίζουν με εκείνα της εταιρείας τους. 

4.Μίλησέ μας για μία φορά που είχες μία αντιδικία στη δουλειά και πώς κατάφερες να την επιλύσεις.

Η ερώτηση αυτή αποκαλύπτει τις επικοινωνιακές σου δεξιότητες και την ικανότητα επίλυσης διαφωνιών. Προσπάθησε να μιλήσεις όσο πιο αντικειμενικά μπορείς.

5.Προτιμάς να δουλεύεις μόνος σου ή με άλλους;

Η απάντησή σου θα δείξει στους μελλοντικούς σου εργοδότες κατά πόσο μπορείς να συμβαδίσεις με την κουλτούρα της εταιρείας και πώς μπορείς να συνεισφέρεις σε αυτή. Είναι η ευκαιρία σου να δείξεις πόσο συνεργατικός είσαι στο πλαίσιο μίας ομάδας.

6.Μίλησέ μας για μία φορά που ανέλαβες ηγετικό ρόλο και ποιο ήταν το αποτέλεσμα;

Είτε απαιτεί είτε όχι ηγετικές ικανότητες η θέση στην οποία θέλεις να προσληφθείς, εκείνες θα σε κάνουν να ξεχωρίσεις από το πλήθος. Δείξε λοιπόν ότι μπορείς να ηγηθείς μίας ομάδας και να δώσεις λύση σε οποιοδήποτε πρόβλημα.

7.Πώς χειρίζεσαι την κριτική από τον επικεφαλής σου;

Οι συνεντευξιαστές θέλουν να δουν ότι μπορείς και έχεις τη διάθεση να εξελίσσεσαι διαρκώς και να γίνεσαι καλύτερος.

8.Τι θα έκανες αν έπρεπε να συνεργαστείς με έναν συνάδελφο, τον οποίο αντιπαθείς;

Μία ακόμη ερώτηση που δείχνει την ικανότητά σου να ελίσσεσαι και να επιλύεις ό,τι προβλήματα ανακύπτουν, χωρίς να τα αφήνεις να σου αποσπούν την προσοχή και να επηρεάζουν την ομαλή συνεργασία της ομάδας.

9.Τι θα έκανες αν είχες ένα αυστηρό deadline και συνειδητοποιούσες ότι όταν τελείωνες το project σου, είχες κάνει ένα λάθος και έπρεπε να αρχίσεις ξανά από την αρχή;

Ήρθε η στιγμή να δείξεις πόσο καλά διαχειρίζεσαι μία αναποδιά και πώς αντιδράς σε στρεσογόνες καταστάσεις.

10.Ποιες είναι οι οικονομικές σου απαιτήσεις;

Η οικονομική διαπραγμάτευση ποτέ δεν είναι εύκολη. Όταν λοιπόν φτάνει η στιγμή να διαπραγματευτείς τον μισθό σου, θα πρέπει να είσαι ήδη έτοιμος και να έχεις κάνει από πριν την έρευνά σου αναφορικά με το μισθό της θέσης που επιθυμείς. Μάθε τι συμβαίνει στην αγορά και κινήσου ανάλογα.  

11.Ποια είναι τα χόμπι σου;

Κλασική ερώτηση για να σπάσει ο πάγος και για συνειδητοποιήσουν οι συνεντευξιαστές κάποια πράγματα για εσένα για τη ζωή σου εκτός γραφείου. Εντυπωσίασέ τους λοιπόν!

12.Θα μπορούσες να δουλέψεις στο εξωτερικό;

Καλό είναι να έχεις σκεφτεί από πριν και μάλιστα πολύ καλά τι θα απαντήσεις σε μία τέτοια ερώτηση για να δείξεις κατά πόσο ευέλικτος είσαι και κατά πόσο προτίθεσαι να αλλάξεις τόπο διαμονής. 

Διάβασε ακόμα:

Συνέντευξη Για Δουλειά; 5 Μυστικά Για Να Προετοιμαστείς Σωστά

Όσα Πρέπει Να Γράψεις Στο Χαρτί Για Να Πετύχεις Τους Στόχους Του ’19

Author(s)

  • Ελίνα Δελενίκα

    Head of Content Thrive Greece

    Η Ελίνα Δελενίκα είναι Head of Content του Thrive Greece.