Τα μυστικά για μία υγιεινή και μεγάλη σε διάρκεια ζωή βασίζονται σύμφωνα με τους ειδικούς σε επιστημονικά αποδεδειγμένα βήματα που θα σε βοηθήσουν όχι μόνο να παραμείνεις υγιής όσο μεγαλώνεις, αλλά και να διατηρήσεις τις γνωστικές σου λειτουργίες υψηλές. Αυτά τα βήματα περιλαμβάνουν μικρές αλλαγές στη διατροφή σου, την άσκηση και τη σχέση σου με τον κόσμο γύρω σου. Αν χρησιμοποιήσεις σωστά αυτά τα εργαλεία, θα μπορέσεις όχι μόνο να ζήσεις περισσότερο αλλά και να κάνεις την ζωή σου καλύτερη:

1.Ακολούθησε τη μεσογειακή διατροφή

Μία από τις καλύτερες άμυνες ενάντια στη μείωση των γνωστικών λειτουργιών βρίσκεται… στο πιάτο σου. Κυριολεκτικά. Έρευνες συνδέουν τη μεσογειακή διατροφή με ένα δυνατό και υγιές σώμα και με τη μείωση σοβαρών ασθενειών αλλά και με ένα κοφτερό μυαλό αφού αποδεδειγμένα συνδέεται με την βελτίωση των γνωστικών λειτουργιών και την μείωση πιθανότητας εμφάνισης άνοιας.

2. Διατήρησε τις φιλίες σου και χτίσε καινούργιες

Η μοναξιά βλάπτει σοβαρά την υγεία. Σύμφωνα μάλιστα με έρευνα είναι πιο επικίνδυνη ακόμα και από την παχυσαρκία. Αντίθετα, έρευνες υποστηρίζουν η φιλία είναι το κλειδί για να μεγαλώνεις καλά και να είσαι πιο ευτυχισμένος.

Μία από αυτές μάλιστα, που δημοσιεύτηκε στο British Medical Journal, υποστηρίζει ότι άτομα που είχαν συχνή επαφή με 10 ή περισσότερα άτομα ήταν περισσότερο ευτυχισμένα σε σχέση με άτομα που δεν είχαν αντίστοιχες κοινωνικές επαφές και πως τα άτομα με λιγότερους φίλους ήταν λιγότερο ευτυχισμένα.

Σε έρευνα που πραγματοποίησαν ψυχολόγοι του Michigan State University σε περισσότερα από 280.000 άτομα, ανακάλυψαν ότι σε μεγαλύτερης ηλικίας άτομα, οι φιλίες έπαιζαν σημαντικότερο ρόλο στην υγεία και την ευτυχία τους ακόμα και από τα άτομα της οικογένειάς τους. “Οι καλοί φίλοι κάνουν καλό στην υγεία και την ευεξία”, υποστηρίζουν οι επικεφαλής της έρευνας. Γι΄αυτό επένδυσε σε φιλίες που σε κάνουν χαρούμενο.

Η μοναξιά βλάπτει σοβαρά την υγεία. Σύμφωνα μάλιστα με έρευνα είναι πιο επικίνδυνη ακόμα και από την παχυσαρκία!

3. Κάνε αερόβια άσκηση 3 φορές την εβδομάδα…

Κάθε είδος άσκησης σε βοηθάει, αλλά αυτό που έχει τα περισσότερα οφέλη για το μυαλό και το σώμα σου, όσο εσύ μεγαλώνεις, είναι η αερόβια.

Έρευνες υποστηρίζουν ότι το τρέξιμο, το περπάτημα και το κολύμπι, βελτιώνουν την διάθεσή σου, αδειάζουν το μυαλό σου και θωρακίζουν τον εγκέφαλό σου απέναντι στην μείωση των γνωστικών λειτουργιών που συμβαίνει με το πέρασμα του χρόνου. Η αερόβια άσκηση ενδυναμώνει όμως και την καρδιά, τους πνεύμονες και τους μυς. Γι΄αυτό βάλε στο πρόγραμμά σου αυτό το είδος άσκησης 3 φορές την εβδομάδα για τουλάχιστον 45 λεπτά.

4. … και μυική ενδυνάμωση 2 φορές την εβδομάδα

Και τις υπόλοιπες ημέρες; Τις μέρες που το πρόγραμμά σου δεν περιλαμβάνει τρέξιμο ή κολύμπι, προγραμμάτισε ασκήσεις μυϊκής ενδυνάμωσης.

Έρευνες δείχνουν ότι τα καλύτερα αποτελέσματα στην υγεία – ψυχική και σωματική – για άτομα άνω των 50 έχει ο συνδυασμός αερόβιας άσκησης και ενδυνάμωσης.

5. Δείξε προσοχή και φροντίδα

Αλήθεια σκέφτεσαι ποτέ τις ανάγκες των άλλων; Είσαι σχολαστικός και αποτελεσματικός με ό,τι και αν ασχολείσαι;

75ετής έρευνα ανακάλυψε ότι άτομα που δείχνουν σε μεγάλο βαθμό προσοχή και φροντίδα, ζουν περισσότερο. Αντίστοιχα ήταν τα αποτελέσματα άλλης έρευνας  σύμφωνα με την οποία άτομα που νοιάζονται και φροντίζουν περισσότερο τους φίλους και την οικογένειά τους, ζουν επίσης περισσότερο.

6. Μείωσε το αλκοόλ

Έρευνες ανακάλυψαν συσχέτιση του αλκοόλ με απειλητικές για τη ζωή ασθένειες. Οι επικεφαλής της έρευνας μάλιστα σου συνιστούν αν όχι να το κόψεις εντελώς, τουλάχιστον να πίνεις λιγότερο από ένα ποτήρι την ημέρα.

7. Σήκω κάθε μία ώρα και περπάτα

Ανεξάρτητα από το πόσες φορές πηγαίνεις στο γυμναστήριο, πρέπει να σηκώνεσαι κάθε μία ώρα από την καρέκλα σου. Αυτό υποστηρίζουν οι ειδικοί, λέγοντας μάλιστα ότι έτσι εκτός από την υγεία σου βελτιώνεις και την αποδοτικότητά σου.

Έρευνες δείχνουν ότι τα καλύτερα αποτελέσματα στην υγεία – ψυχική και σωματική – για άτομα άνω των 50 έχει ο συνδυασμός αερόβιας άσκησης και ενδυνάμωσης.

8. Μην κρύβεις τα συναισθήματά σου

Έρευνα του 2012 που πραγματοποιήθηκε σε 243 άνδρες και γυναίκες ηλικίας 95-100 ετών, απέδειξε ότι ένας από τους λόγους που τους έκανε να φτάσουν μέχρι αυτή την ηλικία, ήταν ότι εξέφραζαν τα συναισθήματά τους.

9. Προστάτεψε το δέρμα σου

Όσο μεγαλώνεις το δέρμα σου γίνεται πιο λεπτό και χάνει την ελαστικότητά του, με αποτέλεσμα οι ρυτίδες και οι μαύροι κύκλοι να κάνουν την εμφάνισή τους.

Όσο και αν σου αρέσει το μαυρισμένο χρώμα, είναι πολύ σημαντικό να προστατεύεις το δέρμα σου από τον ήλιο, καθώς η υπερβολική έκθεση όχι μόνο κάνει το δέρμα σου να φαίνεται γερασμένο αλλά θέτει σε κίνδυνο την υγεία σου. Η καλύτερη προστασία σύμφωνα με τους δερματολόγους είναι η συχνή χρήση αντηλιακού με υψηλό δείκτη προστασίας καθώς και η αποφυγή της υπερβολικής έκθεσης στον ήλιο. 

10. Γίνε πιο “ανοιχτός”

Έρευνα του 2006 που πραγματοποιήθηκε στην Ιαπωνία σε άτομα ηλικίας 100 – 106 ετών υποστηρίζει ότι το γεγονός ότι ήταν πολύ “ανοιχτοί” κατά τη διάρκεια της ζωής τους σε νέες ιδέες, συναισθήματα και concepts, αποτέλεσε έναν από τους λόγους της μακροζωίας τους.

11.Χειρίσου τα πράγματα με ηρεμία

Έρευνα του 2008 υποστηρίζει ότι η ψυχική ισορροπία αποτελεί ένα από τα χαρακτηριστικά που οδηγεί στην μακροζωία.

12. Κοιμήσου 7-8 ώρες την ημέρα

16 έρευνες που πραγματοποιήθηκαν σε ένα εκατομμύριο άτομα, έδειξαν ότι είτε κοιμάσαι λίγο, δηλαδή λιγότερο από 7 ώρες την ημέρα, είτε υπερβολικά πολύ, δηλαδή περισσότερο από 9 ώρες, βάζεις σε κίνδυνο την υγεία σου. Τι πρέπει να κάνεις; Να κοιμάσαι 7-9 ώρες.

Κατάθλιψη, κακή διάθεση και απόδοση, αλλά και αποδυνάμωση του ανοσοποιητικού συστήματος, είναι μόνο μερικές από τις επιπτώσεις της έλλειψης ύπνου. Από την άλλη και ο πολύ ύπνος βλάπτει, καθώς φαίνεται να σχετίζεται με την κατάθλιψη και καρδιαγγειακά νοσήματα. 

Η ψυχική ισορροπία αποτελεί ένα από τα χαρακτηριστικά που οδηγεί στην μακροζωία.

Διάβασε ακόμα:

Μήπως Τα Πολλά Ξενύχτια Σε Γερνάνε;

Επηρεάζει Ο Χαρακτήρας Την Υγεία Σου;

Author(s)

  • Το Business Insider είναι ένα από τα μεγαλύτερα αμερικάνικα sites που εξειδικεύεται σε επαγγελματικά και οικονομικά θέματα και έχει διεθνή παρουσία σε περισσότερες από 15 χώρες.