Στα επόμενα 3 λεπτά θα μάθεις:

-Γιατί πρέπει να ρίξεις κρύο νερό στα χέρια σου πριν από μία συνέντευξή.
-Πόσες φορές πρέπει να σφίξεις το χέρι του μελλοντικού αφεντικού σου.


Ίσως το γνωρίζεις, ίσως πάλι και όχι, αλλά μερικές φορές αυτά που λέει το σώμα σου είναι πιο σημαντικά από αυτά που λες εσύ ο ίδιος. Τι εννοούμε; Ότι η γλώσσα του σώματος, ο τρόπος που στέκεσαι, οι εκφράσεις του προσώπου σου, οι κινήσεις σου, ακόμα και η χροιά της φωνής σου μπορούν να σε βοηθήσουν ή… να σε κάψουν κατά την διάρκεια μίας συνέντευξης. Οι ειδικοί σε θέματα γλώσσας του σώματος, σου δίνουν 13 συμβουλές για να σκίσεις στην επόμενή σου συνέντευξη:

1.Μπες στην αίθουσα με τους ώμους τεντωμένους και το κεφάλι ψηλά

Να θυμάσαι ότι η συνέντευξη εργασίας ξεκινάει με το που βγεις από το αυτοκίνητό σου, καθώς δεν ξέρεις ποιος μπορεί να σε βλέπει εκείνη την ώρα, υποστηρίζει η Tonya Reiman, ειδική σε θέματα γλώσσας σώματος. Γι’ αυτό, μην καμπουριάζεις, έχε το σώμα σου τεντωμένο και το κεφάλι ψηλά, μπες στην αίθουσα ή το κτίριο, κοίτα στα μάτια το άτομο που είναι απέναντί σου (ακόμα και αν είναι η κοπέλα στη ρεσεψιόν ή ο φύλακας) και συστήσου.

2.Ρίξε κρύο νερό στις παλάμες σου

Αφού μπεις στο κτίριο, ίσως χρειαστεί να περιμένεις κάποια ώρα μέχρι να ξεκινήσει η συνέντευξη. Σε αυτό το διάστημα η Reiman σε συμβουλεύει να αναζητήσεις την τουαλέτα. Πάρε 10 βαθιές αναπνοές και ρίξε για τουλάχιστον 20-30’’ κρύο νερό στα χέρια σου. Έτσι οι παλάμες σου δεν θα ιδρώσουν όταν κάνεις χειραψία.

3.Κάνε μία σφιχτή χειραψία

Εφόσον έχεις κάνει το κόλπο με τα χέρια και το νερό, είσαι έτοιμος για τη χειραψία με το μελλοντικό αφεντικό σου. Η Lillian Glass, ειδική σε θέματα γλώσσας του σώματος, σε συμβουλεύει να μην σφίξεις το χέρι του ατόμου απέναντι σου πολύ χαλαρά. Βάλε λίγη δύναμη.

4.Κάθισε χωρίς να καμπουριάζεις

Κάθισε διατηρώντας τη σωστή στάση του σώματός σου με τους ώμους στητούς και το κεφάλι ψηλά, λέει η Glass και προσπάθησε να διατηρήσεις τη στάση σου σε όλη τη διάρκεια της συνέντευξης. Μπορείς να ακουμπήσεις στην πλάτη της καρέκλας, αρκεί να μην καμπουριάζεις.

5.Κοίταζε τον συνεντευκτή στα μάτια

Πρέπει να έχεις μία σωστή και γεμάτη αυτοπεποίθηση οπτική επαφή, χωρίς όμως να καρφώνεις το άτομο που βρίσκεται απέναντί σου, καθώς αυτό μπορεί να φανερώσει μία επιθετική στάση, σύμφωνα με την Glass.

6.Προσπάθησε να είσαι ακίνητος

Προσπάθησε να μην παίζεις με τα μαλλιά, τα δάχτυλα ή ακόμα και τα ρούχα σου ή να κινείσαι νευρικά. Κάτι τέτοιο λέει η Glass δίνει στον άλλον την εντύπωση ότι δεν ενδιαφέρεσαι και ότι περιμένεις να τελειώσει η συζήτησή σας και να φύγεις – ακόμα και αν εσύ δεν αισθάνεσαι έτσι.

7.Μην κάθεσαι σταυροπόδι

Τα πόδια σου πρέπει να είναι κολλημένα στο πάτωμα λέει η Reiman. Συχνά όταν καθόμαστε πολλή ώρα, καθόμαστε σταυροπόδι και αλλάζουμε συνεχώς θέση. Όπως και στην προηγούμενη περίπτωση, κάτι τέτοιο υποδηλώνει νευρική συμπεριφορά.

8.Μην φοβάσαι το χαμόγελο

Είναι πολύ σημαντικό να χαμογελάς με μέτρο, λέει η Reiman και συνεχίζει λέγοντας ότι δεν πρέπει να το παρακάνεις, γιατί κάτι τέτοιο υποδηλώνει ότι δεν παίρνεις σοβαρά τα πράγματα.

9.Άλλαζε χροιά στη φωνή σου

Αν μιλάς με την ίδια χροιά και χωρίς καθόλου χρώμα στη φωνή σου, ενδέχεται να σαμποτάρεις οτιδήποτε έξυπνο πεις. Άσε που η μονοτονία είναι πολύ βαρετή και δεν έχει καθόλου συναίσθημα, με αποτέλεσμα να μπερδεύει το συνομιλητή σου, υποστηρίζει η Glass. Γι΄αυτό, άλλαζε τόνο και χροιά και προσπάθησε να δείχνεις στον άλλον πόσο ενθουσιασμένος είσαι αναφορικά με τη μελλοντική σου θέση.

10.Χρησιμοποίησε τα χέρια σου

Ως άνθρωποι είμαστε σχεδιασμένοι να κινούμαστε, λέει η Reiman. Μην φοβάσαι λοιπόν να χρησιμοποιείς τα χέρια σου. Είναι πολύτιμα εργαλεία αν τα χρησιμοποιείς σωστά.

11.Κούνησε το κεφάλι σου συγκαταβατικά

Με άλλα λόγια γνέψε. Η Reiman υποστηρίζει ότι αυτός είναι ένας πολύ δυναμικός τρόπος για να δείξεις ότι συμφωνείς με το συνομιλητή σου

12.Στο τέλος της συνέντευξης σήκω και κάνε άλλη μία χειραψία

Στο τέλος της συνέντευξης η Reiman σε συμβουλεύει να σηκωθείς και να περιμένεις τον συνεντευξιαστή να έρθει προς το μέρος σου για να κάνετε χειραψία. Μην τεντώσεις το χέρι σου πάνω από το γραφείο του και μην βιαστείς να τεντώσεις το χέρι σου αν ο συνομιλητής σου έχει σκοπό να σε συνοδεύσει μέχρι την έξοδο.

13.Βγαίνοντας έξω, δείξε ενδιαφέρον για ό,τι υπάρχει γύρω σου

Είναι πολύ καλό φεύγοντας να κοιτάξεις γύρω σου και να χαμογελάσεις, λέει η Reiman. Έτσι δίνεις την εντύπωση ότι οραματίζεσαι και φαντάζεσαι τον εαυτό σου να δουλεύει εκεί. Θυμήσου ότι από τη στιγμή που φτάνεις κάπου μέχρι τη στιγμή που φεύγεις, πρέπει να προσέχεις πολύ τις κινήσεις σου. Η γλώσσα του σώματος και τα μη λεκτικά μηνύματα ερμηνεύονται πολύ πιο γρήγορα από τα λεκτικά.

Διάβασε ακόμα:

3 Ειδικοί Σου Λένε Πώς Να Κλέψεις Τις Εντυπώσεις Σε Μία Συνέντευξη

Συνέντευξη Για Δουλειά; 5 Μυστικά Για Να Προετοιμαστείς Σωστά

Author(s)

  • Το Business Insider είναι ένα από τα μεγαλύτερα αμερικάνικα sites που εξειδικεύεται σε επαγγελματικά και οικονομικά θέματα και έχει διεθνή παρουσία σε περισσότερες από 15 χώρες.