Στα επόμενα 2 λεπτά θα μάθεις:

– Γιατί πρέπει να ρυθμίσεις την οθόνη, την καρέκλα και τη στάση σου.
– Γιατί ήρθε η στιγμή να αντισταθείς στο multitasking.


Κάθε καινούργια χρονιά μου δημιουργεί την ανάγκη να οργανωθώ, να θέσω νέους στόχους, να δημιουργήσω… να κουραστώ! Από την άλλη η επιστροφή στο γραφείο σημαίνει, για πολλούς από μας, αμέτρητες ώρες μπροστά στον υπολογιστή. Επειδή λοιπόν δεν είμαστε φτιαγμένοι για καθιστική ζωή, το σώμα και το μυαλό μας χρειάζονται διαλείμματα για να παραμένουμε συγκεντρωμένοι και να είμαστε παραγωγικοί.

Για εσάς που φτιάχνετε λίστες, αλλά και εσάς που τις αντιπαθείτε: συνδυάστε τις συμβουλές παραγωγικότητας και εργασιακής ευεξίας που σας ταιριάζουν και βρεθείτε πιο κοντά στους μακροπρόθεσμους στόχους σας.

Πριν αρχίσετε

1.Νους Υγιής εν Σώματι Υγιεί

Ξεκινήστε τη μέρα σας με όποιο είδος άσκησης σας αρέσει! Εκτός του ότι τη “βγάζετε από τη μέση” και νιώθετε και ότι έχετε πετύχει κάτι πριν καλά καλά ξεκινήσει η μέρα, η πρωινή γυμναστική θα σας δώσει ενέργεια, θα μειώσει το στρες και καθαρίσει το μυαλό, βοηθώντας στη λήψη αποφάσεων κατά τη διάρκεια της ημέρας.

2.Χώρος Έμπνευσης

Κοιτάξτε γύρω σας. Σας εμπνέει ο χώρος σας; Αφαιρέστε από το οπτικό σας πεδίο οτιδήποτε περιττό αλλά κρατήστε αντικείμενα που σας εμπνέουν ή συνδέονται με αυτά που θέλετε να πετύχετε, όπως διαλεγμένα αποφθέγματα, φωτογραφίες, φυτά, ένα σημείωμα με τους στόχους σας ή την αγαπημένη σας κούπα.

3.Εργασία Μετά Μουσικής

Μπείτε στο ρυθμό. Η δουλειά είναι πιο απολαυστική μετά μουσικής κι εσείς πιο αποδοτικοί!

4.Καθίστε Καλά!

Μπορεί να πάσχετε από πόνους στον αυχένα, λόγω πολύωρης καθιστικής δουλειάς – το έχω περάσει κι εγώ και δεν είναι ευχάριστο. Η στάση του σώματός σας, η τοποθέτηση της οθόνης και η ποιότητα της καρέκλας σας είναι εξίσου σημαντικά για να αποφύγετε χρόνιες παθήσεις και είναι εύκολο να εφαρμόσετε μερικές απλές συμβουλές. Για άμεση ανακούφιση από πόνους στον αυχένα, συνήθως στρέφομαι σε αυτές τις ασκήσεις – σας τις συνιστώ!

Στη συνέχεια, οργανωθείτε…

5.Οι Λίστες του Buffet

Ο Warren Buffet δεν χρειάζεται συστάσεις και αυτό που προτείνει είναι απλό. Σημειώστε τις 25 προτεραιότητες σας για την εβδομάδα, τον μήνα ή τη ζωή σας. Εν συνεχεία, κυκλώστε τους 5 πιο σημαντικούς. Χωρίστε σε δυο λίστες, τις 5 προτεραιότητες από τους υπόλοιπους 20 στόχους και μετά επικεντρωθείτε στην πρώτη λίστα. Το σημαντικό είναι να αποφύγετε εξ ολοκλήρου τη δεύτερη λίστα, μέχρι να ολοκληρώσετε τους 5 στόχους της πρώτης.

6.Μέθοδος 1-3-5

Αν δεν σας έπεισε ο Warren (κακώς) δοκιμάστε την μέθοδο 1-3-5. Σημειώστε έναν μεγάλο, τρεις μεσαίους και πέντε μικρούς στόχους που θέλετε να πετύχετε μες την ημέρα. Σημασία έχει το ότι επιλέγετε έτσι τις προτεραιότητές σας πριν ξεκινήστε.

7.Eisenhower Matrix

Άλλος ένας τρόπος για να να πετύχετε τους στόχους σας θέτοντας προτεραιότητες. Φτιάξτε έναν πίνακα, χωρίστε τον σε τέσσερα μέρη και μοιράστε τις δουλειές σας βάσει του αν είναι επείγουσες, σημαντικές ή και τα δύο συγχρόνως. Επικεντρωθείτε στα επείγοντα και σημαντικά, προγραμματίστε χρόνο για τα σημαντικά (αλλά όχι επείγοντα), αναθέστε σε άλλους τα επείγοντα (μα όχι σημαντικά) και μην ασχοληθείτε καθόλου με τα υπόλοιπα.

Μέσα στην ημέρα…

8.Αντισταθείτε στο multitasking

Υπάρχει ο μύθος ότι το multitasking βοηθάει να πετύχουμε περισσότερα, σε λιγότερο χρόνο. Η πραγματικότητα όμως λέει άλλα: η προσοχή μας διασπάται σε όσα προσπαθούμε να κάνουμε συγχρόνως, μειώνοντας έτσι την ποιότητα της δουλειάς μας. Παράλληλα, αυξάνει το στρες και ελαττώνει την ικανότητα του εγκεφάλου μας να αποθηκεύει τις πληροφορίες που επεξεργαζόμαστε. Συγκεντρωθείτε σ’ έναν στόχο τη φορά, ολοκληρώστε τον και μετά προχωρήστε στον επόμενο.

9.Κάντε (Όχι Μόνο Ένα) Διάλειμμα

Πρόσφατη έρευνα του International Journal of Behavioral Nutrition and Physical Activity κατέληξε ότι ένα πεντάλεπτο διάλειμμα περιπάτου ανά ώρα βελτιώνει τη διάθεση, περιορίζει την κόπωση και ελαττώνει τις λιγούρες κατά την διάρκεια της ημέρας. Αν θέλετε να το δοκιμάσετε, η δωρεάν εφαρμογή Stretchly μπορεί να σας υπενθυμίζει να… πάτε μια βόλτα.

10.Τακτική Pomodoro

Δεν είναι συνταγή. Μου τη σύστησε πρόσφατα μια φίλη μου. Επειδή δουλεύω από το σπίτι οι πειρασμοί είναι πολλοί – ακόμα και το σιδέρωμα έχει ενδιαφέρον όταν πρέπει να ετοιμάσεις την εκατοστή παρουσίαση. Η Pomodoro Technique είναι ένας τρόπος να συγκεντρωθείτε κάνοντας συχνά διαλείμματα. 25’ δουλειάς, 5′ διάλειμμα, 25′ δουλειάς και πάει λέγοντας. Στις τέσσερις επαναλήψεις κερδίζετε ένα διάλειμμα 30 λεπτών. Πιστέψτε με, λειτουργεί! Βάλτε το ξυπνητήρι σας και ξεκινήστε.

11.Δυο Φορές τη Μέρα

Για να παραμείνετε συγκεντρωμένοι, ακολουθείστε τη συμβουλή του Tim Ferris στο 4 Hour Work Week και ελέγξτε τα email σας μόνο δύο φορές τη μέρα. Κι αυτό για δύο λόγους: αφενός για να μη διακόπτετε τον ειρμό της σκέψης σας, αφετέρου γιατί μπορεί στο ενδιάμεσο να “προλάβει” να απαντήσει κάποιος συνάδελφος σε κοινοποίηση και… job done!

Σκεφτείτε πόσα μπορείτε να πετύχετε μέχρι το τέλος του χρόνου και οργανωθείτε! Εγώ πάντως, θα ακολουθήσω την συμβουλή του Warren…

Αρχική δημοσίευση στη στήλη ευεξίας της Αλεξίας Εμμανουλοπούλου στην αθηΝΕΑ

Διάβασε ακόμα:

Τα Μικρά Βήματα Είναι Το Μυστικό Για Τις Μεγάλες Αλλαγές

Οι Ριζικές Αλλαγές Μας Ωφελούν Ή Μας Κουράζουν;

Author(s)

  • Αλεξία Εμμανουλοπούλου

    Ειδική σε Θέματα Ευεξίας

    Η Αλεξία Εμμανουλοπούλου γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Αθήνα. Σπούδασε νομικά στο University of Bristol και έκανε το μεταπτυχιακό της στο Διεθνές Εμπορικό Δίκαιο, στο University College London. Ξεκίνησε την καριέρα της ως δικηγόρος, αλλά το 2013 αποφάσισε να μεταπηδήσει στον χώρο του Μάρκετινγκ. Ζει και εργάζεται στο Λονδίνο, περνώντας όσο περισσότερο χρόνο μπορεί κοντά στην φύση. Αγαπάει την γιόγκα, το τρέξιμο και τους πειραματισμούς στην κουζίνα. Λατρεύει να ανακαλύπτει νέα ερεθίσματα και να αναζητά το δρόμο προς την ευεξία, μέσα από τη δική της στήλη στην ηλεκτρονική εφημερίδα αθηΝΕΑ.