Στα επόμενα 3 λεπτά θα μάθεις:

-Πώς να ελέγξεις τα συναισθήματά σου.
-Πού χρησιμεύει ο αυτοσαρκασμός.


Ο αυτοέλεγχος μας βοηθά να ελέγχουμε τα συναισθήματά μας αντί να μας ελέγχουν εκείνα, κάτι το οποίο πολλές φορές μπορεί να αποδειχθεί καταστροφικό. Το σημαντικό, εξάλλου, είναι τα συναισθήματά σου να δουλεύουν υπέρ σου και όχι εναντίον σου. Δεν είναι πάντα όμως εύκολο να διατηρήσεις τον αυτοέλεγχό σου, παρόλο που χρειάζεται να το κάνεις. Πώς θα το καταφέρεις;

Παρακάτω σου προτείνω 10 τρόπους που θα σε βοηθήσουν να ενδυναμώσεις τον αυτοέλεγχό σου:

1.Κάνε μία λίστα από καταστάσεις που σε θυμώνουν. Προσπάθησε να καταλάβεις γιατί αυτές οι καταστάσεις επιδρούν επάνω σου κατά αυτό τον τρόπο και σκέψου τι μπορείς να κάνεις για να μην «παίρνεις φωτιά» τόσο εύκολα. Να θυμάσαι ότι ο θυμός εκτός από το ότι πληγώνει τους άλλους, μπορεί να είναι και βλαβερός για την υγεία σου.

2.Συνειδητοποίησε πώς ακριβώς αισθάνεσαι όταν είσαι έτοιμος να χάσεις τον έλεγχό σου και πώς αισθάνεσαι όταν χάνεις τον έλεγχό σου και μετά.

3.Κατάγραψε το πώς επηρεάζει εσένα και τους άλλους το να χάνεις τον έλεγχό σου. Τι ακριβώς συμβαίνει όταν εξαντλείται η υπομονή σου;

4.Μάθε να ελέγχεις τα καταστροφικά σου συναισθήματα όπως το θυμό, τη ζήλεια και το φθόνο. Προσπάθησε να χαλαρώσεις και να μην αναστατώνεσαι για ασήμαντα πράγματα.

5.Μη δημιουργείς αρνητικές φαντασιώσεις για καταστάσεις, ανθρώπους ή μελλοντικά γεγονότα.

6.Απόφυγε να αισθάνεσαι θύμα των περιστάσεων. Συνειδητοποίησε ότι δεν είναι αυτό που σου συμβαίνει, αυτό που σε πληγώνει. Είναι ο τρόπος που το αντιμετωπίζεις που σε πληγώνει.

7.Δες την αστεία πλευρά των δύσκολων καταστάσεων και μη διστάζεις να αυτοσαρκαστείς.

8.Γίνε υπομονετικός με τους άλλους. Άκου περισσότερο και μίλα λιγότερο.

9.Όταν νιώθεις ότι η πίεση συσσωρεύεται στο σώμα σου, κάνε ένα διάλειμμα και ασχολείσου με μια δραστηριότητα που σε ευχαριστεί.

10.Μη διακόπτεις τους άλλους όταν μιλούν. Κάνε εξάσκηση στο να μιλάς πιο αργά και σταθερά.

Την επόμενη φορά που θα αισθανθείς ότι πρόκειται να χάσεις τον αυτοέλεγχό σου, προσπάθησε να μη σκεφτείς τι σε έχει αναστατώσει. Κάνε κάτι άλλο, βγες να πάρεις λίγο φρέσκο αέρα ή στρέψου προς μια μορφή σωματικής άσκησης και μη σκέφτεσαι τίποτα. Είναι σίγουρο ότι θα τα καταφέρεις.

 

Διάβασε ακόμα:

Γιατί Θες Συνέχεια Να Ευχαριστείς Τους Άλλους;

3 Πράγματα Που Μπορείς Να Κάνεις Για Να Διώξεις Το Άγχος Άμεσα

 

 

Author(s)

  • Αύρα Λυράκη

    Σύμβουλος Ανάπτυξης Ηγετικών & Επικοινωνιακών Δεξιοτήτων

    H Αύρα Λυράκη (Ph.D) είναι Executive Coach & Mentor (PCC, ICF) και η 1η Ελληνίδα αξιολογήτρια πιστοποίησης υποψηφίων Coaches από το International Coaches Federation (ICF). Έχει ιδρύσει το www.lifeselfcoaching.com, την 1η ιστοσελίδα με δωρεάν καθoδήγηση σε θέματα Life Self Coaching. Παράλληλα είναι μέντορας στην International Positive Psychology Association και στο Cherie Blair Foundation for Women.