Στα επόμενα 3 λεπτά θα μάθεις:

-Γιατί χρειάζεσαι την εμπιστοσύνη των άλλων, όταν πρέπει να πάρεις μια απόφαση.
-Πόσο σημαντική είναι η ενθάρρυνση.


Υπάρχουν και εκείνες οι φορές που πρέπει να πάρεις μία δύσκολη απόφαση. Που πρέπει να πάρεις ένα ρίσκο. Δεν ξέρεις ποιο θα είναι το αποτέλεσμα. Θα μπορούσε να είναι έτσι, θα μπορούσε να είναι και αλλιώς. Αλλά δεν υπάρχει τρόπος να ξέρεις από πριν την τροπή των πραγμάτων. Και πρέπει να πάρεις μία απόφαση. Ακόμα και το να μην κάνεις τίποτα. Γιατί και αυτό είναι μία απόφαση. Κι έπειτα, σε γενικές γραμμές ισχύει το ότι είναι καλύτερα να μετανιώσεις για κάτι που έκανες παρά για κάτι που δεν έκανες. Τι θα αποφασίσεις λοιπόν; Δεν ξέρω! Ούτε και κάποιος άλλος έχει την απάντηση για εσένα. Αλλά ξέρω τι χρειάζεται να ακούσει καθένας από εμάς όταν βρίσκεται αντιμέτωπος με ένα δίλημμα, όταν έχει να πάρει μία δύσκολη απόφαση.

1. Σε αγαπώ ό,τι και αν γίνει 

Αυτό είναι το είδος της αγάπης άνευ όρων που έχει ένας άνθρωπος που σε αγαπάει ειλικρινά, αυθεντικά. Σε αγαπάει, σε δέχεται, σε εκτιμάει, σε ενθαρρύνει και σε υποστηρίζει ό,τι και να γίνει. Δε σου βάζει όρους ή ανταλλάγματα. Η αγάπη του για εσένα δεν εξαρτάται από τις επιδόσεις σου. Αυτός ο άνθρωπος σε αγαπάει πραγματικά, γι’ αυτό που είσαι. Με τα προτερήματα και τα ελαττώματά σου. Ακόμα και αν πάρεις τη λάθος απόφαση. Ακόμα και αν πάρεις τη σωστή απόφαση, αλλά το αποτέλεσμα είναι αρνητικό.

2. Είμαι εδώ για εσένα

Αυτή η φρασούλα είναι μουσική για τα αυτιά και βάλσαμο για την ψυχή. Όταν ένας αγαπημένος σου άνθρωπος σου λέει ότι είναι εκεί για εσένα κι ότι σε στηρίζει, σε κάνει να νιώθεις λιγότερο μόνος. Πρέπει να πάρεις μία δύσκολη απόφαση, έχεις να πάρεις ένα ρίσκο, δεν ξέρεις ποιο θα είναι το αποτέλεσμα, αλλά ξέρεις ότι αυτός ο άνθρωπος είναι εκεί για σένα. Και αυτό είναι σπουδαίο. Η υποστήριξη, η αποδοχή, ότι κάποιος θα σου κρατήσει το χέρι ή θα σου χαμογελάσει ενθαρρυντικά θα σε γεμίσουν αυτοπεποίθηση στην απόφασή σου. 

3. Δοκίμασέ το

Κάθε φορά που δοκιμάζεις κάτι, κάθε φορά που παίρνεις ένα ρίσκο, ακόμα και αν είναι μικρό και καλά υπολογισμένο, αυξάνεις τις πιθανότητες να πας τη ζωή σου στην κατεύθυνση που επιθυμείς. Αυξάνεις την πιθανότητα να φέρεις στη ζωή σου ωραία πράγματα. Όταν δοκιμάζεις να κάνει κάτι, το αποτέλεσμα δεν είναι ποτέ σίγουρο. Αλλά είναι σίγουρο ότι αν δε δοκιμάσεις δε θα έχεις κάποιο αποτέλεσμα. Είναι σημαντικό να κάνεις το πρώτο βήμα, να βγεις από τη ζώνη της βολής σου και να ακολουθήσεις τα όνειρά σου.

4. Κάνε αυτό που εσύ νομίζεις ότι είναι σωστό

Μερικές φορές απλώς δεν υπάρχει σωστό ή λάθος. Μερικές φορές μία απόφαση που είναι σωστή για εμένα είναι λανθασμένη για εσένα, και αντίστροφα. Καθένας ακολουθεί το δικό του μοναδικό μονοπάτι. Ποιο είναι το δικό σου μονοπάτι; Ζωγράφισε τον χάρτη της ζωής σου παίρνοντας τις δικές σου μοναδικές αποφάσεις, κάνοντας αυτό που εσύ θεωρείς σωστό, βάση της προσωπικότητάς σου, των αξιών, των προσδοκιών και των ονείρων σου. Προχώρησε με εμπιστοσύνη προς αυτή την κατεύθυνση.

5. Εμπιστέψου το ένστικτό σου

Το ένστικτό σου είναι η μοναδική σου φυσική αντίδραση προς τον εσωτερικό σου αλλά και τον εξωτερικό κόσμο. Είναι το συναίσθημα που αισθάνεσαι στο στομάχι σου, το φτερούγισμα στην καρδιά σου, την ανατριχίλα στη ραχοκοκαλιά σου. Το ένστικτό σου είναι ο οδηγός σου στη ζωή όταν οι πληροφορίες που έχεις με τη λογική δεν είναι αρκετές για να βγάλεις νόημα ή για να πάρεις μια λογική απόφαση.

6. Τι είδους βοήθεια χρειάζεσαι από εμένα; 

Αυτή η ερώτηση πηγαίνει παραπέρα από το τυπικό «πώς μπορώ να σε βοηθήσω;», το οποίο αφήνει να εννοηθεί ότι «μπορεί όμως και να μη μπορώ να σε βοηθήσω». Με αυτή την ερώτηση ο άλλος αναγνωρίζει ότι στην πορεία σου να κάνεις αλλαγές στη ζωή σου μπορεί να χρειάζεσαι τη βοήθεια αγαπημένων σου προσώπων. Η βοήθεια που επιθυμείς μπορεί να είναι συναισθηματική. Ο φίλος που σε στηρίζει και σου δηλώνει το παρόν αναγνωρίζει ότι δε χρειάζεται να είναι μοναχικό το ταξίδι σου και είναι πρόθυμος να βοηθήσει.

7. Δεν έχω να σου δώσω κάποια καλύτερη συμβουλή

Καλό είναι να ξέρεις ότι δεν είσαι μόνο εσύ που δεν έχεις τη μία, μοναδική και σωστή απάντηση! Με αυτή τη δήλωση ο άλλος αναγνωρίζει ότι δεν είναι ξερόλας, ότι δεν υπερτιμάει τον εαυτό του και δεν υποτιμάει εσένα. Αναγνωρίζει ότι έχεις να πάρεις μία δύσκολη απόφαση και ότι δεν έχει να προσθέσει κάτι σε αυτά που σκέφτηκες ήδη- επειδή αυτά που σκέφτηκες είναι προς τη σωστή κατεύθυνση. Απλώς δεν υπάρχει εγγύηση για το αποτέλεσμα. Ίσως λοιπόν και να ξέρεις εσύ καλύτερα. Αλλά ποτέ δε θα ξέρεις ποια θα είναι η εξέλιξη αν δεν κάνεις πρώτα την προσπάθεια.

8. Νομίζω ότι είναι χαζομάρα, αλλά κάν’ το έτσι κι αλλιώς

Και ποιος ξέρει τελικά ποιο θα είναι το αποτέλεσμα; Αυτό που εγώ κρίνω για θετικό αποτέλεσμα μπορεί να μην είναι αρκετά καλό για εσένα. Αυτό που είναι δικός μου στόχος δεν είναι απαραίτητα και δικός σου. Άρα χρειάζεσαι να έχεις ανθρώπους δίπλα σου που βλέπουν τη διαφορετικότητα των στόχων ή των προσδοκιών σας, αλλά δε σε φρενάρουν. Μερικοί άνθρωποι παίρνουν ρίσκα, άλλοι όχι. Μερικοί λένε «αυτό είναι αδύνατο», «αυτό δε γίνεται», «δε μπορώ να το κάνω». Άλλοι πάλι πιστεύουν ότι όλα είναι δυνατά. Οπότε ο άλλος αναγνωρίζει ότι η συμβουλή του μπορεί να μην είναι και σωστή. Ή να συνειδητοποιήσει ότι δεν του ζήτησες καν τη συμβουλή του! Συγκεντρώσου, λοιπόν, και κάνε αυτό που είναι καλύτερο για εσένα.

9. Πάρε μια βαθιά ανάσα και… βουρ 

Πόσο ωραίο είναι να έχεις κοντά σου έναν άνθρωπο να σου θυμίσει ότι πρέπει να ηρεμήσεις, να χαλαρώσεις, να συγκεντρωθείς στον στόχο σου και μετά να κάνεις όσα χρειάζονται για να τον κατακτήσεις! Πάρε βαθιά ανάσα και γέμισε με δύναμη. Εκπνοή- βγάλε το άγχος και την ανησυχία. Εισπνοή- αυτοπεποίθηση. Εκπνοή-αμφιβολία. Συνέχισε. Μπορείς να τα καταφέρεις. 

10. Ο ουρανός είναι το όριο

Πολλοί άνθρωποι συνδέουν τις δύσκολες αποφάσεις και το να πάρει κανείς ένα ρίσκο με την ανοησία και την επικινδυνότητα. Παρόλα αυτά, αν δεν πάρει ποτέ κανείς κανένα ρίσκο, δεν θα υπάρξει κανένα αξιοθαύμαστο αποτέλεσμα. Παίρνω ένα ρίσκο σημαίνει ότι βλέπω ευκαιρίες γύρω μου για να πετύχω- και όχι καταδικάζω τον εαυτό μου σε αποτυχία. Πριν πάρεις ένα ρίσκο πάρε πρώτα πληροφορίες, κάνε ένα γενικό πλάνο, βασίσου σε ένα λογικό σχέδιο, ακολούθησε το σχέδιο δράσης σου και, πάνω απ’ όλα, να έχεις εμπιστοσύνη ότι μπορείς να βασιστείς στις δυνάμεις σου και να πετύχεις.

Διάβασε ακόμα:

FOMO: Ο Κοινωνικός Φόβος Που Σου Κλέβει Τη Ζωή

Tα Μυστικά Των Ψυχικά Δυνατών

Author(s)

  • Δρ Λίζα Βάρβογλη

    Ψυχολόγος-Ψυχοθεραπεύτρια

    Η Δρ Λίζα Βάρβογλη, Ph.D., είναι ψυχολόγος-ψυχοθεραπεύτρια. Εργάζεται με ενήλικες, παιδιά εφήβους και τις οικογένειές τους στην Αμερική και την Ελλάδα καλύπτοντας ευρύ φάσμα δυσκολιών. Συνεργάζεται με το νοσοκομείο Children’s Hospital του Harvard. Eίναι συγγραφέας πολλών παιδικών βιβλίων μεταξύ των οποίων και το βραβευμένο με το βραβείο Public “Το Μυστήριο του Σοκολατένιου Αυγού” και “Καταπληκτική Μαμά”. To τελευταίο της βιβλίο απευθύνεται σε ενήλικες κι έχει τίτλο “Συναισθηματικά Βαμπίρ” και κυκλοφορεί από τις εκδόσεις mamaya.