Στα επόμενα 5 λεπτά θα μάθεις: 

-Είναι η ψυχική ηρεμία η νέα ευτυχία;
-Ποια ελληνική λέξη εντάσσεται στη λίστα των δέκα. 


Πολλά έχουν γραφτεί για την ευτυχία τα τελευταία χρόνια και πώς να την κατακτήσουμε. Η αλήθεια είναι όμως ότι όλο και περισσότεροι είναι αυτοί που επισημαίνουν πως το κυνήγι της ευτυχίας στην ουσία μας αγχώνει και μας κάνει τελικά δυστυχισμένους. Το ίδιο ισχύει και για την ευεξία. Δε χρειάζεται να την επιδιώκουμε συνέχεια και παντού. Αυτό που σίγουρα πρέπει να επιδιώκουμε, ιδιαίτερα αν ζούμε με ένα γρήγορο και πιεστικό τρόπο ζωής, είναι η ηρεμία, η οποία φαίνεται ότι κερδίζει όλο και περισσότερο έδαφος ως ζητούμενο και αγαθό. 

Όλος ο πλανήτης φαίνεται μάλιστα ότι έχει συντονιστεί προς αυτόν τον στόχο. Την κατάκτηση της ψυχικής ηρεμίας μέσα από μικρές λέξεις που αντιστοιχούν σε μεγάλες φιλοσοφίες. 

Και για του λόγου το αληθές, σου παρουσιάζουμε δέκα από αυτές. 

Hygge

Μόλις πριν μερικά χρόνια η λέξη Hygge άρχισε να προβάλλεται στα M.M.E ως ένας νέος πιο εξελιγμένος τρόπος αναβάθμισης του χρόνου που περνάς στο σπίτι, με στόχο την ουσιαστική χαλάρωση και την επαναφόρτιση. Μπορεί να μοιάζει με αυτό που παλαιότερα οι Αμερικανοί αποκαλούσαν cocooning, όμως εξελίχθηκε σε μία φιλοσοφία από την κρύα Δανία, η οποία πρόσφατα επιβεβαιώθηκε ότι αποτελεί μία από τις πιο ευτυχισμένες χώρες στον πλανήτη. Οι Δανοί δε σε προτρέπουν απλά να απολαύσεις τα κρύα απογεύματα του χειμώνα μπροστά στο τζάκι με την κουβερτούλα σου, διαβάζοντας το αγαπημένο σου βιβλίο ή πίνοντας ένα ζεστό ρόφημα. Το έψαξαν και έχουν να προτείνουν ένα σύστημα προτάσεων που περιλαμβάνει από τον κατάλληλο φωτισμό, την επιλογή διακόσμησης μέχρι τον τρόπο που μπορείς να σερβίρεις ένα γεύμα. Όλα αυτά σαν μορφή τέχνης που στόχο έχει να σε βοηθήσει να απολαύσεις την ατμόσφαιρα θαλπωρής του σπιτιού σου. Κι αυτό είναι κάτι που με τη σειρά του εντείνει την ψυχική σου ηρεμία. 

Lykke

To Lykke προέρχεται από τη δανέζικη λέξη Luu-kah που σημαίνει ευτυχία. Η αλήθεια όμως είναι ότι δεν υπόσχεται πρακτικούς τρόπους για την κατάκτησή της. Είναι μία πιο διευρυμένη έννοια του Hygge ή πιο σωστά μία εξέλιξή του. Δίνει έμφαση στην ποιότητα των σχέσεων με προτάσεις, συμβουλές και συνήθειες , που προέρχονται από τις πιο ευτυχισμένες χώρες του πλανήτη, τις οποίες μπορεί να υιοθετήσει οποιοσδήποτε επιθυμεί μικρές οάσεις ήρεμης και χαλαρής ευεξίας στη ζωή του.  

Fika

Στα Σουηδικά σημαίνει “διάλειμμα για καφέ και κέικ”. Στην πραγματικότητα, όμως, το Fika είναι κάτι  περισσότερο από αυτό. Αποτελεί στάση ζωής, αλληλένδετη με τη σουηδική κουλτούρα. Υπάρχει, για να υπενθυμίζει καθημερινά σε εκείνους με τα φορτωμένα υποχρεώσεις ωράρια ότι χρειάζεται να βρουν χρόνο για ένα διάλειμμα, για έναν καφέ ή άλλο αγαπημένο ρόφημα με έναν φίλο ή συνάδελφο. Συμπεριλαμβάνεται, ωστόσο, πάντα και μια γευστική απόλαυση, καθώς θεωρείται ενισχυτικός παράγοντας ευεξίας και αποτελεί μέρος της ρουτίνας που έχει σαν στόχο την κοινωνική επαφή. Το Fika, επομένως, δε γίνεται να το κάνεις μόνος σου. Χρειάζεσαι και κάποιον άλλον. Οι Σουηδοί θεωρούν σημαντικό να μην παραμελούν την ανθρώπινη σύνδεση στην καθημερινότητά τους. Και η επιστήμη επιβεβαιώνει ότι είναι ακριβώς αυτή η σύνδεση που ανανεώνει ψυχικά και εγκεφαλικά, ενισχύει τις σχέσεις και εντείνει το αίσθημα της ευεξίας και ηρεμίας.  

Η ηρεμία φαίνεται ότι κερδίζει όλο και περισσότερο έδαφος ως ζητούμενο και αγαθό.

Lagom

Η λέξη είναι σουηδική και αντικατοπτρίζει στη σουηδική κουλτούρα την ισορροπία μεταξύ της χαράς της ζωής και του μέτρου. Στην ουσία σε προτρέπει να τα κάνεις όλα με μέτρο. Αρκετά δύσκολος στόχος για εκείνους που είναι από τη φύση τους ανήσυχοι και κυνηγούν μανιωδώς την επιτυχία και τις νέες συγκινήσεις. Το Lagom σου θυμίζει ότι σε όλα πρέπει να βάζεις μέτρο. Ακόμα και στο πόσο δουλεύεις, στη χρήση του κινητού ή στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Ή ακόμα και στις εξόδους σου για διασκέδαση. Σου υπενθυμίζει να βάζεις παντού ως στόχο το μέτρο χωρίς να υπερβάλεις, επειδή η υπερβολή τελικά κουράζει, εξουθενώνει και απειλεί την ψυχική σου ηρεμία. 

Apprivoise

Είναι γαλλική λέξη, που στην κυριολεξία σημαίνει τιθασεύω ή εξημερώνω.  Ως φιλοσοφία όμως χρησιμοποιείται για να περιγράψει τη στιγμή που καταφέρνεις να συνδεθείς με κάποιον άγνωστο στη θάλασσα του πλήθους. Αυτός ο κάποιος μπορεί να είναι κάθε νέο πρόσωπο. Από τον συμφοιτητή σου, το νέο σου συνάδελφο ή το νέο σου αφεντικό. Η λέξη υπάρχει για να μας θυμίζει την προσπάθεια που χρειάζεται να καταβάλουμε για να σπάσουμε τον πάγο και να συνδεθούμε καλύτερα με νέα πρόσωπα. Σε έναν κόσμο που έχει την τάση να χτίζει τοίχους αντί για γέφυρες αποτελεί ίσως το αντίδοτο στην αποξένωση.

Wu Wei

Είναι μια λέξη από την αρχαία Κίνα, που σου υπενθυμίζει το δικαίωμα να απολαμβάνεις την αδράνεια, να παραμείνεις αδρανής, ακόμα και σε στιγμές κρίσης  ή απλά να αφήσεις τον εαυτό σου να ακολουθήσει το ρεύμα (το λένε και στις Δυτικές κοινωνίες αυτό με τη φράση “go with the flow”). Στη φιλοσοφία που κρύβεται πίσω από τη λέξη Wu Wei συμπεριλαμβάνεται μεταξύ άλλων και η καλύτερη κατανόηση της φύσης και των φαινομένων της. Θυμήσου ότι ακόμα κι ένας σεισμός ή η έκρηξη ενός ηφαιστείου αποτελούν μέρος του τρόπου που λειτουργεί η φύση και άρα ο κόσμος γύρω μας. Σου υπενθυμίζει ότι μπορείς και επιτρέπεται να μείνεις ακίνητος για ένα διάστημα, προκειμένου να προετοιμάσεις καλύτερα τον εαυτό σου για δράση κι ότι αυτή η προσέγγιση μπορεί τελικά να φέρει καλύτερα αποτελέσματα από το να είσαι πάντα ετοιμοπόλεμος. 

Ikigai

Είναι μια ιαπωνική λέξη τυπική της ιαπωνική κουλτούρας. Το Ikigai αποτελεί για τους Ιάπωνες εκείνο το σημείο το γλυκό σημείο που το πάθος σου συμβαδίζει με τον επαγγελαμτισμό, το ταλέντο ή τις δεξιότητες σου και σου επιτρέπει να νιώθεις ευχαρίστηση. Αν το πάμε λίγο παραπέρα, μπορεί να είναι κάτι που κάνεις και που μπορεί να αποτελεί τον σκοπό της ζωής σου και τον λόγο της ύπαρξής σου. Στη Δύση θα βιαστούν κάποιοι να το ταυτίσουν με την επιτυχημένη καριέρα ή το πάθος για κάτι. Κι όμως, το Ikigai δεν είναι ακριβώς  αυτό. Το πάθος για τη δουλειά μπορεί γρήγορα κι εύκολα να εξουθενώνει. Ας μην το ξεχνάμε αυτό. Το Ikigai έχει θετικές επιπτώσεις στη ζωή σου, επειδή γεμίζει τις μπαταρίες σου. Ποτέ δεν τις αδειάζει. Φαίνεται μάλιστα ότι όσοι γνωρίζουν τι είναι αυτό που κάνουν καλά και ταυτόχρονα τους κάνει να αισθάνονται καλά και το απολαμβάνουν συχνά κατακτούν μεταξύ άλλων και μακροβιότητα. Να θυμάσαι ότι κάτι που κάνεις καλά και ταυτόχρονα απολαμβάνεις δεν είναι μόνο το σκι στο βουνό. Μπορεί να είναι και ο γονικός σου ρόλος ή η μαγειρική σου.  Τα ζητούμενα είναι δύο. Να το κάνεις καλά και να σε γεμίζει ευχαρίστηση. Η ηρεμιστική δράση από τον συνδυασμό αυτών των δύο είναι δεδομένη.  

Wabi Sabi

Άλλη μία λέξη από την Ιαπωνία που συνδέεται με μια στάση ζωής. Στην Ιαπωνία το wabi sabi σημαίνει αποδέχομαι την ατέλεια. Αυτό στη διευρυμένη του διάσταση μπορεί να αποτελεί στάση ζωής. Το να δεχτείς ότι τίποτα δεν είναι τέλειο ούτε ο εαυτός σου ούτε οι άλλοι ούτε ο κόσμος γύρω σου είναι μια απελευθέρωση που σε οδηγεί σε μεγάλη ηρεμία. Μία τέτοια θεώρηση σε βοηθάει μεταξύ άλλων να αποδεχτείς και την ομορφιά και γοητεία της κάθε ηλικίας, τα ελαττώματά σου και τις ατέλειες στην εμφάνισή σου. Συνδέεται με έναν πιο χαλαρό τρόπο να αντιμετωπίσει κανείς το άγχος του γήρατος που βασίζεται στην αυθεντικότητα και σέβεται τη φυσική πορεία μας.  Δε δίνει υπέρμετρη αξία στη νεότητα και στις μεθόδους για τη επιμήκυνσή της που δίνουν οι κοινωνίες της Δύσης κι αυτό από μόνο του αποτελεί μια μορφή ανακουφιστική και συφμιλιωτική απελευθέρωσης. Δίνει όμως αξία στην ομορφιά της ωριμότητας και στη σοφία που φέρνει ο χρόνος, που με τη σειρά τους οδηγούν στην ψυχική γαλήνη. 

Sisu

Mία λέξη από την παγωμένη Φινλανδία, που αντιστοιχεί σε ένα ενισχυμένο είδος κουράγιου. Η δύναμη του χαρακτήρα αποτελεί τυπικό χαρακτηρστικό των Φινλανδών, οι οποίοι είναι εξαιρετικά περήφανοι για αυτό, όπως ακριβώς εμείς οι Έλληνες είμαστε περήφανοι για το φιλότιμο. Μπορεί να σχετίζεται με την ανθετικότητα στον στόχο, με τη γενναιότητα στις αποφάσεις, την αντοχή στις αντίξοες συνθήκες, την ψυχραιμία απέναντι στις ανατροπές. Διαχείριση άγχους το λένε αυτό οι ειδικοί, όμως στην πραγματικότητα πρόκειται για βασικά χαρακτηριστικά των ψυχικά δυνατών.  

Ataraxia

Και τέλος, μια απόλυτα ελληνική λέξη σε παγκόσμια χρήση. Ταυτόσημη με την κατάσταση της απόλυτης ηρεμίας. Προέρχεται από τον αρχαίο Έλληνα φιλόσοφο Επίκουρο, ο οποίος επεσήμανε πρώτος ότι απώτερος στόχος μας πρέπει να είναι να απαλλάξουμε τον εαυτό μας τόσο από την ανησυχία όσο και από τις περιττές επιθυμίες, προκειμένου να φτάσουμε σε αναβασμένο επίπεδο ηρεμίας, την αταραξία.  Σύμφωνα με τον Επίκουρο, ο κάθε άνθρωπος θα πρέπει να στοχεύει περισσότερο στην απουσία του πόνου κι όχι στην αναζήτηση ευχαρίστησης. Το πρώτο είναι αυτό που πραγματικά διασφαλίζει την πολυπόθητη ηρεμία του νου, ενώ το δεύτερο, παρόλο που εντείνει παροδικά την ευεξία, σε δεύτερο χρόνο οξύνει το αίσθημα του ανικανοποίητου, την ανίας και του κενού. 

Στον σύγχρονο κόσμο μπορεί να αγγίξει κανείς τα επίπεδα της αταραξίας ακόμα κι αν ζει σε έναν ανήσυχο κόσμο γύρω του, μέσα από τη σύνδεση με τα σημαντικά πρόσωπα της ζωής, μέσα από την επικοινωνία με άτομα που εκπέμπουν στο ίδιο μήκος κύματος με εκείνον, φροντίζοντας τον εαυτό του και την υγεία του. Τέλος, ένα ακόμα σημαντικό βήμα είναι η επαφή με τα συναισθήματά μας, θετικά και αρνητικά, αναγνωρίζοντας ποια προκαλούν πόνο και ποια χαρά ή ευτυχία.

Διάβασε ακόμα: 

Ένας Ψυχοθεραπευτής Σου Μαθαίνει Τι Δεν Είναι Ευτυχία

Τα 4 Έψιλον Που Είναι Τροφή Για Την Ψυχή Σου

Author(s)

  • Φλώρα Κασσαβέτη

    Δημοσιογράφος Υγείας και Ευεξίας

    Η Φλώρα Κασσαβέτη είναι δημοσιογράφος υγείας ευεξίας. Υπήρξε Αρχισυντάκτρια στο περιοδικό Forma και περιοδικό Παιδί και Νέοι Γονείς και στα site Τhriveglobal.gr και Bestofyou.gr του Ομίλου Αntenna.