Το ψυγείο αδειάζει από όλες τις λιχουδιές που συνήθως υπήρχαν το χειμώνα και στα γυμναστήρια παρατηρείται πληθώρα νέων εγγραφών προκειμένου να δημιουργηθεί το τέλειο σώμα!!!

Ωστόσο, εύλογα δημιουργείται το ερώτημα αν το καλοκαίρι πράγματι είναι πιο εύκολη η απώλεια κιλών και αν αυτό έχει μία ευρύτερη επιστημονική εξήγηση; Η απάντηση στην παραπάνω ερώτηση είναι καταφατική και έχει τη βάση της στα ακόλουθα:

1. Ιδανική εποχή για φυσική δραστηριότητα

Το καλοκαίρι λόγω του ότι η διάρκεια της μέρας επιμηκύνεται, μας επιτρέπεται να περπατάμε και να κινούμαστε περισσότερο.

Η υπερκινητικότητα λόγω μεγαλύτερης διάρκειας της ημέρας, αυξάνει την κατανάλωση θερμίδων και τη μεταβολική δραστηριότητα. Συνεπώς, μπορεί να τρώμε το ίδιο με το χειμώνα, αλλά αυτό το οποίο καίμε είναι πολύ περισσότερο!!!

2. Μειωμένη όρεξη και καλύτερη διάθεση

Η καλοκαιρία συμβάλλει στην αυξημένη έκκριση ορμονών (αδρεναλίνη και νορ-αδρεναλίνη) που βελτιώνουν τη διάθεση.

Οι δύο βασικές ορμόνες συμβάλλουν στην απώλεια βάρους, τόσο στο επίπεδο του περιορισμού της όρεξης όσο και σε αυξημένη καύση θερμίδων, αλλά και στη διάσπαση του λίπους.

3. Άφθονα φρούτα και λαχανικά

Είναι χαμηλά σε θερμίδες με μηδενική περιεκτικότητα σε αλάτι, λιπαρά και πλούσια σε φυτικές ίνες, οι οποίες βοηθούν στην απώλεια βάρους όταν καταναλώνονται σε επαρκή ποσότητα, ενώ ταυτόχρονα μειώνουν την όρεξη και την απορρόφηση του λίπους των τροφών.

4. Αυξημένη κατανάλωση υγρών

Σύμφωνα με έρευνα που είχε δημοσιευθεί στο Journal of Clinical Endocrinology and Metabolism η κατανάλωση 500ml νερού μπορεί να προκαλέσει αύξηση του μεταβολισμού κατά 30%.

Η επίδραση του νερού στο μεταβολισμό αρχίζει 10 λεπτά μετά την κατάποση, κορυφώνεται στα 30-40 λεπτά και μπορεί να διαρκέσει μέχρι και 1 ώρα. Σύμφωνα πάντα με τη μελέτη, κατανάλωση 1.5 λίτρου νερού ημερησίως μπορεί να αυξήσει την ημερήσια δαπάνη ενέργειας κατά 48 θερμίδες.

Επιτυγχάνοντας αύξηση της μεταβολικής λειτουργίας, έστω και σε χαμηλά επίπεδα, αυξάνεται η θερμιδική δαπάνη με αποτέλεσμα τη σταδιακή μείωση του βάρους, εφόσον δε σημειωθεί αύξηση της θερμιδικής πρόσληψης.

Επιπλέον, μελέτη που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Obesity κατέληξε στο ό, τι η κατανάλωση νερού ενίσχυσε την απώλεια βάρους των γυναικών που έλαβαν μέρος  αυξάνοντας τα επίπεδα της μεταβολικής τους λειτουργίας και ανεξάρτητα από τα επίπεδα της φυσικής τους δραστηριότητας.

5. Μειωμένη επιθυμία για γλυκό

Αναρωτηθήκατε ποτέ γιατί το καλοκαίρι ένα φρούτο ικανοποιεί την επιθυμία για γλυκό, ενώ τον χειμώνα θέλουμε ότι υπάρχει σε σοκολάτα;

Η λύση βρίσκεται στην αυξημένη ηλιοφάνεια και τη μεγαλύτερη διάρκεια ημέρας, που ενισχύουν την παραγωγή της σερετονίνης, με αποτέλεσμα να μειώνεται η ανάγκη μας για ζάχαρη.

6. Κατανάλωση τροφίμων χαμηλότερων σε λιπαρά

Οι αυξημένες θερμοκρασίες έχουν ως αποτέλεσμα να μην αντέχουμε πολύ ζεστά τρόφιμα και να μην θέλουμε να ξοδεύουμε ώρες στην κουζίνα.

Έτσι καταφεύγουμε σε πιο δροσερές επιλογές φαγητών όπως είναι οι πολυσαλάτες με λαχανικά, αυγά, βραστές πατάτες, όσπρια, κοτόπουλο, που έχουν συγκριτικά χαμηλότερες θερμίδες και λιπαρά συγκριτικά με τα μαγειρευτά φαγητά.

7. Έντονη εφίδρωση

Ο ιδρώτας είναι ο τρόπος του σώματός να μας κρατά δροσερό.

Η υψηλή θερμοκρασία αυξάνει την εφίδρωση και ενισχύει το μεταβολισμό, καταλήγοντας τελικά σε επιτάχυνση του αριθμού θερμίδων που καίει το σώμα.

8. Περισσότερη σύνθεση Βιταμίνης D

Η βιταμίνη D μειώνει τα επίπεδα κορτιζόλης στο σώμα, που έχει ως αποτέλεσμα τη βελτίωση της αντοχής κατά τη διάρκεια της άσκησης και τη μυϊκή ενδυνάμωση, που συμβάλλει στην ενεργοποίηση του μεταβολισμού.

9. Καλοκαίρια βότανα

Βασιλικός, κόλιανδρος, μαϊντανός, μέντα, εστραγκόν είναι φυσικά διουρητικά, που βοηθούν στην αποβολή των τοξινών από το σώμα.

Επιπλέον, οι μελέτες δείχνουν ότι η ισχυρή, φρέσκια μυρωδιά τους μπορεί να αυξήσεις τις ορμόνες κορεσμού, προκαλώντας σας να φάτε λιγότερο.

10. Αποκαλυπτικά ρούχα

Τα έντονα χρώματα, τα ανάλαφρα ρούχα και η επιθυμία για να βγούμε στην παραλία, αποκαλύπτουν τα ευαίσθητα σημεία του σώματος και αυξάνουν την κινητοποίησή μας να βελτιωθούμε.

Αρχική δημοσίευση από την Γεωργία Καπώλη στο logodiatrofis.gr.

Author(s)

  • Λόγω Διατροφής

    Ομάδα Διαιτολόγων & Διατροφολόγων

    Το Logodiatrofis.gr, υπογράφεται από Ομάδα διαιτολόγων - διατροφολόγων, οι οποίοι προσφέρουν επίκαιρη, έγκαιρη και πάνω από όλα επιστημονική πληροφόρηση σχετικά με διατροφικά ζητήματα που μας απασχολούν.