Στα επόμενα 3 λεπτά θα μάθεις:

-Τρόπους να δείξεις το σεβασμό σου.
-Πώς μπορείς να ανοίξεις πιο εύκολα κουβέντα.


Την ίδια ώρα που ορισμένες φράσεις μπορεί να λειτουργήσουν σαν τροχοπέδη στην ουσιαστική επικοινωνία με τους συναδέρφους σου, άλλες έχουν την ικανότητα να σε βοηθήσουν να δημιουργήσεις πιο ισχυρούς δεσμούς. Είτε είσαι προϊστάμενος και θέλεις να λαμβάνεις πιο ειλικρινές feedback, είτε υπάλληλος που απλά θέλεις να αποκτήσεις ουσιαστική επικοινωνία με τους συναδέλφους σου, οι παρακάτω φράσεις σίγουρα θα σε βοηθήσουν.

Μια δοκιμή άλλωστε, θα σε πείσει. Εσύ, με ποιες από τις παρακάτω φράσεις θα ανοίξεις κουβέντα την επόμενη φορά;

«Ας ανταλλάξουμε απόψεις πάνω στο Χ ζήτημα»

Μια τόσο απλή φράση μπορεί να κάνει μεγάλη διαφορά. Ένας ουσιαστικός διάλογος πάντα ξεκινάει με ανταλλαγή απόψεων.

«Πώς μπορώ να σε βοηθήσω»;

Είναι σημαντικό ανάμεσα στις ομάδες, να υπάρχει αλληλοϋποστήριξη. Ακόμα και αν κάνεις κάτι μικρό, ή ακόμα και αν δεν κάνεις τίποτα άλλο, από το να προσφέρεις στήριξη σε έναν συνάδερφό σου, η προσπάθεια θα εκτιμηθεί.

«Να σου φέρω κάτι»;

Η φροντίδα, είναι δείγμα αγάπης και σεβασμού. Την επόμενη φορά που θα πας προς τον ψύκτη ή την κουζίνα, ρώτα αν θέλει κάποιος κάτι.

«Πώς μπορώ να πω το Χ πράγμα πιο ευγενικά»;

Είναι σημαντικό να είσαι ευγενικός και πρόθυμος, ανάμεσα σε πολλά άλλα, στη δουλειά σου. Ρώτα έναν συνάδελφο που φημίζεται για την διπλωματία του, ώστε να σου δώσει τα φώτα του.

«Τα καλύτερα έρχονται, δε νομίζεις»;

Σίγουρα υπάρχουν και οι κακές μέρες στη δουλειά. Με το να παραμείνεις αισιόδοξος θα δώσεις κουράγιο στην ομάδα σου ώστε να κινητοποιηθεί και να αποδώσει τα μέγιστα, ακόμα και σε δύσκολες μέρες.

«Μπορείς να με βοηθήσεις να καταλάβω»;

Αν δεν καταλαβαίνεις κάτι ή αν υπάρχουν θολά σημεία σε κάτι που έχεις αναλάβει, μη διστάσεις να ρωτήσεις για βοήθεια ή για να να ξεκαθαρίσεις τυχόν απορίες. Και θα ανοίξεις κουβέντα, και θα γίνεις καλύτερα.

«Εγώ νομίζω πως…»

Είναι σημαντικό να λες τη γνώμη σου στη δουλειά σου. Υποστήριξέ την με επιχειρήματα και σίγουρα θα εισακουστείς. Προσοχή όμως, μη βγάζεις βιαστικά συμπεράσματα, γιατί αυτό δεν θα λειτουργήσει υπέρ σου.

«Ελπίζω να ξεκίνησε καλά η μέρα σου»

Δείξε ενδιαφέρον για τον συνάδελφό σου. Ρώτα τον ευγενικά πώς ήταν η μέρα του και θυμήσου πως το χαμόγελο μπορεί να σου ανοίξει πολλές πόρτες. Αν ωστόσο, ο συνάδελφός σου, θέλει να σου μιλήσει για ένα πρόβλημα που έχει προκύψει, φρόντισε να τον ακούσεις με προσοχή.

«Έχεις κάποιο βιβλίο να μου προτείνεις»;

Μια πολύ απλή ερώτηση που μπορεί να σου ανοίξει πολλές και ουσιαστικές συζητήσεις. Επιπλέον, μπορείς να ρωτήσεις και πώς πέρασε το Σαββατοκύριακο ή πώς είναι τα παιδιά και η γυναίκα του.

«Καληνύχτα»

Μερικές φράσεις, είναι απαραίτητο να ειπωθούν ως δείγμα ευγένειας. Το «ευχαριστώ/παρακαλώ», «καλημέρα/καληνύχτα» είναι σίγουρα οι πιο απαραίτητες στον χώρο εργασίας σου.

Διάβασε ακόμα:

8 κανόνες για να γίνεις pro στην επικοινωνία με e-mail

Πώς η ευγνωμοσύνη μπορεί να κάνει τη δουλειά σου ένα καλύτερο μέρος

Author(s)

  • Marina Khidekel

    Διευθύντρια Περιεχομένου thriveglobal.com

    H Marina Khidekel είναι διευθύντρια περιεχομένου του thriveglobal.com.