Ο αγαπημένος μήνας τους έτους για τους περισσότερους έχει φτάσει και οι δρόμοι έχουν γεμίσει με φώτα, στολίδια, αλλά και… μυρωδιές από Χριστουγεννιάτικα εδέσματα! Είμαστε ένα βήμα πιο κοντά στα Χριστούγεννα και αυτό σημαίνει για τους περισσότερους χαρά και επιστροφή στην παιδικότητα. Ωστόσο, για κάποιους αποτελεί και μία παύση από τις υγιεινές,  διατροφικές τους συνήθειες δίνοντας ραντεβού μαζί τους το νέο έτος, επαναθέτοντας τον στόχο για τη μείωση των κιλών που έβαλαν μέσα στις γιορτές.

Γιορτές και δίαιτα: πάνε μαζί;

Φυσικά δεν αναφέρομαι στο να στερηθείς κάτι που σου αρέσει και αγαπάς. Το φαγητό είναι μια απόλαυση, όμως. Σκέψου πως νιώθεις και κατά πόσο απολαμβάνεις το 5ο μελομακάρονο στη σειρά ή κατά πόσο γεύεσαι το κρασί σου μετά από 3-4 ποτήρια; Έχει καμία σχέση η απόλαυσή τους συγκριτικά με το πρώτο κομμάτι ή το πρώτο ποτήρι; 

Σε αυτό το άρθρο θα σου αναφέρω ορισμένα διατροφικά μυστικά για να σε βοηθήσουν να περάσεις μοναδικά στις γιορτές, διατηρώντας τις βασικές αρχές της ισορροπημένης διατροφής και απολαμβάνοντας όποια Χριστουγεννιάτικη λιχουδιά επιλέξεις! 

  1. Διατήρησε τις καλές σου συνήθειες

Το ότι έφαγες παραπάνω γλυκά ή ήπιες περισσότερο αλκοόλ δε σημαίνει ότι πρέπει παράλληλα να ξεχάσεις και ό,τι είχες κατακτήσει το προηγούμενο διάστημα. Δε χρειάζεται, λοιπόν, να σταματήσεις να ασκείσαι ή να μη συνοδέψεις τα γεύματά σου με λαχανικά! Αν διατηρήσεις τις καλές σου συνήθειες, έστω και σε μικρότερο βαθμό, τότε το νέο έτος θα σε βρει με λιγότερες έγνοιες αναφορικά με τις διατροφικές επιλογές σου ή το βάρος σου! Πήγαινε, λοιπόν, μια βόλτα πριν το γεύμα σου, πήγαινε για τα κοντινά ψώνια με τα πόδια, μην ξεχνάς να καταναλώσεις θρεπτικά σνακ ενδιάμεσα, συνόδεψε το γεύμα σου με μια σαλάτα στο τραπέζι και έχε στο σπίτι φρούτα σε εμφανές σημείο. Τι άλλο μπορείς να σκεφτείς; 

  1. Κράτησε την όρεξή σου για τις αγαπημένες σου γεύσεις

Κάτι που συνηθίζεται τα τελευταία χρόνια είναι να εμφανίζονται παραλλαγές των παραδοσιακών εδεσμάτων με λιγότερη ζάχαρη ή με υποκατάστατα αυτής, καθώς και με λιγότερα λιπαρά. Αν σου αρέσουν γευστικά, φυσικά και να τα καταναλώσεις. Το θέμα είναι, όμως, να μην υπερκαταναλώσεις ένα γλυκό που δεν σε ικανοποιεί πλήρως, μόνο και μόνο επειδή είναι χαμηλότερο σε θερμίδες. Είναι προτιμότερο κρατήσεις την όρεξή σου και να επιλέξεις  το γλυκό σου αρέσει πραγματικά και να το απολαύσεις συνειδητά! Πως θα το πετύχεις αν έχεις σκάσει από «τριγύρω» λιχουδιές απλά επειδή βρίσκονται στο οπτικό σου πεδίο ή επειδή είναι οι πιο «υγιεινές» εκδοχές;

  1. Διαμόρφωσε το περιβάλλον του σπιτιού

Σκέψου… αν έχεις 10 διαφορετικά είδη μπισκότων για παράδειγμα στο σπίτι, τότε οι πιθανότητες να δοκιμάσεις απ’ όλα είναι πολλές. Ο στόχος, όμως, δεν είναι να μην έχεις τίποτα στα ντουλάπια σου, αλλά να είσαι πιο επιλεκτικός/η. Διάλεξε τα πιο αγαπημέν σου γλυκά ή σνακ και πρόσεξε που θα τα τοποθετήσεις. Αυτός είναι ο καλύτερος τρόπος για να έχεις τον έλεγχο και του τι θα καταναλώσεις! Για παράδειγμα, βάλε τα μπισκότα σε μία μικρότερη πιατέλα  και τα υπόλοιπα άφησέ τα στο κουτί τους μέσα στο ντουλάπι! 

  1. Απόφυγε τη λογική άσπρο-μαύρο

Σου θυμίζει κάτι η φράση «Εντάξει μετά τις γιορτές θα κάνω δίαιτα» ή «έφαγα παραπάνω γλυκά, παρατάω τη διατροφή μου και θα ασχοληθώ ξανά το νέο έτος;» Είτε μιλάμε για διατροφή, είτε για άσκηση, τη γιορτινή περίοδο που το πρόγραμμά σου αλλάζει, μπορείς να πετύχεις έστω και τα μισά απ’ όσα πετυχαίνεις τους υπόλοιπους 11 μήνες του χρόνου. Για παράδειγμα, αντί για 45 λεπτά προπόνησης μπορεί να προλαβαίνεις τα 20 λεπτά ή αντί για μικρά και συχνά γεύματα να κάνεις λιγότερα, εάν κάποιο από αυτά είναι πιο χορταστικό! Αντί για παράλειψη του βραδινού σου, μπορείς να φτιάξεις κάτι πιο ελαφρύ, όπως μία πολύχρωμη σαλάτα. Το ίδιο ισχύει και για τα γλυκά: αντί να στερηθείς κάτι που σου αρέσει πραγματικά, που συναντάς μόνο αυτή την εποχή του χρόνου, μπορείς να συνδυάσεις μικρότερη ποσότητα μαζί με μία καλή σου συνήθεια. Για παράδειγμα, φάε έναν κουραμπιέ μετά το απογευματινό σου φρούτο! 

  1. Απόλαυσε αυτό που τρως!

Έχεις τόσο ενθουσιασμό με το γλύκισμα που έχεις μπροστά σου που το καταναλώνεις εξαιρετικά γρήγορα, σκεπτόμενος το επόμενο που θα φας ή μιλώντας ταυτόχρονα, κάνοντας κι άλλα πράγματα… Ωστόσο, κάνε μία παύση. Δες και μύρισε τη λιχουδιά που έχεις μπροστά σου και βάλτην σε ένα πιάτο, ώστε να αποφύγεις να την καταναλώσεις «στο πόδι». Διάλεξε εξ’ αρχής την ποσότητα που θα φας, φύγε από το μεγαλύτερο πακέτο ή τη συσκευασία ώστε να αποφύγεις να περάσεις στο επόμενο χωρίς δεύτερη σκέψη. Μόλις ολοκληρώσεις το γεύμα σου, δώσε λίγο χρόνο να αναλογιστείς την εμπειρία που μόλις είχες, πριν βιαστείς να βάλεις επόμενο… μπορεί να μην το χρειάζεσαι πραγματικά εκείνη τη στιγμή! 

Τι να κρατήσεις

Θέλω να θυμάσαι ότι οι λίγες μέρες που αλλάζεις τις καθημερινές σου συνήθειες, δεν πρόκειται να επηρεάσουν την προσπάθεια που κάνεις έναν ολόκληρο χρόνο! Βρες αυτό που απολαμβάνεις περισσότερο τις μέρες αυτές και απόλαυσέ το συνειδητά με όλες σου τις αισθήσεις. Προσάρμοσε τους στόχους σου στα δεδομένα της γιορτινής εποχής, κι έτσι μόνο κέρδος θα έχεις στο τέλος! 

Σου εύχομαι καλά και χαμογελαστά Χριστούγεννα!

Author(s)

  • Πάρης Παπαχρήστος

    Διαιτολόγος-Διατροφολόγος

    Ο Πάρης Παπαχρήστος γεννήθηκε στην Αθήνα στις 3/11/1976. Το 2000 ολοκλήρωσε τις προπτυχιακές του σπουδές στο Τμήμα Διατροφής και Διαιτολογίας του Αλεξάνδρειου Τεχνολογικού Εκπαιδευτικού Ιδρύματος, ενώ το 2006 απέκτησε το Master of Science στο Πανεπιστήμιο του Paisley, στη Σκωτία. Εργάζεται ως διαιτολόγος από το 2003, ενώ από το 2005, διατηρεί ανεξάρτητο διαιτολογικό γραφείο στο Παγκράτι. Κύριο μέλημά του είναι η διατροφική εκπαίδευση του κοινού. Αυτό αποτέλεσε αφορμή για να συγγράψει το πρώτο βιβλίο της σειράς medNutrition Wellness, με τίτλο «Μύθοι και Αλήθειες στη διατροφή μας». Παράλληλα, συμμετέχει ενεργά με συνεντεύξεις και συγγραφή άρθρων σε περιοδικά και εφημερίδες, με θέματα που αφορούν τη διατροφή.