Εάν είστε γονιός, προσπαθείτε να οπλίσετε τα παιδιά σας με τα εργαλεία που θα χρειαστούν για να χειριστούν τα εμπόδια που συναντούν. Και με την επιστροφής στο σχολείο, είναι φυσικό τα παιδιά μας να αισθάνονται καταπονημένα ή ανήσυχα για την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς. Παρόλο που δεν μπορούμε να αφαιρέσουμε εντελώς το άγχος από τη ζωή τους, μπορούμε να τα κάνουμε να αισθάνονται λιγότερο καταπονημένα.

Τι μπορείτε να δοκιμάσετε;

Κατανοήστε αυτό που νιώθουν

Ένας από τους καλύτερους τρόπους για να βοηθήσετε ένα παιδί να διαχειριστεί τα δύσκολα συναισθήματα είναι να το αναγνωρίσει, να το περιεργαστεί και να σκεφτεί πού βρίσκεται αυτό το συναίσθημα στο σώμα του. Μερικές φορές αρκεί μόνο να ξέρουν ότι τα βλέπεις και τα ακούς. Αυτό μπορεί να τα ηρεμήσει.

Δώστε τους ένα ημερολόγιο

Παροτρύνετε τα παιδιά σας να κρατούν ένα ημερολόγιο όπου θα μπορούν να εκφραστούν ελεύθερα και να γράψουν για φόβους, τον θυμό, τη χαρά ή τη λύπη τους. Μπορείτε επίσης να ξεκινήσουν τη μέρα τους γράφοντας κάτι θετικό και να την τελειώνουν με κάτι για το οποίο αισθάνονται ευγνωμοσύνη, ειδικά τις δύσκολες μέρες».

Κάντε ασκήσεις αναπνοής μαζί

Τρεις βαθιές αναπνοές μπορούν να λειτουργήσουν για να επαναφέρουν τον εγκέφαλο, το νευρικό σύστημα και να ηρεμήσουν τα νεύρα. Αν αυτό δεν λειτουργήσει, υπενθυμίζουμε πάντα στα παιδιά μας να μιλήσουν και να εκφράσουν τα συναισθήματά τους. Η ανοιχτή επικοινωνία είναι απαραίτητη.

Ενθαρρύνετέ τα να κάνουν ένα διάλειμμα για άσκηση

Ενθαρρύνετε τα παιδιά σας να αφιερώσουν λίγο χρόνο και να ασκηθούν όταν αρχίσουν να αισθάνονται άγχος: να βγουν λίγο έξω, να περπατήσουν γύρω από το τετράγωνο, να χορέψουν ή να κουνήσουν τα χέρια τους. Εξηγήστε τους ότι αν κάνουν ένα διάλειμμα και αφήσουν την ένταση να βγει, θα είναι χαλαρώσουν και θα έχουν περισσότερη ενέργεια για να τα κάνουν όλα. Δείξτε τους να καταλάβουν ότι η φροντίδα του εαυτού τους είναι παραγωγική!.

Αφιερώστε χρόνο για να τα ακούσετε

Τα παιδιά σας σκέφτονται και προβληματίζονται με πράγματα που εσείς ενδεχομένως δεν καταλαβαίνετε. Αυτό που μπορείτε να κάνετε είναι απλά να τα ακούσετε. Να τους δείξετε ότι είστε εκεί και μπορούν να σας μιλήσουν για ό,τι τα απασχολεί.

Γίνετε εσείς το πρότυπο

Δείξτε τους πώς αντιμετωπίζετε εσείς το άγχος σας. Δείξτε τους την απογοήτευσή σας αν κάτι δεν πάει καλά και στη συνέχεια πείτε τους: “Θα πάρω τρεις βαθιές ανάσες και θα υπενθυμίσω στον εαυτό μου να μην τα παρατάει, αλλά να συνεχίζει”.

Βοηθήστε τα να επαναπροσδιορίσουν

Οι λέξεις που χρησιμοποιούμε έχουν άμεσο αντίκτυπο στη φυσιολογία μας. Αντικαταστήστε τις αρνητικές λέξεις με άλλες πιο θετικές, και το ίδιο κάντε και με τον τρόπο σκέψης σας. Σταδιακά το παιδί σας θα μάθει να είναι πιο αισιόδοξο και να συνειδητοποιεί ότι δεν μπορεί να ελέγξει τα πάντα.

Author(s)

  • Rebecca Muller

    Συντάκτρια Thrive Global

    Η Rebecca Muller είναι συντάκτρια του Thrive Global.