Η αποδοχή παίζει σημαντικό ρόλο στη ζωή μας. Την έχουμε ανάγκη από τα πρώτα χρόνια της ζωής μας. Κάθε άνθρωπος παίρνει δύναμη, όταν αισθάνεται αποδοχή και πληγώνεται όταν βιώνει το αντίθετο. Βέβαια, το να σε αποδέχονται οι άλλοι έχει πολλές παραμέτρους. 

Το ζήτημα είναι ότι επιδιώκω την αποδοχή και συμβιβάζομαι ή επιλέγω να αποδεχτώ εγώ τον εαυτό μου και να διατηρήσω την αυτονομία μου, πνευματική και ψυχική;

Ο άνθρωπος από την πρώτη επαφή μετά τη γέννησή του, αποζητά αποδοχή κι αγάπη από τη μητέρα και από τον πατέρα. Η αποδοχή αυτή μεταφράζεται με την αγκαλιά και την τρυφερότητα, με τη φροντίδα και την προστασία απέναντι στο παιδί που μεγαλώνει. Η υποστήριξη του παιδιού, του εφήβου ή του νέου ενήλικα από τους γονείς είναι αποδοχή. Η αφιέρωση χρόνου για το παιδί μας είναι αποδοχή. Άρα αποδοχή είναι να θέλω να έχω τον άλλον στη ζωή μου. Να τον θαυμάζω, ν’ αναγνωρίζω τα χαρίσματά του και να τα εκτιμώ καθώς και να τον στηρίζω στις δύσκολες στιγμές.

Η αποδοχή από τους φίλους και το κοινωνικό περιβάλλον είναι εξίσου σημαντική. Δεν μπορούμε να ζήσουμε χωρίς φίλους και συγγενείς. Είμαστε κοινωνικά όντα και όλες οι σημαντικές φάσεις της ζωή μας περιλαμβάνουν ανθρώπους από το φιλικό ή συγγενικό περιβάλλον. Εξάλλου πόσο ωραία εμπειρία θα ήταν αν γιορτάζαμε ή παντρευόμαστε μόνοι μας;

Αισθανόμαστε πλήρεις και δυνατοί, όταν έχουμε ανθρώπους γύρω μας να συμπάσχουν μαζί μας στη χαρά ή στη λύπη.

Πόσο όμως συχνά συμβαίνει αυτό; Σήμερα γίνεται πολύς λόγος για την ενσυναίσθηση. Ενσυναίσθηση είναι να αισθάνεσαι και να καταλαβαίνεις αυτό που νιώθει και βιώνει ο άλλος. Ενσυναίσθηση είναι να θες να συμπαρασταθείς και να βοηθήσεις τον άλλον. Για να υπάρχει όπως ενσυναίσθηση είναι ανάγκη να υπάρχει και αποδοχή του άλλου. Αποδέχομαι τον άλλον για να επιλέξω να ασχοληθώ μαζί του, να τον κατανοήσω…

Γιατί όμως οι άνθρωποι σήμερα αρνούνται να «συνδεθούν» με άλλους ανθρώπους ;

Γιατί δεν τους αποδέχονται. Γιατί όμως δεν τους αποδέχονται;

Γιατί η σύγχρονη κοινωνία έχει δημιουργήσει ανθρώπους με πολύ ισχυρό «εγώ». Νομίζουν ότι τα ξέρουν όλα και δεν επιδέχονται καμία βελτίωση. Είναι προσηλωμένοι στο δικό τους συμφέρον και πιστεύουν ότι με το να μην αποδέχονται τους άλλους είναι πιο ισχυροί.

Αυτό είναι μια πλάνη. Αυτός που είναι αδιάφορος και δεν αποδέχεται τους άλλους, δεν έχει αποδεχτεί τον εαυτό του. Νιώθει φόβο και ανασφάλεια. Αισθάνεται λίγος απέναντι στους άλλους, αλλά δεν προσπαθεί να βελτιωθεί. Είναι ικανοποιημένος με την ανεπάρκειά του και την τεμπελιά του.

Ξέρετε πόσοι άνθρωποι «βαριούνται» να εξελιχθούν; Ξέρετε ότι αυτοί οι άνθρωποι θέλουν κι άλλους μαζί τους; Έχετε γνωρίσει ανθρώπους που νομίζουν ότι με την έλλειψη ευγένειας ή με την περιφρόνηση επιβάλλονται στους άλλους;

Η απάντηση είναι ότι ο σημαντικός παράγοντας για την ψυχική μας ισορροπία είναι να αποδεχόμαστε τον εαυτό μας. Έχουμε πει πολλές φορές ότι δεν έχουμε τίποτα πολυτιμότερο από τον εαυτό μας. Κι αν τον εγκαταλείψουμε, οι συνέπειες θα είναι ολέθριες για μας και τους αγαπημένους μας.

Μην προσπαθείτε να αρέσετε σε όλους τους άλλους. Βέβαια, όπως έχουμε πει, αποκτάμε γνώση του εαυτού μας και από τη συναναστροφή μας με τους άλλους. Αρκεί να έχουμε την κριτική σκέψη για να ξέρουμε ποιον έχουμε απέναντί μας. 

Αξίζει η γνώμη του άλλου που έχω απέναντί μου για μένα; Θα με ωφελήσει η αποδοχή του; Τον εκτιμώ, ώστε να δώσω σημασία στα λόγια του ή στη συμπεριφορά του;

Άνθρωποι που είναι ανίκανοι να σταθούν στο ύψος των περιστάσεων, αλλά προσπαθούν να μας δείξουν ότι δε μας αποδέχονται, είναι καιρός να τους βγάλουμε από το μυαλό και τη ζωή μας.

Είναι γεγονός ότι ο κάθε άνθρωπος μπορεί ν’ αντέξει μόνο όσα μπορεί να γίνει ο ίδιος. Αν κάποιος τον ξεπερνά, τότε τον απορρίπτει και τον πληγώνει, δηλαδή δεν αποδέχεται

Γι’ αυτό λοιπόν αποδεχτείτε τον εαυτό σας! Γράψτε σ’ ένα φύλλο χαρτί τα χαρίσματα που πιστεύετε ότι έχετε. Συνειδητοποιήστε την ομορφιά σας! Ανακαλύψτε την ομορφιά μέσα σας! Μην αφήνετε το δηλητήριο των άλλων να σας ασχημαίνει, να σας αλλάζει τον ψυχικό σας κόσμο! Να θυμάστε ότι η έλλειψη αποδοχής είναι ένα είδος χειραγώγησης!

Καταγράψτε αυτά που θα θέλατε να κάνετε στη ζωή σας. Φανταστείτε πως θέλετε να είστε! Κανείς δεν μπορεί να σας περιορίσει! Μόνο το μυαλό σας με τις πεποιθήσεις του. Γι’ αυτό λοιπόν αγαπήστε τον εαυτό σας, γνωρίστε τον και αποδεχτείτε τον!

Author(s)

  • Η Κλεονίκη Πανταζή είναι Φιλόλογος και Life Coach Εφήβων (Academic Coaching) και Ενηλίκων (Personal Coaching) αλλά και εγκύων(Coaching of pregnancy). Έχει φοιτήσει στη Φιλοσοφική Σχολή του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών στο τμήμα Φιλοσοφίας, Παιδαγωγικής και Ψυχολογίας με ειδίκευση στη Φιλοσοφία. Ακόμα, έχει ολοκληρώσει το πρόγραμμα Certificate in  Coaching-AC Accredited  (βαθμός 97/100) στο  ΕΚΠΑ. Επιπλέον, έχει παρακολουθήσει το μετεκπαιδευτικό πρόγραμμα στην Ιατρική Σχολή Αθηνών με θέμα «Ανίχνευση, Διάγνωση και Αντιμετώπιση Νηπίων, Παιδιών και Εφήβων με Διαταραχή Ελλειμματικής Προσοχής-Υπερκινητικότητας (ΔΕΠΥ)». Τέλος, παρακολουθεί το πρόγραμμα «Διαχείριση του Στρες και Υγεία» στο ΕΚΠΑ. Μιλά την Αγγλική Γλώσσα. 'Εχει εργαστεί επί σειρά ετών ως καθηγήτρια φιλόλογος με ειδίκευση στα Αρχαία Ελληνικά και στην Νεοελληνική Γλώσσα στην ιδιωτική εκπαίδευση. Είναι διευθύντρια σπουδών του Φροντιστηρίου Φιλολογικών μαθημάτων «Θεωρητικό». Η αγάπη της για τα παιδιά και η επίγνωση των δυσκολιών που αντιμετωπίζουν τη σύγχρονη εποχή, την ώθησε να ασχοληθεί με το Coaching Εφήβων(Academic Coaching)  σε ζητήματα διαχείρισης χρόνου, διαβάσματος, έλλειψης συγκέντρωσης, αυτοεκτίμησης, επικοινωνίας με τους άλλους κ.α., όπως και με το CoachingΕνηλίκων (Personal Coaching). για θέματα προσωπικής και επαγγελματικής ανάπτυξης. To Coaching of pregnancy βοηθά την μέλλουσα μητέρα να διαχειριστεί την εγκυμοσύνη, τη γέννα και τη λοχεία. Ως ομιλήτρια, έχει συμμετάσχει στην Εκπαιδευτική Ημερίδα Διδακτικής – Innovatebiz Seminars-   « Coaching και Εφηβεία». Ως εκπαιδεύτρια, έχει διεξαγάγει Μάθημα e- class  στην Innovatebiz Academy “My name is Teacher” με θέμα «Coaching  και εκπαίδευση» (2020) , καθώς και το Webinar «Lockdown στο σώμα αλλά όχι στο πνεύμα και στη ζωή»(Δεκ.2020.Φεβρ 2021). Είναι αρθρογράφος της εφημερίδας «Ενημέρωση» και στο Efiveia.gr