Η απόρριψη είναι σκληρή και πονάει  πολύ. Είναι αναπόφευκτα μια από τις πιο δύσκολες εμπειρίες που πρέπει να περάσει ένας άνθρωπος στον  επαγγελματικό τομέα –κατ` επέκταση και στον προσωπικό –που,  αν δεν αντιμετωπιστεί παραγωγικά, μπορεί να έχει καταστροφικές συνέπειες.

Το πώς αντιμετωπίζει και διαχειρίζεται ένα άτομο τις απορρίψεις, καθορίζει τελικά την πορεία του προς την επιτυχία.

Ωστόσο ο θετικός χειρισμός των απορρίψεων δεν φαίνεται τόσο εύκολος όσο ακούγεται, ειδικά για όταν πρόκειται για μια  μεγάλη απόρριψη.

Για παράδειγμα:  Απόρριψη  στην  αναζήτηση εργασίας,  απόρριψη από τον εργοδότη, απόρριψη ακόμα και από τον σύντροφο.

Ας μιλήσουμε τώρα ειδικά για την απόρριψη στον επαγγελματικό τομέα και πώς μπορούμε να την αντιμετωπίσουμε .

Η Tehniat Waheed, πιστοποιημένη επαγγελματίας στη Διοίκηση και τη Συναισθηματική Νοημοσύνη προτείνει:

Εστιάστε στη Λογική και όχι στα πρόσωπα.

Ένας από τους πιο θετικούς τρόπους για να ξεπεράσετε  γενικά μια  απόρριψη είναι να καταλάβετε ότι κανείς δεν φταίει. Μην κατηγορείτε τον εργοδότη  και μην είστε πολύ σκληροί με τον εαυτό σας  αν μια προσφορά δουλειάς που σας έκαναν ναυαγήσει  ή  αν μια συνέντευξη δεν πετύχει .

 Ένας από τους κύριους λόγους για τους οποίους συμβαίνει η απόρριψη είναι επειδή τα πράγματα δεν ταίριαζαν ανάμεσα σε εσάς και τον εργοδότη , ίσως οι δεξιότητές σας να μην ταίριαζαν με το σύνολο των δεξιοτήτων της προτεινόμενης εργασίας, ή να μην είχατε τις ίδιες προσδοκίες με εκείνον,  οπότε αντί να κατηγορείτε τον εαυτό σας ή το άλλο άτομο, εστιάστε στη λογική και ψάξτε να βρείτε  τί κρύβεται πίσω από την  απόρριψη. 

Οι άνθρωποι που, αντί να εστιάσουν στα πρόσωπα,  εστιάζουν στο να ανακαλύψουν πώς προέκυψε  αυτή η δυσμενής εξέλιξη- η αναποδιά  δηλαδή -στη δουλειά, είναι πιο πιθανό να ξαναβρούν γρήγορα το ρυθμό τους.

Αυτοστοχασμός, ενδοσκόπηση,  προβληματισμός,  αυτοεξέταση

 Ενας  άλλος αποτελεσματικός τρόπος είναι να κάνετε παύση, να κάνετε ένα βήμα πίσω και να προβληματιστείτε. Αναρωτηθείτε αν η εργασία για την οποία κάνετε αίτηση σε συνδυασμό με το σύνολο των δεξιοτήτων και την εμπειρία σας φιλοδοξεί να είστε ο κατάλληλος για να εκτελέσετε τη δουλειά. Αν η απάντηση σε αυτή την ερώτηση είναι όχι, τότε πρέπει να αλλάξετε  πορεία. Μην υποτιμάτε το πόσο σημαντικό είναι  να κάνετε μια δουλειά που σας εμπνέει πραγματικά. Παίζει πολύ σημαντικό ρόλο στη διατήρηση της ευτυχίας, της υγιούς αυτοεκτίμησης και στην οικοδόμηση μιας θετικής δύναμης γύρω σας. 

Αυτοπεποίθηση, σιγουριά για τον εαυτό σας.

Ακολουθώντας το κομμάτι του αυτοστοχασμού, ένα από τα καλύτερα πράγματα που μπορείτε να κάνετε σε περίπτωση που αισθανθείτε πως τα πράγματα γυρίζουν υπέρ σας, είναι να υπολογίζετε στις θετικές πτυχές των δεξιοτήτων και των εμπειριών σας. Κάντε μια λίστα ίσως για όλα τα πράγματα που πιστεύετε πως είναι τα  ισχυρά χαρακτηριστικά σας. Για παράδειγμα, τις δημιουργικές σας δεξιότητες, την ομαδική εργασία, την ηθική και ούτω καθεξής. Στη συνέχεια, σημειώστε μερικές γραμμές σχετικά με το για ποιο λόγο πιστεύετε ότι είναι τα καλύτερά σας χαρακτηριστικά  και πώς θα ήταν  για εσάς είναι θετικό πρόσημο εάν ο επόμενος εργοδότης επιλέξει να σας προσλάβει. Καταγράφοντας τις δεξιότητες που έχουμε, δίνουμε στον εαυτό μας μια καλή υπενθύμιση και επιβεβαίωση της αξίας μας. 

Αποδοχή της απόρριψης

 Ένα πνευματικά δυνατό άτομο όχι μόνο θα αποδεχτεί  και θα διδαχθεί  από την απόρριψή του, αλλά θα την αντιμετωπίσει και με επαγγελματικό και εκπαιδευτικό τρόπο. Αντί να το αντιμετωπίζει  απλώς ως μια οδυνηρή αρνητική εμπειρία, θα το μετατρέψει σε ευκαιρία μάθησης και ανάπτυξης. Ως εκ τούτου, κάθε φορά που απορρίπτεται, αυτό είναι το σύνθημά του για να καλλιεργηθεί, να αναπτυχθεί και να γίνει  πιο έξυπνος. 

«Η απόρριψη είναι απλώς μια ανακατεύθυνση, μια διορθωτική πορεία στο πεπρωμένου σας.» 

Bryant McGill, συγγραφέας του βιβλίου «Απλές υπενθυμίσεις: Έμπνευση για να ζήσετε την καλύτερη ζωή σας».

Author(s)

  • Νανά Τσούμα

    Δημοσιογράφος - Παραγωγός Ρ/Φ Εκπομπών

    Η Νανά Τσούμα είναι δημοσιογράφος και παραγωγός ραδιοφωνικών εκπομπών. Τα τελευταία 25 χρόνια έχει αφιερώσει εκατοντάδες εκπομπές και άρθρα στο πώς να ζεις καλύτερα και έχει βοηθήσει κοινό από όλη την Ελλάδα να βρει τρόπους να υποστηρίξει εθελοντικά τις πιο αξιόλογες οργανώσεις και συλλόγους, προβάλλοντας παράλληλα το έργο του.