Τη περίοδο των Χριστουγέννων όλοι θέλουμε να απολαύσουμε το φαγητό και το ποτό μας στα εορταστικά τραπέζια χωρίς όμως να ξεφύγουμε από το πρόγραμμά μας.

Πλησιάζουν τα Χριστούγεννα και μαζί τους έρχονται και τα εορταστικά τραπέζια, οι έξοδοι και οι διασκεδάσεις. Πλησιάζουν ακόμη, οι στιγμές που όλοι ανυπομονούσαμε για να πάρουμε μια ανάσα από τη καθημερινότητα και να περάσουμε όμορφες στιγμές με τους αγαπημένους μας ανθρώπους.

Βέβαια, μαζί με τα Χριστούγεννα, όπως και στις υπόλοιπες γιορτινές περιόδους κατά τη διάρκεια του έτους, έρχονται και οι ατασθαλίες, οι υπερβολές και τα τσιμπολογήματα που μας βγάζουν εκτός του διατροφικού μας προγράμματος. Τρώμε, για παράδειγμα, έξω περισσότερο από το συνηθισμένο ενόψει Χριστουγέννων, ή απολαμβάνουμε περισσότερες λιχουδιές στο σπίτι.

Εννοείται πως όλα μπορούμε να τα κάνουμε. Και να φάμε, και να πιούμε, και φυσικά να διασκεδάσουμε, χωρίς όμως να υπερβάλουμε!

Παρακάτω θα βρείτε κάποιες συμβουλές για να απολαύσετε τη περίοδο των Χριστουγέννων, ενώ παράλληλα δεν θα ξεφύγετε από τη διατροφή σας και δεν θα στερηθείτε τις απολαύσεις σας!

1)Μην συμβουλεύεστε το «Αχόρταγο μάτι» σας

Σε ένα εορταστικό τραπέζι, είτε αυτό είναι έξω είτε στο σπίτι, οι επιλογές που έχετε μπροστά σας είναι πολλές. Είναι εύκολο να παρασυρθείτε και να υπερφορτώσετε το πιάτο σας, όταν το στομάχι σας είναι άδειο. Δώστε βάση λοιπόν, στη ποσότητα.

Ξεκινήστε με μικρή ποσότητα ορεκτικών, χωρίς να γεμίσετε πλήρως το πιάτο σας. Θυμηθείτε, το ορεκτικό είναι για να «μας ανοίξει» η όρεξη για το κυρίως πιάτο και όχι για να μας χορτάσει. Στην αντίθετη περίπτωση, που θα καταναλώσετε μεγάλη ποσότητα ορεκτικών, προσπαθήστε να ελαττώσετε την ποσότητα του κυρίως πιάτου.

2)Μετριάστε τις ποσότητες των υπόλοιπων γευμάτων της ημέρας

Καθώς τα εορταστικά τραπέζια μέσα στα Χριστούγεννα είναι αρκετά και οι επισκέψεις είναι πολλές, μετριάστε τις ποσότητες στα υπόλοιπα γεύματα της ημέρας. Αυτό θα μπορούσε να σημαίνει ένα ελαφρύτερο γεύμα το μεσημέρι ή το βράδυ, όπως σούπα, σαλάτα ή σάντουιτς με ψωμί ολικής ή πολύσπορο, ανάλογα φυσικά, πότε είναι το μεγάλο γεύμα.

3)Κάντε πιο υγιεινές επιλογές

Επιλέξτε άπαχα κομμάτια κρέατος και αφαιρέστε τυχόν ορατά λίπη. Προσπαθήστε να περιορίσετε το κόκκινο και επεξεργασμένο κρέας υπέρ των ψαριών, του κοτόπουλου, της γαλοπούλας και των φυτικών επιλογών.

Στις εξόδους, προτιμήστε εκείνες τις επιλογές από το μενού που ταιριάζουν περισσότερο στο διατροφικό σας πλάνο και φυσικά στην αρέσκειά σας. Περιορίστε ή, αν είναι εφικτό, αποφύγετε τα τηγανητά πιάτα ή εκείνα με κρεμώδεις και τυρένιες σάλτσες.

Προσπαθήστε στα υπόλοιπα γεύματα της ημέρας να επιλέγετε τροφές που είναι χαμηλές σε κορεσμένα λιπαρά, ζάχαρη και αλάτι.

Εάν έχετε επιδόρπιο, επιλέξτε εκείνα με βάση τα φρούτα. Εάν από την άλλη κάνετε μια πιο «πλούσια» επιλογή για τους γευστικούς σας κάλυκες, μετριάστε την ποσότητα.

4)Γεμίστε το πιάτο σας με λαχανικά

Προσθέτοντας λαχανικά στο γεύμα σας προσθέτετε παράλληλα βιταμίνες, μέταλλα και φυσικά, φυτικές ίνες οι οποίες θα βοηθήσουν να επέλθει ο κορεσμός.

5)Μειώστε τα τσιμπολογήματα

Η συχνότητα των τσιμπολογημάτων αυξάνεται κατά πολύ τη περίοδο των Χριστουγέννων. Εννοείται ότι θα τα απολαύσετε, αλλά είναι προτιμότερο να ακολουθήσετε ένα κανονικό μοτίβο γευμάτων-σνακ το οποίο θα σας βοηθήσει να διατηρείτε το πρόγραμμά σας και να μην πεινάτε μεταξύ των γευμάτων.

6)Καταναλώστε αναψυκτικά και ποτά, αλλά συνετά

Στην εορταστική περίοδο το αλκοόλ είναι λογικό πως δεν μπορεί να απαγορευτεί αλλά απολαύστε το με μέτρο. Είναι σημαντικό, λοιπόν, να παραμείνουμε εντός των κατευθυντήριων οδηγιών στα 3-4 ποτήρια την εβδομάδα.

Μην ξεχνάτε επιπλέον, τις θερμίδες που προσφέρουν τα ποτά. Θυμηθείτε ότι και τα αναψυκτικά μπορεί επίσης να έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε θερμίδες οπότε, αν μπορείτε, επιλέξτε εκείνα χωρίς ζάχαρη ή ακόμη καλύτερη επιλογή είναι εκείνη του νερού.

7)Μην ξεχνάτε να γυμνάζεστε

Μην αμελήσετε το σώμα σας λόγω της εορταστικής περιόδου. Αντιθέτως, προσπαθήστε να τηρείτε την ελάχιστη ημερήσια δραστηριότητα των 30 λεπτών, όπως δηλώνουν οι κατευθυντήριες οδηγίες.

Ένα χαλαρό τρέξιμο ή μια βόλτα με τα πόδια θα πρέπει να περιλαμβάνεται μέσα στις ημέρες των γιορτών. Καλέστε έναν φίλο σας και πηγαίνετε για ένα χαλαρό περπάτημα. Στην περίπτωση που το κρύο σας αλλάζει τα σχέδια η γυμναστική στο σπίτι αποτελεί επίσης λύση.

Να θυμάστε πως τα εορταστικά γεύματα δεν είναι αυτά καθ’ αυτά που μπορεί να αλλάξουν τη πρόοδο και τα αποτελέσματα των στόχων του διατροφικού σας πλάνου, αλλά οι επιλογές των τροφών και των συνδυασμών αυτών που θα κάνετε.

Φροντίστε λοιπόν, την περίοδο των Χριστουγέννων, να απολαύστε τα γεύματα στα εορταστικά τραπέζια, κάνοντας υγιεινές επιλογές ως προς την ποιότητα και ποσότητα των τροφίμων και των ποτών σας, συμβαδίζοντας όσο μπορείτε με τους διατροφικούς σας στόχους. Φυσικά μην ξεχάσετε να ξεκουραστείτε, να βρεθείτε με τα αγαπημένα σας πρόσωπα και να ανανεώσετε τον εαυτό σας.

Author(s)

  • Λόγω Διατροφής

    Ομάδα Διαιτολόγων & Διατροφολόγων

    Το Logodiatrofis.gr, υπογράφεται από Ομάδα διαιτολόγων - διατροφολόγων, οι οποίοι προσφέρουν επίκαιρη, έγκαιρη και πάνω από όλα επιστημονική πληροφόρηση σχετικά με διατροφικά ζητήματα που μας απασχολούν.