Καλώς ήρθατε στην Ανθρώπινη Επανάσταση. Βρισκόμαστε σε μια περίοδο ριζικής αλλαγής, όπου τα πάντα σχετικά με τον τρόπο που εργαζόμαστε, αλλά και τη θέση που έχει η δουλειά στη ζωή μας, αμφισβητούνται και επαναπροσδιορίζονται. Καθώς οι παλιοί κανόνες και οι πεποιθήσεις καταρρέουν, η Ανθρώπινη Επανάσταση έχει μία μοναδική ευκαιρία να είναι εξίσου σημαντική όσο η Επιστημονική Επανάσταση του 16ου και 17ου αιώνα.

Από τον δεύτερο αιώνα, επικρατούσε η θεωρία του Πτολεμαίου, ότι ο ήλιος περιστρέφεται γύρω από τη Γη. Το 1543 ωστόσο, ο Κοπέρνικος δημοσίευσε την επαναστατική θεωρία του ότι στην πραγματικότητα η Γη περιστρέφεται γύρω από τον ήλιο. Σήμερα η Ανθρώπινη Επανάσταση αντικαθιστά ένα μοντέλο ζωής και εργασίας που χρονολογείται από τη Βιομηχανική Επανάσταση, με βάση το οποίο θεωρούσαμε ότι η ζωή περιστρέφεται γύρω από την δουλειά. Οι άνθρωποι θεωρούνταν ως επί το πλείστον “εργαλεία” δουλειάς. Ο στόχος ήταν να μειωθεί στο ελάχιστο ο χρόνος χαλάρωσης. Όλος εκείνος ο χρόνος που δεν αφιερώθηκε στον ύπνο – μεγάλο μέρος του οποίου θα έπρεπε να είχε αφιερωθεί στον ύπνο – αποτέλεσε ένα μοντέλο εργασίας που δεν οδήγησε απλώς σε εξάντληση, αλλά επιβράβευε την εξουθένωση. Και ήταν ο προάγγελος της δικής μας σύγχρονης εκδοχής του ορισμού της επιτυχίας: να καυχιόμαστε ότι είμαστε διαθέσιμοι 24/7, να τροφοδοτούμε την εξάντληση και να υποστηρίζουμε πως «θα κοιμηθούμε όταν πεθάνουμε». Αλλά όπως ο ήλιος δεν περιστρέφεται γύρω από τη Γη, έτσι και οι ζωές μας δεν προορίζονται να περιστρέφονται γύρω από τη δουλειά.

Η Ανθρώπινη Επανάσταση έχει να κάνει με τη συνειδητοποίηση ότι η ζωή πρέπει να επικεντρώνεται, πέρα από τη δουλειά μας, στην ανθρωπιά, τη φροντίδα της υγείας και της ευημερίας μας, τις σχέσεις μας, τις στιγμές χαράς και προσφοράς. Τότε μόνο είμαστε σε θέση να συνδεθούμε όχι μόνο με τον εαυτό μας, αλλά και με κάτι μεγαλύτερο από εμάς.

Μπορούμε να διαπιστώσουμε τα “προβλήματα” της εποχής που αφήνουμε πίσω μας: τη Μεγάλη Παραίτηση, την Σιωπηρή Παραίτηση, καθώς και το γεγονός ότι, σύμφωνα με έρευνα της Gallup, 7 στους 10 ανθρώπους παγκοσμίως παλεύουν με προβλήματα ψυχικής υγείας. 

Με τον ίδιο τρόπο που ο Hemingway έγραψε στο “The Sun Also Rises” ότι η χρεοκοπία συμβαίνει «σταδιακά και μετά ξαφνικά», αυτό το εργασιοκεντρικό μοντέλο ζωής είχε σταδιακά καταρρεύσει πριν από την εμφάνιση της πανδημίας, ωστόσο η πανδημία επέτεινε την πλήρη απόρριψη μιας εργασιακής κουλτούρας που τροφοδοτεί και τροφοδοτείται από την εξουθένωση. Όταν άλλαξαν τόσα πολλά στην καθημερινή μας ζωή και τη ρουτίνα μας, πήραμε μια γεύση από μια ζωή που θα μπορούσε να είναι πιο ευθυγραμμισμένη με την ανθρωπιά μας.

Ωστόσο, η απόρριψη αυτής της κουλτούρας εξουθένωσης, αποτελεί μόνο το πρώτο βήμα. Πρέπει να υιοθετήσουμε έναν νέο τρόπο ζωής για να μπορέσουμε να ευημερήσουμε. Μεγάλο μέρος της συζήτησης γύρω από τη Σιωπηρή Παραίτηση, έχει περιοριστεί σε ένα “ψεύτικο δίλημμα”- την ιδέα ότι οι μόνες μας επιλογές είναι η έλλειψη δέσμευσης στις δουλειές μας ή η εξουθένωση. Υπάρχει και μια τρίτη εναλλακτική, που βασίζεται στην παραδοχή ότι μπορούμε να κάνουμε τη δουλειά μας, χωρίς να την αφήνουμε να μας καθορίζει. Μπορούμε να βρούμε χαρά στη δουλειά μας χωρίς να αφήνουμε τη ζωή μας να περιστρέφεται γύρω από αυτήν. 

Χρειαζόμαστε μια αλλαγή νοοτροπίας βασισμένη στην επιστήμη που θα μας κάνει να συνειδητοποιήσουμε ότι είμαστε πιο αποδοτικοί και πιο δημιουργικοί όταν αφιερώνουμε χρόνο για να αποφορτιστούμε, όταν καταφέρουμε να επαναπροσδιορίσουμε τον ορισμό της επιτυχίας και μπορέσουμε να δουλέψουμε με έναν τρόπο πιο έξυπνο και πιο βιώσιμο με άξονα την ευημερία.

Η αλλαγή αυτή δεν θα είναι εύκολη, ούτε και άμεση. Το 1633, 90 χρόνια αφότου ο Κοπέρνικος δημοσίευσε τις Επαναστάσεις των Ουράνιων Σφαιρών, ο Γαλιλαίος δικάστηκε από τη Ρωμαϊκή Ιερά Εξέταση επειδή υπερασπίστηκε τη θεωρία ότι η Γη περιστρέφεται γύρω από τον ήλιο και πέρασε το υπόλοιπο της ζωής του σε κατ’ οίκον περιορισμό. 

Θα χρειαστεί χρόνος για να αλλάξουμε τις πεποιθήσεις μας που αφορούν στον τρόπο που δουλεύουμε και να μπορέσουμε να βάλουμε στο επίκεντρο την ανθρωπιά μας. Αλλά μπορούμε να τα καταφέρουμε. Λίγες μέρες πριν, ο Γενικός Χειρουργός Δρ. Vivek Murthy δημοσίευσε το The Surgeon General’s Framework for Mental Health & Well-Being in the Workplace. Πρόκειται για μια έκκληση στους εργοδότες να δώσουν προτεραιότητα στην ψυχική υγεία των εργαζομένων τους, αλλά και να «δημιουργήσουν χώρο για τη ζωή τους εκτός δουλειάς», οραματιζόμενος έναν κόσμο όπου οι χώροι εργασίας θα αποτελούν «μηχανές ψυχικής υγείας και ευεξίας» και όχι “εργοστάσια εξουθένωσης”.

Οι άνθρωποι εκφράζουν την επιθυμία τους για έναν νέο τρόπο ζωής και εργασίας με τους δικούς τους όρους, όπου η ταυτότητά τους δεν περιορίζεται στη δουλειά τους. Είναι καιρός να συνειδητοποιήσουμε πως μόνο βάζοντας την ανθρωπιά μας στο επίκεντρο, μπορούμε πραγματικά να ευημερήσουμε. Αυτή είναι και η ουσία της Ανθρώπινης Επανάστασης.

Author(s)

  • Arianna Huffington

    Ιδρύτρια του Thrive Global

    Η Arianna Huffington είναι επιχειρηματίας και συγγραφέας 15 βιβλίων, συμπεριλαμβανομένων των παγκόσμιων best seller “Thrive” και “The Sleep Revolution”. Το 2005 δημιούργησε την Huffington Post, ένα site που σε σύντομο χρονικό διάστημα έγινε ένα από τα μεγαλύτερα του κόσμου. Το 2016, αποχώρησε από την Huffington Post για να ιδρύσει το Thrive Global, με στόχο να αλλάξει τον τρόπο που δουλεύουμε και ζούμε. Έχει ανακηρυχθεί από το Time Magazine και το Forbes ως μία από τις πιο ισχυρές γυναίκες του πλανήτη.