Το να είσαι γονιός είναι αναμφισβήτητα η πιο απαιτητική και σημαντική δουλειά που θα έχουν ποτέ όσοι έχουν παιδιά. Κάνουμε ό,τι καλύτερο μπορούμε για τα παιδιά μας, αλλά είναι στην φύση του γονιού να αισθάνεται ένοχος. Υπάρχει η καθημερινή ενοχή που αισθάνονται πολλοί εργαζόμενοι γονείς: «Έχασα την ψυχραιμία μου και τώρα είναι αναστατωμένα…» «Δεν βρήκα αρκετό χρόνο για να παίξω μαζί τους…».

Μπορεί να ακούγεται προφανές, αλλά η ενοχή είναι ένα συναίσθημα που δεν βοηθά σε τίποτα. Απλώς μας κάνει να νιώθουμε χειρότερα για τον εαυτό μας. Και αυτό σίγουρα δεν βοηθά τα παιδιά μας.

Μέρος του προβλήματος είναι ότι πολλοί γονείς πιστεύουν ότι πρέπει να είναι τέλειοι. Η τελειομανία είναι ιδιαίτερα συχνή μεταξύ των γυναικών, λέει η γνωστική ψυχολόγος Sarah McEwen, Ph.D., Διευθύντρια Έρευνας και Προγραμματισμού στο Providence Saint John’s Pacific Brain Health Center, και για τις μητέρες μπορεί να επιδεινωθεί από αυτό που στην ψυχολογία είναι γνωστό ως «εντατική μητρότητα». Ο όρος αναφέρεται στην προσδοκία ότι, όπως λέει η McEwen, «οι μητέρες εξακολουθούν να είναι οι κύριες υπεύθυνες για τη φροντίδα των παιδιών και αφοσιώνονται τόσο πολύ σε εκείνα, με αποτέλεσμα να βάζουν τις ανάγκες των παιδιών τους πάνω από τις δικές τους. Όταν δεν μπορούν να ανταποκριθούν στα υψηλά πρότυπα που οι άλλοι αναμένουν από εκείνες, συχνά αισθάνονται ενοχή, υποστηρίζουν έρευνες.

«Βγάλτε τον εαυτό σας έξω από το δικαστήριο», λέει η Lorraine Thomas, Διευθύνουσα Σύμβουλος της The Parent Coaching Academy και συγγραφέας μιας σειράς βιβλίων για την ανατροφή των παιδιών, συμπεριλαμβανομένου του Super Coach Arty Vs. The Shadow — Αφαιρώντας τον φόβο από την αποτυχία. «Η ενοχή είναι μια τόσο δυνατή, ισχυρή, αρνητική λέξη. Δεν υπάρχει ο τέλειος γονιός. Αυτό που υπάρχει είναι να κάνεις ό,τι καλύτερο μπορείς.

Οι συμβουλές που ακολουθούν θα σε βοηθήσουν να διώξετε τις ενοχές και να αποδεχτείτε τον εαυτό σας ως εξαιρετικό γονιό.

Καταγράψτε τις ενοχές σας και φτιάξε ένα σχέδιο

Αν το μόνο που κάνουμε είναι να σκεφτόμαστε και να μιλάμε για το πόσο ένοχοι νιώθουμε, η ενοχή μας αυξάνεται. Φτιάξτε λοιπόν μια λίστα με όλα όσα νιώθετε ένοχοι και φτιάξτε ένα και σχέδιο δράσης, προτείνει η Thomas. «Καταγράψτε τρία πράγματα που θα θέλατε να κάνετε τις επόμενες 24 ώρες που θα σας βοηθήσουν να νιώσετε καλά», συνιστά. «Μπορεί να είναι μεσημεριανό γεύμα με το παιδί σας — να σχεδιάσετε ένα πικνίκ ή να φτιάξετε έναν πύραυλο από κουτιά και να πετάξετε στο φεγγάρι!» Στη συνέχεια, δεσμευτείτε να τα κάνετε… και κάντε τα!

Να προσέχετε τον εαυτό σας

Συχνά, οι γονείς αισθάνονται ένοχοι επειδή είναι συναισθηματικά εξαντλημένοι, λέει ο McEwen. «Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε μειωμένα αισθήματα ολοκλήρωσης», λέει, σημειώνοντας μελέτες που έχουν δείξει ότι οι γονείς μπορεί να καούν συναισθηματικά, γεγονός που μπορεί να προκαλέσει ενοχές. Για να αποφευχθεί η εξουθένωση, λέει ότι είναι σημαντικό οι γονείς να φροντίζουν τον εαυτό τους, «προσέχοντας πρώτα τη δική τους ψυχολογική ευημερία».

Θα μπορούσατε να το κάνετε αυτό συμμετέχοντας σε δραστηριότητες που σας φέρνουν χαρά. «Η ενοχή ευδοκιμεί μέσα μας όταν είμαστε κουρασμένοι και αγχωμένοι, καθιστώντας δύσκολη τη διαχείριση αυτού του συναισθήματος». Φροντίστε λοιπόν να ασκείστε, να ασχολείστε με τις ασχολίες που αγαπάτε και να περνάτε χρόνο με φίλους ή με έναν σύντροφο. Και αν τα συναισθήματα της ενοχής ή του στρες συνεχίσουν να αυξάνονται, ο Thomas συνιστά να αναζητήσετε συμβουλές για επιπλέον υποστήριξη.

Επικοινωνήστε καθαρά

Είναι πολύ σημαντικό και οι δύο γονείς να μιλούν ο ένας στον άλλον και να συμφωνούν σχετικά με τις γονικές προσεγγίσεις και ενέργειες. Το ίδιο ισχύει και με όλους τους άλλους που σας βοηθούν να φροντίσετε τα παιδιά. Βεβαιωθείτε ότι έχετε τους ίδιους στόχους και συνεργάζεστε.

Αξιοποιήστε στο έπακρο τον χρόνο σας με τα παιδιά

Προσπαθήστε να αξιοποιήσετε στο έπακρο τον χρόνο που περνάτε με τα παιδιά σας. «Οι στιγμές και οι ώρες που είστε 100% συνδεδεμένοι είναι πολύτιμες», λέει η Thomas.

Επαναπροσδιορίστε αυτά που λέτε στον εαυτό σας

Αντί να λέτε «νιώθω ενοχές που δεν είμαι με τα παιδιά μου όλη μέρα» όταν εργάζεστε, υπενθυμίστε στον εαυτό σας ότι βοηθάτε τα παιδιά σας να μεγαλώσουν. «Θυμηθείτε, είναι σημαντικό για εκείνα να περνούν χρόνο με άλλους ανθρώπους. Και είναι καλό για τα παιδιά να μάθουν να ασχολούνται με τον εαυτό τους αντί να τα περιμένουν όλα από εσάς», λέει η Thomas.

Να θυμάστε πάντα ότι είστε ο Διευθύνων Σύμβουλος της πιο σημαντικής εταιρείας στον κόσμο – της οικογένειάς σας, λέει η Thomas. Κάθε μέρα παίρνετε αποφάσεις σχετικά με τη στρατηγική, τη διαχείριση κρίσεων, την υγεία και την ασφάλεια και τους προϋπολογισμούς. Και δεν υπάρχει ποτέ λόγος να νιώθεις ενοχές γι’ αυτό.

Author(s)

  • Elaine Lipworth

    Συντάκτρια Thrive Global

    Η Elaine Lipworth είναι συντάκτρια του Thrive Global.