Στα επόμενα 3 λεπτά θα μάθεις:

-Ποιες 3 συνήθειες κλειδί θα βελτιώσουν την υγεία σου.
-Πώς να τις ξεκινήσεις ακόμα και σήμερα


Σαν άνθρωποι, είμαστε γενικά πολύ καλοί στο να είμαστε αυστηροί με τον εαυτό μας. Είναι πάντα εύκολο άλλωστε να σκεφτόμαστε τι δεν έχουμε κάνει σωστά και να πείθουμε τον εαυτό μας ότι πλέον είναι αργά για να αλλάξουμε.

Πρέπει όμως να ξέρεις το εξής: Το να μην έκανες κάτι μέχρι σήμερα, δεν σημαίνει ότι δεν μπορείς να αρχίσεις να το κάνεις από τώρα. Ίσως ακούγεται κλισέ αλλά κάθε μέρα είναι καινούργια και μας δίνει την ευκαιρία να ξεκινήσουμε μια νέα συνήθεια πόσο μάλλον η έλευση της νέας χρονιάς.

Παρακάτω θα βρεις 3 απλά πράγματα που μπορείς να ξεκινήσεις να κάνεις σήμερα κιόλας και θα αλλάξουν την ζωή σου.

Ξεκίνα να γυμνάζεσαι

Σαν παιδιά, ήταν πολύ εύκολο να κινούμαστε συνεχώς, να τρέχουμε και να παίζουμε. Όσο μεγαλώνουμε, είναι δύσκολο να κάνουμε την άσκηση προτεραιότητα μέσα στην ημέρα. Αν μέχρι τώρα δεν γυμναζόσουν, ίσως νομίζεις πως πλέον είναι αργά για να ξεκινήσεις.

Από την άλλη, μια μελέτη του Εθνικού Ινστιτούτου Καρκίνου, έρχεται να σε πείσει ότι κάνεις λάθος. Η έρευνα απέδειξε ότι οι μεσήλικες που ξεκίνησαν να γυμνάζονται, είχαν τα ίδια οφέλη με εκείνους που ήταν ανέκαθεν αθλητικοί τύπου. Σκέψου όμως και το αντίθετο: Αν ξαφνικά σταματήσεις να γυμνάζεσαι επειδή «μεγάλωσες» τότε όλα τα χρόνια γυμναστικής σου, πήγαν χαμένα. Κοινώς, δεν έχεις καμία δικαιολογία.

Βάλε τον ύπνο σου σαν προτεραιότητα

Όπως με τη γυμναστική, μπορείς να διορθώσεις το άτσαλο πρόγραμμα ύπνου σου, όποια στιγμή το αποφασίσεις. Το κλειδί είναι να ξέρεις τι σε δυσκολεύει από το να βρεις τους ρυθμούς ύπνου σου και να το καταπολεμήσεις. Εξάλλου και εμείς στο Thrive Global, έχουμε γράψει αρκετά Microsteps για να βελτιώσεις τον ύπνο σου, όπως το να κλείνεις τις συσκευές τεχνολογίας μια ώρα πριν την ώρα ύπνου σου ή να κάνεις ένα ζεστό μπάνιο για να χαλαρώσεις.

Ο ύπνος είναι απαραίτητος για την ψυχική αλλά και την γενική μας υγεία και μάλιστα με το να κοιμόμαστε περισσότερο, έχουμε την απαραίτητη ενέργεια ώστε να πετύχουμε. «Όταν είμαστε ξεκούραστοι, επικοινωνούμε καλύτερα. Οι πράξεις μας είναι πιο καλοπροαίρετες. Είμαστε πιο ανοιχτοί και αυτό έχει ως αποτέλεσμα να βρίσκουμε την ευτυχία πιο εύκολα», έχει γράψει μεταξύ άλλων σε άρθρο της η ειδικός Shelly Ibach.

Ξεκίνα να νιώθεις καθημερινά ευγνωμοσύνη

Το να νιώθουμε ευγνωμοσύνη δεν είναι κάτι που πρέπει να κάνουμε μόνο στις γιορτές, αλλά κάθε μέρα. Και όπως με την γυμναστική και τον ύπνο, είναι κάτι που μπορείς να το αρχίσεις ακόμα και σήμερα και θα δεις αμέσως οφέλη. Σύμφωνα με τον καθηγητή ψυχολογίας στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια, Robert Emmons, μπορούμε να ξεκινήσουμε μια απλή άσκηση ευγνωμοσύνης.

Ο ίδιος έκανε μια έρευνα στην οποία είχε συμμετέχοντες από 8 μέχρι 80 χρονών. Οι συμμετέχοντες στην έρευνα αυτή, είχαν ένα τετράδιο στο οποίο έγραφαν καθημερινά όσα τους έκαναν να νιώθουν χαρά και ευγνωμοσύνη. Οι περισσότεροι από αυτούς, ένιωθαν καλύτερα ψυχολογικά μέσα σε μόλις 3 εβδομάδες.

Μάλιστα παρατήρησε ότι εκείνοι που ένιωθαν ευγνωμοσύνη, είχαν ισχυρότερο ανοσοποιητικό, χαμηλότερη πίεση αίματος και ήταν πιο αισιόδοξοι και κοινωνικό. Ακόμα και αν δεν θέλεις να γράψεις για τα όσα νιώθεις χαρούμενος, μόνο η σκέψη τους όταν ξυπνάς θα σε κάνει να βλέπεις τις μέρες σου αλλιώς.

Διάβασε ακόμη:

Πώς μπορούμε να αλλάξουμε συνήθειες κατά την διάρκεια μίας κρίσης

Οι βραδινές συνήθειες που πρέπει να αλλάξεις

Author(s)

  • Elizabeth Yuko

    Συντάκτρια Thrive Global

    Η Elizabeth Yuko είναι συγγραφέας, συντάκτρια στο Thrive Global και ειδική σε θέματα υγείας.