Στα επόμενα 3 λεπτά θα μάθεις:

-Γιατί να εντάξεις το διαλογισμό στην καθημερινότητά σου.
-Πόσο σημαντική είναι η ανασκόπηση της ημέρας και της εβδομάδας.


Καθώς όλοι ψάχνουμε τρόπους να προσαρμοστούμε στις προκλήσεις και να διαχειριστούμε το στρες, μπορούμε να αξιοποιήσουμε αυτήν την ευκαιρία για να δούμε την κατάσταση υπό νέο πρίσμα. Διάβασε τι μπορείς να κάνεις.

Κάνε μια ανασκόπηση ευγνωμοσύνης στο τέλος της ημέρας 

Πριν πας για ύπνο, κατάγραψε μερικά πράγματα που πήγαν καλά κατά τη διάρκεια της μέρας. Σύμφωνα με τον καθηγητή θετικής ψυχολογίας Dr. Martin Seligman, η ανασκόπηση της ημέρας λειτουργεί, γιατί απομακρύνει την προσοχή σου από τα πράγματα που θα μπορούσαν να πάνε λάθος και την οδηγεί στα πράγματα που θεωρείς δεδομένα και στην πραγματικότητα πάνε καλά. Αυτή η διαδικασία θα σου επιτρέψει να επαναπροσδιορίζεις τη μέρα σου. 

Επιβράδυνε την πρωινή σου ρουτίνα

Το πρωί, πάρε χρόνο για να κάνεις διαλογισμό και μερικές ασκήσεις αναπνοής, όταν ξυπνήσεις. Αφιέρωσε χρόνο για να προετοιμάσεις τα γεύματα και τα σνακ σου. Τα Σαββατοκύριακα, μπορείς να τακτοποιήσεις ένα δωμάτιο τη φορά, χρησιμοποιώντας μικροβήματα, για να μην σε καταβάλλει το άγχος. Θα συνειδητοποιήσεις πόση χαρά και ηρεμία θα σου δώσει η ολοκλήρωση αυτών των μικρών βημάτων κάθε μέρα. 

Δώσε πίσω 

Αξιοποίησε αυτόν το χρόνο για να προσφέρεις. Το αντίδοτο στην αδυναμία είναι η βοήθεια. Εστίασε εκεί που μπορείς να βοηθήσεις αυτούς που έχουν ανάγκη. Είτε πρόκειται στο σπίτι με την οικογένειά σου, στην κοινότητά σου και αν είναι δυνατόν σε παγκόσμια κλίμακα. 

Ξεκίνα τη μέρα σου με ευγνωμοσύνη

Πριν ξεκινήσεις τη μέρα σου, κάνε μισή ώρα yoga και τελείωσε το βράδυ με καθοδηγούμενο διαλογισμό, εστιάζοντας στις περιοχές που νιώθεις ότι δεν έχεις ισορροπία. Μπορείς, επίσης, να δοκιμάσεις να γράφεις ημερολόγιο κάθε μέρα, να διαβάζεις λογοτεχνία και να κάνεις έρευνα. Ξεκινώντας και ολοκληρώνοντας τη μέρα σου με ευγνωμοσύνη θα μπορέσεις να ανακαλύψεις το σκοπό σου αυτήν την περίοδο. 

Δοκίμασε την ενσυνείδητη αναπνοή

Μπορείς να ανανεωθείς μέσω της αναπνοής και της εκτίμησης. Ο θόρυβος των ειδήσεων, η βαρύτητα της στιγμής και οι απώλειες που βιώνει η ανθρωπότητα είναι συνταρακτικές. Το να σταματήσεις για να αναπνεύσεις και να κάνεις τη συνειδητή επιλογή να εισπνεύσεις αέρα και δύναμη για ζωή, θα σε βοηθήσει να αποκτήσεις έμπνευση και πνευματική διαύγεια. 

Ενσωμάτωσε τον διαλογισμό στη μέρα σου

Αξιοποίησε αυτόν το χρόνο για να διευρύνεις τη διαίσθησή σου και να ενδυναμώσεις τη σύνδεση σώματος και πνεύματος. Για να τα καταφέρεις, κάνε διαλογισμό το πρωί και το βράδυ. Οι μικρές καθημερινές μας συνήθειες μπορούν να μας δώσουν δύναμη και να μας βοηθήσουν να αντιμετωπίσουμε τις προκλήσεις.

Βρες χρόνο για πράγματα που σου φέρνουν χαρά

Αν νιώθεις ότι έχεις χάσει την ισορροπία σου, αναζήτησε τις συνθήκες που σου φέρνουν χαρά, όπως το κατοικίδιό σου, η βιντεοκλήση με τους συγγενείς σου ή το μαγείρεμα. Αυτό θα σε εμπνεύσει να περιορίσεις τις συνθήκες που σου φέρνουν δυσαρέσκεια. Απόφυγε τις ειδήσεις και τους τοξικούς ανθρώπους. 

Άφησε τον εαυτό σου να ξεκουραστεί 

Καθώς όλοι αναζητούμε τη θετική πλευρά αυτής της κατάστασης, ίσως ανακαλύψεις ότι δεν χρειάζεται πλέον να φοράς ρολόι. Απόλαυσε τον έξτρα χρόνο για χαλάρωση, ξεκούραση και ύπνο. Αυτοί είναι σημαντικοί παράγοντες θεραπείας, καθώς χτίζουμε ανθεκτικότητα. 

Κάνε μικρές παύσεις μέσα στη μέρα σου

Δούλεψε αργά. Άρχισε να δουλεύεις στις 10 και κάνε διαλείμματα. Ένα διάλειμμα για να απολαύσεις το φαγητό, ένα διάλειμμα για άσκηση, ένα διάλειμμα για σκέψη και χρόνο να δεις τις ειδήσεις. Αυτό θα σε κάνει πιο παραγωγικό, γιατί θα σου επιτρέψει να ασχοληθείς και με άλλα πράγματα γύρω σου και να επηρεαστείς από αυτά. 

Επανάλαβε μια φράση που σε εμπνέει 

Όταν μας περιβάλλει τόση αρνητική πληροφόρηση, όσο βρισκόμαστε σε απομόνωση, είναι η καλύτερη στιγμή για να κοιτάξουμε προς τα μέσα και να συλλογιστούμε – και οι φράσεις επιβεβαίωσης είναι ένας πολύ καλός τρόπος που σου επιτρέπει να επεξεργαστείς τα συναισθήματά σου ενσυνείδητα. Μια δραστηριότητα που μπορείς να κάνεις για να βρεις την ηρεμία και την έμπνευση είναι να καθίσεις κάπου, να κλείσεις τα μάτια σου, να πάρεις μια βαθιά αναπνοή και να προσπαθήσεις να σκεφτείς θετικά αποτελέσματα των φράσεων επιβεβαίωσης, καθώς τις επαναλαμβάνεις στο μυαλό σου. 

Τσέκαρε τον εαυτό σου κάθε εβδομάδα 

Στο τέλος κάθε εβδομάδας, κάνε μια ανασκόπηση και χρησιμοποίησε τα συμπεράσματα για να καθορίσεις πώς θα περάσεις το Σαββατοκύριακό. Αν αισθάνεσαι εξουθενωμένος, βάλε σε προτεραιότητα τον ύπνο και την ξεκούραση. Αν αισθάνεσαι παραγωγικός, βάλε σε προτεραιότητα την ανακάλυψη ενός νέου χόμπι ή ενός διαδικτυακού μαθήματος. Με αυτήν τη νέα πρακτική, θα μάθεις πώς να ανταποκρίνεσαι άμεσα στο πώς αισθάνεσαι, κάτι που ίσως δεν είχες εφαρμόσει προηγουμένως. 

Διάβασε ακόμα:

Και αυτή η κρίση θα μας κάνει καλύτερους

Κερδίζοντας δύναμη και ανθεκτικότητα από τον κορονοϊό

Author(s)

  • Marina Khidekel

    Διευθύντρια Περιεχομένου thriveglobal.com

    H Marina Khidekel είναι διευθύντρια περιεχομένου του thriveglobal.com.