Είναι σχεδόν βέβαιο ότι ξέρεις να αναγνωρίσεις τα συμπτώματα της κατάθλιψης, έτσι ώστε να στραφείς χωρίς καθυστέρηση για βοήθεια εκεί που πρέπει. Και το πιθανότερο είναι ότι ξέρεις – λίγο πολύ – τι είναι η διπολική διαταραχή ή η κρίση πανικού. Έχουν τόσα γραφτεί και ακουστεί για όλα αυτά εξάλλου. 

Για την οριακή διαταραχή, όμως; Πόσα ξέρεις; Και γιατί θα έπρεπε να ξέρεις, θα πεις. Όμως, η απάντηση δεν είναι τόσο απλή. Επειδή, αν ήξερες, θα μπορούσες να καταλάβεις τι δεν πάει καλά στη συμπεριφορά κάποιων ανθρώπων που πιθανόν να είναι οι σημαντικοί άλλοι στη ζωή σου. Ή ακόμα να συνειδητοποιήσεις τι δεν πάει μερικές φορές καλά και με τον εαυτό σου, πράγμα που πιθανόν να σου δημιουργεί προβλήματα.

Η Φαίη Ευθυμίου, Head of Content στη Thrive Global Greece, μίλησε με τον ψυχοδυναμικό ψυχολόγο Γιώργο Παπαγεωργίου, διευθυντή στην εταιρεία ΨΥΧΙΚΗ ΦΡΟΝΤΙΔΑ, για τους Οριακούς με έναν εντελώς διαφορετικό τρόπο. Προσεγγίζοντας περισσότερο την προσωπικότητά τους και λιγότερο τη συμπτωματολογία που τους αφορά. Κάνοντας μια βουτιά, εξάλλου, στο μυαλό του Οριακού μπορεί κανείς να καταλάβει πολλά.

Διάβασε περισσότερα για την οριακή διαταραχή εδώ.

Ο Γιώργος Παπαγεωργίου είναι διευθυντής & επόπτης επιστημονικού προσωπικού στη Ψυχική Φροντίδα. Έχει σπουδάσει Ψυχολογία στην Αγγλία και έχει κάνει μεταπτυχιακή εκπαίδευση στην Ψυχολογία της Υγείας. Παρότι έχει λάβει αρχικά Συστημική εκπαίδευση, πλέον τον ελκύει η προσέγγιση Σχεσιακής Ψυχανάλυσης (Relational Psychoanalysis). Έχει μεγάλη εμπειρία στην παρακολούθηση και παροχή συμβουλών σε θεραπευόμενους με κατάθλιψη, αγχώδεις διαταραχές, χαρακτηρολογικές δυσλειτουργίες. Έχει συνιδρύσει την εταιρεία “Ψυχική Φροντίδα ΙΚΕ” (www.psychikifrontida.gr) και μεταξύ άλλων συμβουλεύει με εποπτικό ρόλο τούς επιστημονικούς συνεργάτες της “Ψυχικής Φροντίδας”. Η πλούσια εμπειρία του τον οδήγησε στη δημιουργία της πρώτης οργανωμένης μονάδας παροχής ψυχικής φροντίδας κατ’ οίκον στην Ελλάδα. Είναι μέλος των Group Analytic Society International και International Association for Relational Psychoanalysis & Psychotherapy (IARPP) – ΗΠΑ.

Διάβασε ακόμα:

Βίντεο: Ψυχοθεραπεία – Ένα σχολείο ζωής για όλους

Βίντεο: ΟCD-Τι έχει αλλάξει την εποχή της πανδημίας

Author(s)

  • Η συντακτική ομάδα του Thrive Greece αποτελείται από δημοσιογράφους και επιστημονικούς συνεργάτες από τον χώρο της υγείας και της ευεξίας, της αποδοτικότητας, της ψυχολογίας, της αυτοβελτίωσης, της διατροφής και του fitness.