Ως εταιρεία στο παρελθόν έχετε αναπτύξει σημαντικές δράσεις στον τομέα της Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης. Πιστεύετε ότι η πανδημία που δοκιμάζει αυτή την περίοδο τον πλανήτη και τη χώρα μας κάνει την κοινωνική προσφορά “επιβεβλημένη”;

Η Pfizer Hellas λειτουργεί εδώ και 60 χρόνια στη χώρα, έχοντας συνδέσει την πορεία της με σημαντικά επιτεύγματα, που βελτιώνουν την υγεία και την ποιότητα ζωής των Ελλήνων ασθενών, αλλά και με ουσιαστική συνεισφορά στην κοινωνία, στην οικονομία και στην απασχόληση, στην κοινή προσπάθεια των Ελλήνων για πρόοδο και ευημερία. 

Για εμάς, εταιρική υπευθυνότητα σημαίνει να ανταποκρινόμαστε στις ανάγκες και στις προσδοκίες της ελληνικής κοινωνίας. Σημαίνει να στηρίζουμε τη χώρα και τους συνανθρώπους μας, ειδικά σε δύσκολες περιόδους. 

Σήμερα, σε μια περίοδο όπου η Ελλάδα, όπως και όλος ο πλανήτης, δοκιμάζεται από μια πρωτόγνωρη απειλή, συνεχίζουμε να είμαστε εδώ, έμπρακτα και ουσιαστικά, συνεισφέροντας στην εθνική προσπάθεια για την αντιμετώπιση της κρίσης. Μέχρι τώρα, έχουμε αναλάβει πρωτοβουλία για την ενίσχυση του Εθνικού Συστήματος Υγείας, δωρίζοντας 100 monitor μέτρησης ζωτικών λειτουργιών, καθώς και ειδικής αναπνευστικής συσκευής, για τον εξοπλισμό των Μονάδων Εντατικής Θεραπείας των νοσοκομείων του Ε.Σ.Υ., 100.000 προστατευτικές μάσκες για την προφύλαξη των επαγγελματιών υγείας στα νοσοκομεία, αλλά και 40.000 μάσκες και 44.000 γάντια για την προστασία της υγιεινής αστέγων συμπολιτών μας. 

Παράλληλα, συνεργαζόμαστε με φορείς όπως η Ένωση Ασθενών Ελλάδας, η Ελληνική Ομοσπονδία Καρκίνου (ΕΛΛΟΚ), ο Σύλλογος Καρκινοπαθών Εθελοντών Φίλων Ιατρών και ο Σύλλογος Ασθενών Ήπατος Ελλάδος «Προμηθέας», για την υλοποίηση δράσεων που έχουν στόχο την ενημέρωση την υποστήριξη χρόνιων πασχόντων και των οικογενειών τους, καθώς και την προστασία ευπαθών ομάδων, όπως είναι οι κρατούμενοι, οι άστεγοι και οι χρήστες ψυχοδραστικών ουσιών. 

Η στρατηγική ΕΚΕ της ​εταιρείας σας περιλαμβάνει και δράσεις με απώτερο στόχο τη βελτίωση της ευεξίας;

Για εμάς στην Pfizer Hellas, η συνεχής προσπάθεια για τη βελτίωση της υγείας των ανθρώπων είναι μια δέσμευση που γίνεται πράξη καθημερινά, όχι μόνο μέσω της έρευνας και της ανάπτυξης καινοτόμων φαρμάκων, αλλά και με την ενεργό παρουσία μας στην κοινωνία. 

Στο επίκεντρο αυτής της δράσης βρίσκονται, κατ’ αρχήν, οι ασθενείς. Οι ασθενείς είναι το κίνητρο για να καινοτομούμε διαρκώς, με σκοπό όχι απλώς να βελτιώνουμε την ιατρική τους κατάσταση, αλλά να αλλάζουμε προς το καλύτερο τις ζωές τόσο των ίδιων, όσο και των ανθρώπων που βρίσκονται γύρω τους. Στο πλαίσιο αυτό, έχουμε εντάξει εδώ και αρκετά χρόνια στη στρατηγική μας ενέργειες που αποσκοπούν στην ψυχοκοινωνική υποστήριξη και την ενδυνάμωση των ασθενών, αλλά και την ευαισθητοποίηση της κοινωνίας. 

Σήμερα εντείνουμε αυτές τις δράσεις, γνωρίζοντας τις προκλήσεις που δημιουργεί η υγειονομική κρίση σε χιλιάδες συμπολίτες μας με προβλήματα υγείας. Στόχος μας είναι να σταθούμε δίπλα σε όλους αυτούς τους ανθρώπους, με προγράμματα που έχουν σχεδιαστεί ειδικά για τις ανάγκες τους. Σε συνεργασία με τους Συλλόγους Ασθενών, θέλουμε να τους παρέχουμε την απαραίτητη γνώση, αλλά και την υποστήριξη, για να διαχειριστούν την πρωτόγνωρη αυτή κατάσταση, προστατεύοντας όσο το δυνατόν καλύτερα την υγεία και την ποιότητα της ζωής τους.

Παράλληλα, όμως, αναλαμβάνουμε πρωτοβουλίες για την προαγωγή της υγείας και την αναβάθμιση της ποιότητας ζωής των πολιτών, εστιάζοντας ιδιαίτερα στον τομέα της πρόληψης. Ήδη τα τελευταία χρόνια, υλοποιούμε εκστρατεία ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης, στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης Facebook και YouTube, με κεντρικό  μήνυμα «Μεγαλώνουμε με Υγεία». Στόχος της πρωτοβουλίας, είναι η ενημέρωση και η ευαισθητοποίηση, για τη σημασία της πρόληψης, καθώς και τα οφέλη από την υιοθέτηση υγιεινών συνηθειών με σκοπό τη διασφάλιση καλύτερης ποιότητας ζωής σε καθημερινή βάση.  

Για εμάς στην Pfizer Hellas, η συνεχής προσπάθεια για τη βελτίωση της υγείας των ανθρώπων είναι μια δέσμευση που γίνεται πράξη καθημερινά, όχι μόνο μέσω της έρευνας και της ανάπτυξης καινοτόμων φαρμάκων, αλλά και με την ενεργό παρουσία μας στην κοινωνία. 

Η πανδημία της νόσου COVID-19, μάλιστα, ανέδειξε με εμφατικό τρόπο, την αξία της προστασίας της υγείας μας αλλά και τη σημασία της έγκυρης ενημέρωσης, για θέματα που αφορούν την πρόληψη, τη διατροφή και τη φυσική κατάσταση.

Κατά τη διάρκεια της περιόδου εφαρμογής των αναγκαστικών περιοριστικών μέτρων, εφαρμόσαμε ένα πλήρες πρόγραμμα υποστήριξης, της σωματικής και ψυχικής ευεξίας των εργαζομένων μας.  

Θα ήθελα επίσης να αναφέρω, την πολύχρονη  συνεργασία μας με την Ομάδα Αιγαίου, στο πλαίσιο της οποίας στηρίζουμε τους κατοίκους των μικρών και ακριτικών νησιών της Ελλάδας. Παράλληλα, συνεργαζόμαστε με φορείς, ο οποίοι δραστηριοποιούνται για την υποστήριξη τοπικών κοινωνιών και ευαίσθητων ομάδων του πληθυσμού. Τα τελευταία επτά περίπου χρόνια, η Pfizer έχει διαθέσει μέσω δωρεών πάνω από 3.500 εμβόλια σε πρωτοβουλίες φορέων, όπως το σωματείο «Φίλοι Κοινωνικής Παιδιατρικής-Ιατρικής, Ανοιχτή Αγκαλιά», το «Ιατρείο Κοινωνικής Αποστολής», της ΜΚΟ «Γιατροί του Κόσμου» και το πρόγραμμα «Υγεία για Όλους».

Η πανδημία του κορoνοϊού επηρέασε τον τρόπο λειτουργίας πολλών επιχειρήσεων. Σε τι βαθμό επηρέασε τη δική σας;

Η κρίση που βιώνουμε εξαιτίας της πανδημίας επηρεάζει όχι μόνο τον τρόπο λειτουργίας των επιχειρήσεων, αλλά τη ζωή και την καθημερινότητα όλων μας. Στην Pfizer Hellas αντιμετωπίσαμε αυτή την πρωτόγνωρη κατάσταση, θέτοντας ξεκάθαρες προτεραιότητες. 

Πρώτο μέλημα ήταν και παραμένει, η προστασία της υγείας και της ασφάλειας των εργαζομένων, των συνεργατών μας αλλά και των συμπολιτών μας. Για τον λόγο αυτό δεν διστάσαμε να υιοθετήσουμε άμεσα μέτρα προστασίας από τον νέο ιό,  αφού από την εμφάνιση των πρώτων περιστατικών στη χώρα περιορίσαμε ή παύσαμε τις επισκέψεις των επιστημονικών συνεργατών μας σε νοσοκομεία και ιατρεία. Επίσης, από πολύ νωρίς εφαρμόσαμε την εξ αποστάσεως εργασία για το σύνολο των εργαζομένων στα γραφεία μας. 

Εξίσου σημαντική προτεραιότητα, ήταν να διασφαλίσουμε την επάρκεια των φαρμάκων μας, φροντίζοντας για την ομαλή τροφοδοσία της αγοράς. Από την αρχή της κρίσης, παρακολουθούμε σε καθημερινή βάση τα αποθέματα των φαρμάκων μας, επικεντρώνοντας σε εκείνα που σχετίζονται με την αντιμετώπιση της νόσου COVID-19 και των επιπλοκών της, στα νοσοκομεία και τις ΜΕΘ. Ταυτόχρονα, στηρίζουμε την προσπάθεια του ΕΟΠΥΥ για τη διάθεση ογκολογικών φαρμάκων υψηλού κόστους μέσω των ιδιωτικών φαρμακείων, προκειμένου να αποφευχθεί ο συνωστισμός και να διευκολυνθούν οι ασθενείς. 

Πιστεύετε ότι με βάση τη νέα πραγματικότητα θα αλλάξουν οι δομές καθώς και οι στόχοι των επιχειρήσεων;

Η πανδημία έχει ήδη επιφέρει σημαντικές αλλαγές στην οικονομία, στη λειτουργία των αγορών, στην οργάνωση του κράτους και βεβαίως στις προτεραιότητες της κοινωνίας. Πολλές από αυτές τις αλλαγές έχουν έρθει για να μείνουν, οδηγώντας αντίστοιχα σε μια γενικότερη αναθεώρηση των πρακτικών και των στόχων των επιχειρήσεων.

Πρώτο μέλημα ήταν και παραμένει, η προστασία της υγείας και της ασφάλειας των εργαζομένων, των συνεργατών μας αλλά και των συμπολιτών μας.

Η εστίαση σε θέματα ασφάλειας, η επιτάχυνση των στρατηγικών ψηφιακού μετασχηματισμού, η προσαρμογή σε μοντέλα απομακρυσμένης εργασίας, η αναδιάρθρωση των προμηθευτικών αλυσίδων είναι μερικές μόνο από τις κυριότερες προκλήσεις που θα χρειαστεί να αντιμετωπίσουμε σε επιχειρησιακό επίπεδο. Κυρίως όμως, καλούμαστε να ανταποκριθούμε στο νέο αξιακό πρότυπο, που αρχίζει να σχηματοποιείται στην κοινωνία. Σήμερα, περισσότερο από ποτέ, οι πολίτες αξιολογούν τους οργανισμούς με βάση την κοινωνική τους υπευθυνότητα, την ενσυναίσθηση και τη συνεισφορά τους απέναντι σε προβλήματα που απασχολούν την ανθρωπότητα. Αναγνωρίζουν και επιβραβεύουν τις επιχειρήσεις που εμπνέονται από αξίες, που υπηρετούν έναν ανώτερο σκοπό. 

Αυτά τα στοιχεία αποτελούν ήδη μέρος της κουλτούρας της Pfizer και θα συνεχίσουν να μας καθοδηγούν στο επόμενο διάστημα. Ο σκοπός μας παραμένει σαφής: «Καινοτομούμε για να αλλάξουμε τις ζωές των ασθενών». Συνεπείς, μάλιστα, σε αυτό το σκοπό, έχουμε αναλάβει ήδη συγκεκριμένες δεσμεύσεις σε παγκόσμιο επίπεδο, με στόχο να βοηθήσουμε στην ταχύτερη ανακάλυψη θεραπειών και εμβολίων για αντιμετώπιση της συγκεκριμένης πανδημίας, αλλά και στην καλύτερη προετοιμασία ενόψει μελλοντικών υγειονομικών κρίσεων.

Διάβασε ακόμα:

Αλεξία Μπρη: «Ο ρόλος των επιχειρήσεων είναι καθοριστικός, αφού μπορούν να επηρεάσουν θετικά την εξέλιξη της κοινωνίας»

Γιώργος Παρτσακουλάκης: «Η νέα πραγματικότητα μάς παραδίδει μία σειρά από μαθήματα που μπορούν να μάς κάνουν σοφότερους»