Στα επόμενα 3 λεπτά θα μάθεις:

-Πόσο σημαντική είναι η εμπιστοσύνη.
-Γιατί πρέπει να σέβεσαι τη διαφορετικότητα.


Το πώς αισθανόμαστε ότι μας αποδέχονται οι άλλοι είναι ένα βίωμα το οποίο παίζει καθοριστικό ρόλο στις διαπροσωπικές και κοινωνικές σχέσεις μας. Η ανθρώπινη επαφή είναι βασική ανάγκη των ανθρώπων, τις περισσότερες όμως φορές μπαίνει σε δεύτερη μοίρα, διότι φεύγουμε αργά από το γραφείο, πρέπει να πάρουμε τα παιδιά από το σχολείο, δε μας φτάνει ο χρόνος. Πάντα θα υπάρχει μία πλασματική ή πραγματική δικαιολογία. Κι όμως, μετά από μια δύσκολη μέρα ή δυσχερή κατάσταση αυτό που μπορεί να μας βοηθήσει να νιώσουμε καλύτερα είναι μια ζεστή υποστηρικτική αγκαλιά.

Οι άνθρωποι αγαπούν την παρέα και την υποστήριξη των άλλων ανθρώπων. Αυτό είναι γνωστό. Παρόλα αυτά κάποιοι από μας δεν μπορούμε εύκολα να προσεγγίσουμε τα άτομα που θα θέλαμε για παρέα, σωστά;

Ορίστε μερικές ιδέες αναφορικά με το πώς θα μπορούσες να βελτιώσεις τις διαπροσωπικές σου σχέσεις, αν ανήκεις σε εκείνους που δυσκολεύονται να πάρουν από τις σχέσεις.

Γίνε πιο κοινωνικός και απόλαυσε την προσωπική επαφή

Το να είσαι αποτραβηγμένος από τον κοινωνικό σου περίγυρο μακροπρόθεσμα σε κάνει να νιώθεις ότι δεν ανήκεις πουθενά, με αποτέλεσμα να αφαιρείται το αίσθημα της ικανοποίησης από την καθημερινότητά σου.

Να είσαι ο πραγματικός σου εαυτός 

Μην προσπαθείς να έχεις ένα πρόσωπο που θα είναι ελκυστικό στους πολλούς. Οι ποιοτικές σχέσεις προκύπτουν μόνο με εκείνους στους οποίους θα τολμήσεις να είσαι ο εαυτός σου.

Ενθάρρυνε τους άλλους να βγάλουν τον καλύτερο εαυτό τους 

Σίγουρα το να έχεις κάποιο φίλο ή σύντροφο που να μπορεί να σου βγάζει τον καλό σου εαυτό είναι ένα θείο δώρο. Ξέρεις όμως ότι μπορείς να πάρεις εξίσου μεγάλη ικανοποίηση και να νιώσεις αίσθημα πληρότητας, όταν κάνεις κάποιον να χαμογελάσει ή του πεις λόγια που θα τον γεμίσουν ευχαρίστηση και ανακούφιση; Ή τον υποστηρίζεις, ώστε εκείνος να βγάλει τον καλύτερο εαυτό του;

Εμπιστέψου πραγματικά τους άλλους

Μη φοβάσαι να εμπιστευτείς τους άλλους. Εξάλλου, όλοι οι άνθρωποι έχουν τις ίδιες ανασφάλειες και ανησυχίες. Φρόντισε όμως όχι απλά να εμπιστεύεσαι σιωπηλά, αλλά να δείχνεις στον άλλον ότι τον εμπιστεύεσαι. Εάν είσαι ανοιχτός, νιώθεις εσύ καλά με τον εαυτό σου πάνω από όλα κι αυτό είναι που μετρά.

Επικέντρωσε το ενδιαφέρον σου στα προτερήματα των άλλων κι όχι στα ελαττώματα 

Εστίασε στα χαρακτηριστικά και τις συμπεριφορές των ανθρώπων που σε ελκύουν παρά σε αυτά που σε απωθούν. Σκέψου πόσο θα σε ενοχλούσε κι εσένα να προσπαθούσε κάποιος συνέχεια να σε αλλάξει τονίζοντας τις ατέλειές σου, αντί να εκτιμά τα θετικά στοιχεία που όλοι οι άνθρωποι έχουμε. Στην περίπτωση πάντως που είναι περισσότερα αυτά που σε απωθούν από αυτά που σε ελκύουν, δεν έχει νόημα να προσπαθείς να αλλάξεις τον άλλο. Καλύτερα να αναζητήσεις άλλα πρόσωπα, για να επενδύσεις σε μια ποιοτική σχέση μαζί τους.

Απόβαλε την τάση σου να επικρίνεις τους άλλους 

Η κριτική τόσο στον εαυτό σου όσο και στους άλλους σου αφαιρεί τη χαρά τού να αποδέχεσαι τους άλλους ακριβώς όπως είναι. Εξάλλου, κανείς δεν πρόκειται να αλλάξει, εάν δεν το αποφασίσει ο ίδιος πρώτα.

Σεβάσου τη διαφορετικότητα των άλλων

Όπως επιθυμείς να σέβονται τη δική σου διαφορετικότητα, το ίδιο πρέπει να κάνεις κι εσύ. Ιδιαίτερα με τα άτομα με τα οποία φιλοδοξείς να χτίσεις μια ποιοτική σχέση. Ένα σημαντικό βήμα είναι να το εξής: Προσπάθησε πρώτα να καταλάβεις τον άλλον και μετά να σε καταλάβει εκείνος.

Παραδέξου τα λάθη σου και ζήτα ειλικρινά συγνώμη

Μάθε να βλέπεις μία κατάσταση από την οπτική γωνία του άλλου με αντικειμενικότητα, χωρίς να βάζεις τον εαυτό σου πρώτα και πάνω από όλα. Μια εγωιστική ματιά αλλοιώνει την πραγματική διάσταση των γεγονότων και προκαλεί αναπόφευκτες εντάσεις. Επίσης, να θυμάσαι ότι δεν αρκεί μόνο μια συγνώμη, όταν έχεις πληγώσει κάποιον. Αν μπορείς να κάνεις επιδιορθωτικές κινήσεις, αυτό θα ήταν ακόμα καλύτερο.

Συγχώρα και προχώρα 

Φυσικά, υπάρχει πάντα η περίπτωση να σε πληγώσει κάποιος. Το να αναπαράγεις όμως προβληματικές καταστάσεις – που έχεις βιώσει μόνο πόνο – σου δημιουργεί και αρνητικά συναισθήματα. Το καλύτερο που μπορείς να κάνεις με άτομα που σου έχουν συμπεριφερθεί άσχημα ή άδικα είναι να τα συγχωρέσεις, να ηρεμήσεις και να προχωρήσεις σε νέα μονοπάτια! Η συγχώρεση δε σημαίνει ότι ξεχνάς. Απλά ότι το αποδέχεσαι και συνεχίζεις τη ζωή σου, χωρίς να επιτρέπεις σε αυτή την ανάμνηση να δηλητηριάζει τη σκέψη και την καρδιά σου.

Μην ξεχνάς ν’ αγαπάς τον εαυτό σου 

Όταν αγκαλιάζεις τον εαυτό σου όπως είναι – με τα λάθη που έχει κάνει, τις “ατέλειες” κάθε είδους, τα πισωγυρίσματα και τα στραβοπατήματά του – οι σχέσεις σου με τους άλλους ανθρώπους θα καθρεφτίσουν την αποδοχή αυτή. Ναι, θα υπάρχουν προκλήσεις, αλλά ο σεβασμός θα είναι πια αδιαπραγμάτευτος και ο δρόμος για τη δημιουργία ουσιαστικών σχέσεων θα έχει ανοίξει!

Και κάτι ακόμα …

Είναι σημαντικό να συνειδητοποιήσεις ότι η συναισθηματική μας αυτογνωσία είναι το κλειδί για τον χειρισμό των συναισθημάτων σου, έτσι ώστε να αποβαίνουν υπέρ σου και όχι εναντίον σου. Είναι επίσης το κλειδί για την κατανόηση των συναισθημάτων των άλλων και τη βελτίωση των σχέσεων μαζί τους.

Τέλος, να θυμάσαι πάντα ότι όλες οι σχέσεις για να διατηρηθούν θέλουν αγάπη και φροντίδα. Είναι όπως ακριβώς σαν να έχεις φυτέψει ένα όμορφο λουλούδι στον κήπο σου. Εάν δεν το φροντίζεις καθημερινά, θα μαραθεί. Και έτσι ακριβώς συμβαίνει με τις ανθρώπινες σχέσεις σε όλα τα επίπεδα.

 

Μάθε περισσότερα στο site της Αύρας Λυράκη www.lifeselfcoaching.com.

 

Διάβασε ακόμα:

Σχέση Χωρίς Αγάπη; Γιατί Να Πεις Όχι

To Μυστικό Για Αποτελεσματικό Φλερτ

 

Author(s)

  • Αύρα Λυράκη

    Σύμβουλος Ανάπτυξης Ηγετικών & Επικοινωνιακών Δεξιοτήτων

    H Αύρα Λυράκη (Ph.D) είναι Executive Coach & Mentor (PCC, ICF) και η 1η Ελληνίδα αξιολογήτρια πιστοποίησης υποψηφίων Coaches από το International Coaches Federation (ICF). Έχει ιδρύσει το www.lifeselfcoaching.com, την 1η ιστοσελίδα με δωρεάν καθoδήγηση σε θέματα Life Self Coaching. Παράλληλα είναι μέντορας στην International Positive Psychology Association και στο Cherie Blair Foundation for Women.