Στα επόμενα 3 λεπτά θα μάθεις:

-Τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα της κάθε επιφάνειας.
-Πώς γυμνάζονται διαφορετικά οι μύες.


Ξέρεις ήδη ότι το τρέξιμο είναι το καλύτερο φάρμακο, αλλά βαρέθηκες να τρέχεις την ίδια διαδρομή συνέχεια; Μάλλον ήρθε ο καιρός να αλλάξεις παραστάσεις και να επιλέξεις διαφορετική επιφάνεια για τρέξιμο. 

Σημαντικό είναι να γνωρίζεις ότι σε μια προπόνηση, ο δρομέας πρέπει να δώσει βάση όχι μόνο στην ταχύτητα, αλλά και στο έδαφος που θα τρέξει. Κι αυτό επειδή κατά την ώρα που τρέχει ενεργοποιούνται διαφορετικοί μυς του σώματος, αναλόγως με το πόσο σκληρό ή μαλακό είναι το έδαφος. Ρόλο επίσης παίζει αν είναι ίσιο ή ανώμαλο το έδαφος όπου προσγειώνεται το πόδι κατά την ώρα του τρεξίματος. Ένας ακόμη λόγος να αλλάξεις επιφάνεια, επιλέγοντας για παράδειγμα ένα μονοπάτι, την παραλία ή το γρασίδι ενός γηπέδου, είναι επειδή μπορεί να αλλάξει εύκολα τη διάθεσή σου, κάνοντας πιο ευχάριστη την προπόνησή σου. Τέλος το τρέξιμο σε διαφορετικές επιφάνειες μπορεί να σε προετοιμάσει ώστε να γίνεις ισχυρότερος δρομέας.

Κάθε επιφάνεια, πάντως, έχει το δικό της σύνολο πλεονεκτημάτων, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι δεν υπάρχουν και μειονεκτήματα.

Δρόμος ή πεζοδρόμιο

Οι περισσότεροι άνθρωποι επιλέγουν τον δρόμο ή το πεζοδρόμιο για τρέξιμο, το οποίο είναι η πιο εύκολη επιλογή. Θα πρέπει όμως να μάθουν ότι το σκληρό έδαφος όπως αναφέραμε παραπάνω, επιβαρύνει τις αρθρώσεις. Ακόμα και με την επιλογή ενός καλού παπουτσιού, βλέπουμε ότι ο δρομέας δεν μπορεί να αποφύγει την πρόσκρουση του ποδιού στο σκληρό έδαφος, η οποία μπορεί πολύ εύκολα να επιβαρύνει τη μέση, τα οστά και τις αρθρώσεις του σώματος. 

Αν τρέχεις σε μαραθώνιο, τότε πρέπει να συνηθίσεις το συγκεκριμένο έδαφος, χωρίς αυτό να σε κάνει να αποφύγεις άλλες επιφάνειες οι οποίες θα βοηθήσουν τα πόδια σου να προετοιμαστούν. Οι αλλαγές επιφάνειας σε μια προπόνηση μπορεί να είναι μια επίσης αποτελεσματική προπόνηση, ενώ κάνοντας τα ίδια χιλιόμετρα, γυμνάζεις τους μυς σου ενεργοποιώντας διαφορετικές μυϊκές ίνες λόγω της αλλαγής επιφάνειας ή του φυσικά ανομοιόμορφου εδάφους.

Τι να προσέξεις: Σε ποιο δρόμο θα αποφασίσεις να τρέχεις. Σε κάθε περίπτωση να προτιμάς ήσυχους ασφαλείς δρόμους χωρίς πολλά αυτοκίνητα. 

Γρασίδι 

Το γρασίδι είναι μια από τις πιο ασφαλείς επιλογές για τρέξιμο, διότι το έδαφος είναι μαλακό και θα σε γυμνάσει διαφορετικά, ενώ ταυτόχρονα δεν θα σκληρύνει τους μυς των ποδιών σου σε σύγκριση με ένα σκληρό έδαφος. Πολλοί αθλητές το χρησιμοποιούν στο τέλος της προπόνησης για καλύτερη αποθεραπεία πριν από τις τελικές διατάσεις. Επίσης, το χρησιμοποιούν για την αποκατάσταση τραυματισμών. Δημοσίευση, μάλιστα, στο Journal of Sports Sciences αναφέρει έρευνα η οποία επιβεβαιώνει πως υπάρχει 17% λιγότερη επιβάρυνση στους μυς του σώματος από το τρέξιμο στο γρασίδι συγκριτικά με το τρέξιμο στην άσφαλτο.

Τι να προσέξεις: Στο γρασίδι, μπορεί οι περιοχές που τρέχεις να είναι άνισες ή το χορτάρι να είναι υγρό, έχοντας ως αποτέλεσμα να είναι ταυτόχρονα και ολισθηρό.

Χωμάτινα μονοπάτια 

Το τρέξιμο σε ένα μονοπάτι στην εξοχή μπορεί να είναι ιδανικό για όλους μας. Ο λόγος είναι ότι αλλάζουμε παραστάσεις και εικόνες, ενώ ταυτόχρονα ερχόμαστε σε επαφή με την φύση, την οποία στερούμαστε στη σύγχρονη εποχή ιδιαίτερα αν ζούμε σε πόλη. Το χώμα, το ανώμαλο έδαφος, οι πέτρες, οι ρίζες και τα διάφορα φυσικά “εμπόδια” που θα συναντήσουμε μπροστά μας, μας κρατoύν σε μια διαρκή εγρήγορση. Μας βοηθάει να είμαστε περισσότερο συγκεντρωμένοι βελτιώνοντας ταυτόχρονα την ισορροπία, τη σταθερότητα στο πάτημα, καθώς και την αντίληψή μας η οποία θα βελτιωθεί λόγω της αυξημένης προσοχής που θα έχουμε στο να αποφύγουμε τα φυσικά εμπόδια που θα συναντήσουμε. 

Τι να προσέξεις: Οι πέτρες και τα κλαδιά που θα συναντήσεις μπορεί να σε κάνουν εύκολα να σκουντουφλήσεις. Τα πόδια μας δυστυχώς (ή ευτυχώς) έχουν μάθει στο εύκολο πάτημα το οποίο καθημερινά γίνεται σε ίσιο έδαφος. Επίσης, προσοχή στις λάσπες και τα νερά που ίσως να υπάρχουν και κάνουν το έδαφος ολισθηρό.

Παραλία με άμμο ή  βότσαλα

Η παραλία είναι άλλη μια όμορφη επιλογή για τρέξιμο κοντά στη φύση. Η θάλασσα και ο αέρας που θα εισπνέεις κατά τη διάρκεια του τρεξίματος, θα κάνει πολύ καλό και στους πνεύμονές σου. Όσον αφορά το έδαφος, πολλοί επιλέγουν να τρέξουν και χωρίς παπούτσια, το οποίο θα σε βοηθήσει να γυμνάσεις πολλούς και διαφορετικούς μυς ταυτόχρονα, ενώ θα σε βοηθήσει να έρθεις σε άμεση επαφή με το έδαφος. Ο άνθρωπος έχει ξεχάσει να πατάει με γυμνό πόδι, για τον λόγο ότι φοράει παπούτσια ή άλλου είδους υποδήματα ακόμα και μέσα στο σπίτι του. Επίσης το τρέξιμο στην άμμο να σημειώσουμε ότι καίει περίπου τις διπλάσιες θερμίδες, λόγω του ασταθούς εδάφους και της παραπάνω προσπάθειας που ασκείται από το σώμα για να κινηθεί και να ισορροπήσουν τα πέλματα με τους αστραγάλους, τα γόνατα και ο κορμός.

Περπατώντας από την άλλη στα βότσαλα, η αντίθετη κλίση στο πέλμα σου, θα βοηθήσει το πόδι σου. Θα ενεργοποιήσεις του μηχανισμούς της ρεφλεξολογίας στα πέλματα, τους μυς και τα νεύρα, οποίοι έχουν χάσει την ευλυγισία και την λειτουργικότητά τους λόγω των υποδημάτων. Επίσης, το περπάτημα στα βότσαλα μπορεί να βοηθήσει τα άτομα που έχουν πλατυποδία να δυναμώσουν τα πέλματά τους περισσότερο από ό,τι σε κάποιο άλλο έδαφος. Έτσι, θα βελτιωθεί η ισορροπία και η σταθερότητα κάθε βήματος, μέσω της ενεργοποίησης των σταθεροποιητικών μυών των αστραγάλων και των γλουτών, προλαμβάνοντας μελλοντικούς τραυματισμούς.

Τι να προσέξεις: Αν έχεις δυσκαμψία στους αστραγάλους ή αναρρώνεις από κάποιο τραυματισμό, θα πρέπει να είσαι ιδιαίτερα προσεκτικός. 

Ταρτάν

Το ταρτάν είναι η μαλακή και σπογγώδης επιφάνεια όπου βλέπουμε τους αθλητές να τρέχουν στα γήπεδα στίβου. Το ταρτάν είναι η ιδανική επιφάνεια για τις πιο γρήγορες προπονήσεις. Η προπόνηση πρέπει όμως να γίνεται προσεκτικά, διότι παρά το σχετικά μαλακό έδαφος, η επανειλημμένη περιστροφή του σταδίου μπορεί να προκαλέσει τραυματισμό εφόσον δεν είναι κάποιος συνηθισμένος σε τέτοιο έδαφος. 

Τι να προσέξεις; Προσοχή στα στάδια που έχουν πλαστικό τάπητα κολλημένο σε τσιμέντο και μας ξεγελάει ότι είναι ταρτάν. Το σκληρό αυτό έδαφος μπορεί να προκαλέσει τραυματισμούς σε κάποιον που οι προπονήσεις του γίνονται σε κανονικό ταρτάν.

Τέλος, μην ξεχνάς ότι μπορείς να επιλέξεις και το νυχτερινό τρέξιμο, αν θέλεις μερικές εναλλαγές στη ρουτίνα γυμναστικής σου.

Διάβασε ακόμα:

Γιατί Δυσκολεύεσαι Τόσο Πολύ Να Το Κόψεις;

Να Γυμναστείς Ή Να Μην Γυμναστείς; Μάθε Πότε (Δεν) Πρέπει Να Παραλείψεις Μία Προπόνηση

Author(s)

  • Γιώργος Κοντάκης

    Personal Trainer-Group Instructor

    Ο Γιώργος Κοντάκης είναι Personal Trainer, Group Instructor. Επίσης, είναι EMS Master Trainer of Greece και Holistic Exercise Therapist. Ξεκίνησε παίζοντας μπάσκετ στον Κολοσσό Ρόδου μέχρι την εφηβική κατηγορία και ταυτόχρονα ασχολήθηκε με τον στίβο και συγκεκριμένα στο άθλημα του ακοντισμού, όπου κατάφερε να πάρει πολλές σημαντικές διακρίσεις σε πανελλήνιο και διεθνές επίπεδο. Συνεργάζεται με τον όμιλο Ant1 και το περιοδικό Forma και κάθε μήνα μας συμβουλεύει για το πώς θα βελτιώσουμε την υγεία μας και το σώμα μας. Εκτός από την βελτίωση της φυσικής μας κατάστασης, ειδικεύεται στην επίλυση μυοσκελετικών προβλημάτων, αντιμετωπίζοντας ολιστικά το πρόβλημα μέσω της άσκησης και των εναλλακτικών θεραπειών, θέτοντας ως στόχο την βελτίωση της ποιότητας ζωής.