Thrive Global: Ποιο είναι το πρώτο πράγμα που κάνεις όταν ξυπνάς;

Todd Davis: Μία ιδανική ημέρα, όταν ξυπνάω αφιερώνω μερικά λεπτά για να διαβάσω κάτι που με εμπνέει και ύστερα σκέφτομαι ποιος είμαι και ποιος θέλω να γίνω. Κάποιες φορές ρίχνω μια ματιά στην “δική μου αποστολή” – πρόκειται για κάτι που έχω γράψει εδώ και χρόνια και περιγράφει όλα όσα ελπίζω να προσφέρω στην οικογένειά μου και τον κόσμο. Όλα αυτά βέβαια τις ιδανικές ημέρες. Και όταν τα κάνω όλα αυτά όλη η ημέρα κυλάει πολύ καλά. Όταν όμως δεν τα κάνω όλα αυτά, η ημέρα μου δεν είναι και τόσο ιδανική.

TG: Τι σου δίνει ενέργεια;

TD: Θετική ενέργεια εισπράττω όταν είμαι με ευχάριστα άτομα που απολαμβάνουν τη ζωή και διασκεδάζουν. Άτομα που εργάζονται σκληρά, μπορούν να χειρίζονται μία δύσκολη κατάσταση και ξέρουν ότι το κλειδί της ευτυχίας είναι οι σχέσεις. Άτομα που συνειδητοποιούν ότι πρέπει να έχουν μία ισορροπία δουλειάς και προσωπικής ζωής. Υπάρχουν άτομα στη ζωή σου που ρουφούν όλη σου την ενέργεια. Είναι αυτοί που όταν βλέπεις το όνομά τους στην οθόνη του κινητού σου σκέφτεσαι ότι δεν έχεις την όρεξη ή την ενέργεια να τους μιλήσεις. Και όλα αυτά χωρίς να ξέρεις γιατί σε παίρνουν τηλέφωνο. Και υπάρχουν και άτομα στη ζωή σου που ό,τι και αν συμβαίνει θέλεις να είναι δίπλα σου γιατί σε γεμίζουν ενέργεια. Αυτά τα άτομα με γεμίζουν εμένα ενέργεια.

TG: Ποιο είναι το μυστικό που σας βοηθά να ανταπεξέρχεσαι στα προβλήματα της καθημερινότητας;

TD: Δεν έχω ένα μόνο μυστικό. Έχω τρία: πρώτον έχω πάντα στο μυαλό μου ότι η ζωή είναι ένα ταξίδι, συνεπώς πάντα προσπαθώ να κάνω το σήμερα καλύτερο από το χτες. Δεύτερον, σκέφτομαι το “εμείς” και όχι το “εγώ”. Όλοι μας είμαστε σημαντικοί και όλοι θέλουμε να νιώθουμε ότι αξίζουμε και ότι δεν είμαστε στο περιθώριο. Τρίτον, μην αγνοείς το κάρμα. Τα καλά πράγματα συμβαίνουν στους καλούς ανθρώπους. Ίσως όχι αμέσως, αλλά πάντα το καλό σου επιστρέφεται. Γι’ αυτό να είσαι καλός άνθρωπος. 

TG: Πες μας ένα βιβλίο που σου άλλαξε τη ζωή.

TD: Το “The 7 Habits of Highly Effective People”. Περιέχει δεκάδες σημαντικά μαθήματα. Το πιο σημαντικό και αυτό που με επηρέασε και με έκανε να υπενθυμίζω στον εαυτό μου κάθε ημέρα είναι ότι εγώ είμαι ο μόνος υπεύθυνος για την ευτυχία μου.

Μην αγνοείς το κάρμα. Τα καλά πράγματα συμβαίνουν στους καλούς ανθρώπους. Ίσως όχι αμέσως, αλλά πάντα το καλό σου επιστρέφεται.

TG: Τι σχέση έχεις με το κινητό σου; Κοιμάσαι μαζί του;

TD: Το έχω δίπλα μου στο κομοδίνο, ωστόσο από τη στιγμή που ξαπλώνω στο κρεβάτι μου και μέχρι να σηκωθώ το πρωί, δεν το χρησιμοποιώ. Έχω 4 παιδιά που ξέρουν ότι αν συμβεί οτιδήποτε, είμαι μόνο ένα τηλέφωνο μακριά. Από τη στιγμή που σηκώνομαι από το κρεβάτι μου, το κινητό δεν φεύγει στιγμή από το χέρι μου. Ξέρω ότι αυτό ίσως είναι πρόβλημα, αλλά ακόμα το ελέγχω. Για παράδειγμα όταν έχω μία κατ΄ιδίαν συζήτηση, το βάζω στο αθόρυβο και το απομακρύνω από το οπτικό μου πεδίο. Προσπαθώ πολύ να δίνω στους άλλους την απόλυτη προσοχή μου, κάτι που δεν είναι πολύ εύκολο στα meetings που είμαστε περισσότεροι. Αν ένα θέμα συζήτησης στο meeting δεν με ενδιαφέρει, ρίχνω μία κλεφτή ματιά στο κινητό μου για να απαντήσω γρήγορα σε ένα email. Ξέρω ότι αυτό δεν είναι ό,τι καλύτερο, αλλά λειτουργεί.

TG: Πώς τα πας με τα email;

TD: Τα email είναι μία ατελείωτη πρόκληση. Κάποιες φορές σε αποθαρρύνουν και κάποιες άλλες σε πνίγουν. Εγώ υπενθυμίζω στον εαυτό μου ότι είναι απλά ένας τρόπος επικοινωνίας. Αναδιατυπώνω λοιπόν την ερώτηση σε “πώς τα πας με την επικοιωνία” για να απαντήσω ότι είναι πολύ σημαντικό να επικοινωνούμε και να ενημερωνόμαστε για το τι συμβαίνει και να απαντάμε μέσα σε ένα λογικό χρονικό διάστημα. Να μην ενοχλούμε όμως άσκοπα τους ανθρώπους, υπό την έννοια να μην στέλουμε δεκάδες email και να μην κάνουμε άσκοπες κοινοποιήσεις. Ας επανέλθω όμως στην αρχική ερώτηση. Έχω καλές εβδομάδες και κακές εβδομάδες. Στις καλές, ξεκινάω την εβδομάδα μου χωρίς να έχω κανένα εισερχόμενο. Δεν με πιστεύετε; Και όμως συμβαίνει. Μπορεί να διαρκεί μόλις 5 λεπτά, αλλά είναι ο καλύτερος τρόπος για να ξεκινήσεις την εβδομάδα σου. Από εκεί και πέρα δεσμεύομαι να ασχολούμαι καθημερινά με τα εισερχόμενά μου πριν φύγω από το γραφείο. Στόχος μου είναι να ξεκινάω την ημέρα μου χωρίς email – εκτός βέβαια από αυτά που έρχονται κατά τη διάρκεια της νύχτας. Τις περισσότερες φορές το καταφέρνω και νιώθω πιο παραγωγικός και ότι έχω τον έλεγχο της ζωής μου, κάτι που φυσικά δεν συμβαίνει σε αντίθετη περίπτωση. Σίγουρα δεν είμαι το καλύτερο παράδειγμα σε ό,τι αφορά στη διαχείριση των email, αλλά πιστεύω ότι αν προγραμματίσεις χρόνο για αυτά μέσα στην ημέρα – και όχι όταν είσαι στο σπίτι σου με την οικογένειά σου – μπορείς να τα διαχειριστείς αποτελεσματικά.

TG: Εντελώς ξαφνικά βρίσκεις 15 λεπτά μέσα στην ημέρα σου. Τι κάνεις;

TD: Πάντα έχω πράγματα, τα οποία έχω ξεκινήσει αλλά δεν έχουν κάποιο deadline. Αυτά μπορεί να είναι οτιδήποτε, από το να ετοιμάσω μία καινούργια παρουσίαση, ένα καινούργιο report, ακόμα και το πού θα πάμε διακοπές με την οικογένειά μου το καλοκαίρι. Έτσι, όταν βρίσκω 15 λεπτά μέσα στην ημέρα, ασχολούμαι με κάτι από αυτά. Μη νομίζετε ότι είμαι πάντα έτσι οργανωτικός. Κάποιες φορές αφιερώνω αυτό το τέταρτο για να πω τα νέα μου με έναν φίλο ή έναν συνάδελφό μου.

TG: Πότε ήταν η τελευταία φορά που ένιωσες εξουθενωμένος και γιατί;

TD: Την προηγούμενη εβδομάδα. Ένα από τα προτερήματά μου είναι ότι είμαι πολύ βολικός. Αυτό όμως έχει σαν αποτέλεσμα να καταλήγεις να λες “ναι” σε όλα επειδή πολύ απλά θέλεις να βοηθήσεις και να κάνεις τους άλλους να σε συμπαθήσουν. Υπάρχει όμως ένα όριο αναφορικά με το πόσο χρόνο και ενέργεια έχει ο καθένας. Όταν λοιπόν λέω ναι σε όλα, νιώθω εξουθενωμένος. Αυτό έγινε την προηγούμενη εβδομάδα. Ξόδεψα όλη μου την ενέργεια, με αποτέλεσμα να μου απομείνει ελάχιστη για την οικογένειά μου.

TG: Πότε ήταν η τελευταία φορά που ένιωσες απογοητευμένος και πώς το ξεπέρασες;

TD: Έχω κάνει πολλά λάθη στη ζωή μου και το πιθανότερο είναι ότι θα συνεχίσω να κάνω. Ελπίζω όμως να συνεχίζω να μαθαίνω από αυτά και να γίνομαι καλύτερος. Η ζωή είναι ένα ταξίδι και όσες ατέλειες και αν έχω, δεν νιώθω ποτέ απογοήτευση για κάτι μέχρι αυτό να τελειώσει. Μέχρι τότε θα συνεχίσω να μαθαίνω από τα λάθη μου και να ωριμάζω. Πολλές από τις ομιλίες ή τις παρουσιάσεις μου δεν είχαν το αποτέλεσμα που ήθελα. Έχω κάνει πολλά λάθη για τα οποία κάθε άλλο παρά υπερήφανος είμαι, ειδικά αν αυτό σημαίνει ότι έχω απογοητεύσει κάποιον. Αποτυχία είναι όταν δεν τηρείς το λόγο σου. Όταν συμβαίνει κάτι τέτοιο, προσπαθώ να ζητήσω συγνώμη και να δείξω ότι δεν είχα καμία πρόθεση να απογοητεύσω ένα άτομο. Και φυσικά προσπαθώ να επανορθώσω όχι τόσο με λέξεις, όσο με πράξεις.

TG: Πες μας μία φράση που σου δίνει δύναμη ή σε ηρεμεί.

TD: Η αγαπημένη μου φράση που με βοηθάει να εστιάζω σε κάθε τομέα της ζωής μου και να αισθάνομαι ήρεμος είναι “γίνε η αλλαγή που θέλεις” του Mahatma Gandhi. Ό,τι και αν συμβαίνει γύρω μου, είτε στη δουλειά είτε στην προσωπική μου ζωή, αποτελεί μία υπενθύμιση ότι μπορώ να επηρεάσω τους γύρω μου, δίνοντας το παράδειγμα. Είναι το σημαντικότερο μάθημα που έχω πάρει στη ζωή μου. Και νομίζω ότι ισχύει για τον καθέναν.

Διάβασε ακόμα:

Tony Robbins: “Η Απάντηση Στον Θυμό Και Τον Φόβο Είναι Η Ευγνωμοσύνη”

Danny Meyer: “Βρες Τη Δική Σου Αλήθεια, Τα Δικά Σου Όνειρα Και Κρίνε Μόνος Σου Τον Εαυτό Σου”