Χρόνιες ανασκοπήσεις μελετών δείχνουν ότι η κατανάλωση καφέ ενισχύει την προσοχή και την συγκέντρωση. Η διεγερτική δράση του στιγμιαίου καφέ ξεκινά μόλις 10 λεπτά μετά την κατανάλωσή του, βοηθώντας στην πνευματική εγρήγορση και τη λειτουργία του εγκεφάλου, αυξάνοντας την προσοχή, τη διάθεση, τα αντανακλαστικά, αλλά και το χρόνο αντίδρασης του εγκεφάλου.

Επιπρόσθετα, ο στιγμιαίος καφές φαίνεται να μειώνει το στρες, αυτό γιατί οι κόκκοι του είναι ιδιαίτερα πλούσιοι σε αντιοξειδωτικά, ουσίες οι οποίες προστατεύουν το σώμα μας ενάντια στην πρόωρη φθορά που προκαλείται από διάφορους περιβαλλοντικούς παράγοντες, όπως το στρες.

Ειδικότερα, έχει αποδειχθεί πως η μέτρια κατανάλωση καφέ συμβάλλει στην καταπολέμηση του εργασιακού στρες, εφόσον ενισχύει την πνευματική διαύγεια και μνήμη. Ακόμα, η καφεΐνη δραστηριοποιεί τις λειτουργικές μονάδες του εγκεφάλου που ελέγχουν την προσοχή και τη μνήμη εργασίας, καθώς επίσης αυξάνει τα επίπεδα της ντοπαμίνης και της αδρεναλίνης, κρατώντας μας σε εγρήγορση.

Τέλος, μας ξεκουράζει. Προσφέρει τόνωση και μας βοηθά να ανταπεξέλθουμε πιο αποτελεσματικά στις καθημερινές μας υποχρεώσεις, πνευματικές και σωματικές.

Όταν τα κύτταρα μιας περιοχής του εγκεφάλου εργαστούν υπερβολικά, τότε εκκρίνεται μια ουσία, η αδενοσίνη. Η ουσία αυτή ενεργεί ως βιολογικός παράγοντας κούρασης για τον οργανισμό. Σε αυτό το σημείο έρχεται η δράση της καφεΐνης που καταστέλλει τη λειτουργία της αδενοσίνης, με αποτέλεσμα να μειώνονται τα συμπτώματα της ατονίας.

Συνοψίζοντας, έχεις ακόμα έναν λόγο να απολαύσεις τον αγαπημένο σου στιγμιαίο καφέ!

Αρχική δημοσίευση από τη Μαργαρίτα Μπουλούμπαση στο logodiatrofis.gr.

Διάβασε ακόμα:

Γιατί το να τρως υγιεινά τώρα είναι πιο σημαντικό από ποτέ

Φρούτα και λαχανικά για τα παιδιά μας

Author(s)

  • Λόγω Διατροφής

    Ομάδα Διαιτολόγων & Διατροφολόγων

    Το Logodiatrofis.gr, υπογράφεται από Ομάδα διαιτολόγων - διατροφολόγων, οι οποίοι προσφέρουν επίκαιρη, έγκαιρη και πάνω από όλα επιστημονική πληροφόρηση σχετικά με διατροφικά ζητήματα που μας απασχολούν.