Στα επόμενα 3 λεπτά θα μάθεις:

-Πώς μπορεί να σε βοηθήσουν ψυχολογικά οι δουλειές του σπιτιού.
-Ποιες πρέπει να είναι οι τελευταίες σκέψεις της ημέρας. 


Δύσκολοι καιροί αναμφισβήτητα. Κλεισμένοι στο σπίτι και κάποιοι από εμάς μακριά από αγαπημένα μας πρόσωπα. Αβεβαιότητα για τις δουλειές μας και άγνοια ακόμα και για το αν θα τις έχουμε όταν θα περάσει ο τυφώνας. Μέρες που γίνονται χθες, σήμερα και αύριο αντί για Πέμπτη, Παρασκευή, Σάββατο.

Κι όμως ακόμα και μια δύσκολη κατάσταση όπως αυτή μπορεί να γίνει ακόμα δυσκολότερη ή και πιο ανάλαφρη ανάλογα με τους χειρισμούς μας. Τα καλά νέα είναι πως έχουμε πάντα επιλογές. Τι μπορούμε να κάνουμε για να διευκολύνουμε την παραμονή στο σπίτι;

Φτιάξε ένα… πρόγραμμα

Η μονοτονία των ημερών οδηγεί σε ψυχολογική κούραση. Η δημιουργία προγράμματος με διαφορετικά πράγματα για κάθε μέρα σπάει την μονοτονία και δίνει χρώμα στις μέρες μας. Φτιάξε το πρόγραμμα της εβδομάδας βάζοντας διαφορετικές δραστηριοτητες για κάθε μέρα. Όπως γνωρίζουμε το να γράψουμε το πρόγραμμα αυτό με στυλό και χαρτί δίνει αυτομάτως μεγαλύτερη πιθανότητα επιτυχιας στην τήρηση του προγράμματος αυτού. Οι δραστηριότητες αυτές μπορεί να περιλαμβάνουν ψώνια είτε στο σουπερμάρκετ είτε διαδικτυακά, δουλειές μέσα στο σπίτι, Συναντήσεις διαδικτυακές με φίλους, παρακολούθηση διαφόρων παραστάσεων η ταινιών, περιποίηση φυτών ή του κήπου κτλ.

Εστίασε στην επαγγελματική σου κατάρτιση

Η αβεβαιότητα για την εργασία είναι κάτι που βρίσκεται εκτός του πεδίου ελέγχου μας. Υπάρχουν όμως ένα πλήθος από βιβλία, σεμινάρια, podcasts, webinars, υλικό στο internet που θα ενισχύσουν τις γνώσεις του εργασιακού μας αντικειμένου ή και των προσόντων μας. Τι χρειάζεται να αναρρωτηθείς; Υπάρχει κάτι που μπορώ να κάνω τώρα που θα ενισχύσει τη θέση μου εργασιακά όταν θα επιστρέψουμε στην κανονικότητα; Πόσο χρόνο και ποιες ώρες της μέρας θα ήθελα να διαθέσω γι’ αυτό το σκοπό; Τι υπάρχει διαθέσιμο και με ποιο κόστος; Θα ήθελα να επενδύσω χρόνο ή χρήμα προς αυτή την κατεύθυνση;. Οι απαντήσεις σε αυτές τις ερωτήσεις θα σε καθοδηγήσουν ανάλογα. 

Οριοθέτησε την ενημέρωσή σου

Η ανησυχία για τις τρέχουσες εξελίξεις έχει τη δύναμη να μας κάνει να περνάμε ατελείωτες ώρες στο ίντερνετ ή και στα τηλέφωνα διαβάζοντας και αναμασώντας πληροφορίες για πιθανά σενάρια εξέλιξης της πανδημίας, εικασίες και θεωρίες που αυξάνουν το άγχος και το φόβο. Τι χρειάζεται να αναρωτηθείς: Πόσο σημαντική είναι η ενημέρωσή μου για την παρούσα κατάσταση; Τι είδους πληροφορίες θεωρώ απαραίτητες και βοηθητικές; Πόσο χρόνο χρειάζομαι για την ενημέρωσή μου; Πότε και από ποιον;. Καθιέρωσε ένα συγκεκριμένο χρονικό διάστημα αφιερωμένο στην ενημέρωση σου και προσπάθησε να το τηρήσεις.

Αναγνώρισε την ανάγκη για “σκοτωμένο” χρόνο

Η ανάγκη μας να ξεχάσουμε, να χαλαρώσουμε, να » χαζολογήσουμε» είναι σημαντική και υπαρκτή. Δε γίνεται όλες οι ώρες να είναι παραγωγικές. Το να μην κάνουμε ‘τίποτα ‘όταν είναι απενοχοποιημενο γίνεται πιο οριοθετημένο. Βάλε στο πρόγραμμα όσο χρόνο θεωρείς απαραίτητο και βοηθητικό για να «αράξεις» με ένα παιχνίδι, για σερφάρισμα στο internet, για μια τηλεοπτική εκπομπή που σε κάνει να ξεχνιέσαι, για το διάβασμα του αγαπημένου σου περιοδικού ή οτιδήποτε άλλο σε κάνει να νιώθεις αποφόρτιση.

Κράτα επαφή

Η επικοινωνία με τους άλλους ειδικά σε αυτές τις δύσκολες στιγμές είναι ζωτικής σημασίας. Θέλουμε να επικοινωνήσουμε τις ανησυχίες και τους φόβους μας, να μοιραστούμε αγωνίες και ελπίδες. Από την άλλη πλευρά υπερβολική επαφή με ανθρώπους που έχουν την τάση να καταστροφολογούν και να επαναλαμβάνουν τα ίδια και τα ίδια είναι παγίδα. Προσπάθησε να συνομιλείς με διαφορετικούς ανθρώπους και συνειδητά να προσθέτεις στα θέματα συζήτησης τα σχέδια για το μέλλον.

Δείξε ενδιαφέρον για την ψυχαγωγία σου

Καταιγισμός πια από κλασικές θεατρικές παραστάσεις που άφησαν εποχή, συναυλίες, σειρές και ταινίες. Φτιάξε μια λίστα με τις αγαπημένες σου, με αυτές που πάντα ήθελες να δεις και δεν είχες τον χρόνο και βάλ’ τες στο ημερήσιο πρόγραμμα. Ακόμα καλύτερα κανόνισε με κάποιον φίλο/φίλη να την παρακολουθήσετε την ίδια ταινία έτσι ώστε όταν μιλήσετε να συζητήσετε σχετικά με αυτό.

Μην ξεχνάς το σώμα σου

Ειδικά σε μία περίοδο γενικής ακινησίας χρειάζεται μια ιδιαίτερη προσοχή . Αν έχουμε την ευκαιρία να βγούμε από το σπίτι για περπάτημα ή τρέξιμο την εκμεταλλευόμαστε. Να νιώσουμε τον ήλιο, να πάρουμε αέρα. Αλλά και μέσα στο σπίτι μπορούμε να βρούμε πληθώρα υλικού για άσκηση. Dance classes, meditation classes and exercises, yoga, high intensity trainings ξεκινώντας από 15 λεπτά μέχρι όσο επιθυμούμε και μας επιτρέπει η φυσική μας κατάσταση. Επίσης μπορούμε να περιποιηθούμε το σώμα μας αφιερώνοντάς του περισσότερο χρόνο για χαλάρωση, ενυδάτωση, να χρησιμοποιήσουμε αιθέρια έλαια, κεριά και οτιδήποτε άλλο το αναζωογονεί και του χαρίζει ευεξία που σε κανονικές συνθήκες θεωρούμε πως δεν έχουμε την πολυτέλεια να του προσφέρουμε. 

Δουλειές του σπιτιού

Το συρτάρι που ποτέ δεν τακτοποιήσαμε, ο τοίχος που δεν βάψαμε, η διαρρύθμιση που πάντα θέλαμε να κάνουμε και ποτέ δεν είχαμε τον χρόνο, οι ντουλάπες που δεν αδειάσαμε εδώ και καιρό. Είναι σημαντικό ο χώρος μέσα στον οποίο περνάμε το χρόνο μας να μας ξεκουράζει και να μας εμπνέει. Κι αυτή είναι καλύτερη στιγμή για εκκαθαρίσεις. 

Ο απολογισμός της ημέρας

Οι στιγμές πριν πέσουμε στο κρεβάτι μας μπορούν να αποτελέσουν μια πρώτης τάξεως ευκαιρία για έναν μικρό απολογισμό της ημέρας, για συλλογισμό πραγμάτων που θα μπορούσαμε να διαχειριστούμε με διαφορετικό τρόπο, για υπενθύμιση μικρών στιγμών που μας έδωσαν χαρά και για έναν σχεδιασμό πραγμάτων που θα μπορούσαν να κάνουν την επόμενη μέρα μας ευχάριστη και γεμάτη. Μια διαφορετικού τύπου προσευχή για την ενίσχυσης της πίστης στον εαυτό μας.

Η δημιουργία ενός τέτοιου προγράμματος γίνεται με βάση τον χαρακτήρα μας, τις συνήθειές μας ακόμα και τη στάση μας απέναντι στη ζωή. Κάποιοι λειτουργούν καλύτερα μέσα από πολύ λεπτομερή και αναλυτικά προγράμματα άλλοι απολαμβάνουν περισσότερο μια πιο ελεύθερη και χαλαρή μορφή. Μπορείς να χρησιμοποιήσεις τα πιο πάνω για να οργανώσεις τη δική σου καθημερινότητα.

Διάβασε ακόμα:

Πώς να είστε υπομονετικοί στη μέση αυτής της πανδημίας

5 νέες ρουτίνες στην καθημερινότητά σου κατά του άγχους

Author(s)

  • Ο Κώστας Θεοφυλακτίδης είναι πιστοποιημένος Life Coach από τον International Coaching Federation και μέλος της οργανωτικής επιτροπής του Προγράμματος Coach Activism που προσφέρει Coaching και στήριξη σε εθελοντές που ασχολούνται με την Προσφυγική Κρίση. Παράλληλα είναι επαγγελματικός συνεργάτης της εταιρείας Six Steps Ahead που ειδικεύεται στο Professional Training & Coaching. www.shallwegoforit.com