Στα επόμενα 3 λεπτά θα μάθεις:

-Τι χρώμα να βάψεις το γραφείο σου.
-Τι είναι η βιοφιλία.


Το περιβάλλον εργασίας δεν έχει να κάνει μόνο με το χώρο της εργασίας, αλλά και με τις διαπροσωπικές σχέσεις ανάμεσα στους συναδέλφους. Επηρεάζει τη διάθεση, το κίνητρο και την αποδοτικότητα, γι’ αυτό και είναι σημαντικό για την ψυχολογία του εργαζόμενου και για την ευημερία της εταιρείας. 

Έχει παρατηρηθεί ότι σε ένα άνετο και ευχάριστο περιβάλλον εργασίας αυξάνεται η ευεξία, η χαρούμενη διάθεση, η έμπνευση, η δημιουργικότητα, η συγκέντρωση, η παραγωγικότητα και η ικανοποίηση των εργαζομένων και μειώνονται οι κατά συνήθεια απουσίες και οι αποχωρήσεις από την εταιρία. Ποια ακριβώς όμως είναι τα στοιχεία που δημιουργούν ένα σωστό περιβάλλον εργασίας;

Χώρος

Είναι βασικό πρώτα από όλα ο χώρος εργασίας να είναι ασφαλής για τους εργαζόμενους. Να υπάρχει η κατάλληλη εργονομία στη διαρρύθμιση και στα έπιπλα. Θα πρέπει να υπάρχει ξεχωριστός χώρος για διάλειμμα και ανάπαυση. Μπορεί να υπάρχει ακόμα και  γυμναστήριο, αν είναι εφικτό, που θα βοηθήσει τους εργαζόμενους να αποφορτιστούν από το στρες. Η καθαριότητα και η τάξη σε όλους τους χώρους παίζουν πολύ σημαντικό ρόλο. Επίσης, θα πρέπει να δοθεί προσοχή στην σωστή ηχομόνωση, μια που οι θόρυβοι συχνά προκαλούν δυσκολία συγκέντρωσης, κούραση, ακόμα και πονοκεφάλους.  

Φως – Εξαερισμός – Θερμοκρασία 

Τα παράθυρα αφήνουν το φως της μέρας να μπαίνει μέσα πράγμα που ενισχύει τη διάθεση και ταυτόχρονα επιτρέπουν την ανανέωση του αέρα. Επειδή, όμως, δε γίνεται όλοι οι χώροι εργασίας να έχουν παράθυρα, θα πρέπει να εξασφαλιστεί σωστός εξαερισμός και άπλετος φωτισμός. Στους χώρους εργασίας μπορεί να τοποθετηθεί πιο ψυχρός φωτισμός που ενισχύει την εγρήγορση, τη χαρούμενη αίσθηση και την αποδοτικότητα, ενώ στους χώρους διαλείμματος μπορεί να τοποθετηθεί πιο θερμός φωτισμός που είναι χαλαρωτικός. Επίσης, πρέπει να δοθεί προσοχή στη θερμοκρασία, έτσι ώστε να είναι ανεκτή από όλους. 

Χρώμα – Διακόσμηση

Μουντά χρώματα σε τόνους του γκρι ή του καφέ είναι αδιάφορα και μειώνουν την αποδοτικότητα. Για ένα πιο ενδιαφέρον και ευχάριστο περιβάλλον εργασίας θα μπορούσαν οι τοίχοι να βαφτούν σε ουδέτερους τόνους όπως μπεζ και να υπάρχουν κάποια στοιχεία, για παράδειγμα έπιπλα ή διακοσμητικά, σε πιο έντονα και ζεστά χρώματα όπως κίτρινο ή κόκκινο που δίνουν ενέργεια και βελτιώνουν τη διάθεση. 

Φυτά

Με τα φυτά ο χώρος γίνεται πιο ελκυστικός και φιλόξενος προκαλώντας το αίσθημα της βιοφιλίας, δηλαδή της σύνδεσης με τη φύση. Το αποτέλεσμα είναι η καταπολέμηση του άγχους, η ενίσχυση της πνευματικής αντοχής, η αύξηση της αποδοτικότητας και της δημιουργικότητας και η βελτίωση της υγείας. 

Διαπροσωπικές σχέσεις

Οι καλές συναδελφικές σχέσεις δημιουργούν ένα ευχάριστο κλίμα. Η συνεργασία, ο αλληλοσεβασμός, η γρήγορη εξομάλυνση τυχόν διαφωνιών είναι πολύ σημαντικά για υγιείς σχέσεις ανάμεσα στους συναδέλφους. Στις εταιρίες, που δίνουν έμφαση στη σωστή επικοινωνία και στις οποίες επικρατεί ένα φιλικό, υποστηρικτικό κλίμα, οι εργαζόμενοι νιώθουν λιγότερο στρες και είναι πιο χαρούμενοι και αποδοτικοί.  

Ποιος έχει την ευθύνη για το περιβάλλον εργασίας;

Αρχικά, η εταιρεία έχει την ευθύνη να στήσει ένα χώρο με τις σωστές προδιαγραφές. Στη συνέχεια και με τη βοήθεια του τμήματος του ανθρώπινου δυναμικού, θα πρέπει να δημιουργηθούν οι συνθήκες για να μπορέσουν οι εργαζόμενοι να νιώσουν άνετα στο χώρο που δουλεύουν, ενισχύοντας την επικοινωνία και τις διαπροσωπικές σχέσεις. Τέλος, είναι βέβαια πολύ σημαντικό κάθε εργαζόμενος να σέβεται το χώρο που δουλεύει, να τον διατηρεί καθαρό και τακτοποιημένο, όπως, επίσης, και τους συναδέλφους του και να προσπαθεί να δημιουργεί αρμονικές σχέσεις μαζί τους. Σε μια εταιρία όλοι είναι υπεύθυνοι για να διατηρούν το περιβάλλον εργασίας άνετο, φιλικό και ευχάριστο.

Μάθετε περισσότερα για τα εταιρικά μας προγράμματα σήμερα.

Διάβασε ακόμα:

4 Τρόποι Να Οργανώσεις Το Γραφείο Σου Για Να Αυξήσεις Τη Συγκέντρωσή Σου

Η Αρχή Του Pareto. Ανακάλυψε Τα Οφέλη Της Στο Χρόνο Και Την Αποδοτικότητά Σου

Author(s)

  • Χριστίνα Σακελλαρίου

    Χημικός - Υπεύθυνη HR Cosmetia

    H Χριστίνα Σακελλαρίου είναι χημικός και απόφοιτη του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών με επιμόρφωση στην Κοσμετολογία. Έχει μεταπτυχιακό από το London School of Economics στις Διεθνείς Εργασιακές Σχέσεις και Διοίκηση Ανθρωπίνων Πόρων. Είναι υπεύθυνη εργοστασίου, ανάπτυξης και παραγωγής καλλυντικών της οικογενειακής επιχείρησης, COSMETIA – ΣΑΚΕΛΛΑΡΙΟΥ ΑΒΕΕ. Είναι επίσης εξωτερική συνεργάτης του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών για το e-learning πρόγραμμα της Κοσμετολογίας.