Ο σύγχρονος τρόπος ζωής απαιτεί τη βελτιστοποίηση της απόδοσης από την αξιοποίηση του χρόνου μας. Σε κάποιες περιπτώσεις, απαιτούνται γρήγορα αντανακλαστικά και αστραπιαίες αποφάσεις, ενώ σε άλλες χρειάζεται να «παγώσουμε» τον χρόνο για να λειτουργήσει προς το συμφέρον μας.

Νέα διάσταση

Ζούμε σε καιρούς που όλα εξελίσσονται με ταχύτατα. Η τεχνολογία και το internet είναι σαν να έφεραν μία νέα χρονική διάσταση στον τρόπο που αλληλεπιδρούμε μεταξύ μας. Μια ολόκληρη γενιά μεγάλωσε να αλληλεπιδρά στους χρόνους ενός τηλεφωνήματος, ενός sms στη συνέχεια, στους χρόνους ενός εισερχόμενου μηνύματος στα κοινωνικά δίκτυα.

Όλα γρήγορα

Γρήγορες σχέσεις, γρήγορο φαγητό, θεάματα και αγώνες αδρεναλίνης, γρήγορες αποφάσεις και αποτελέσματα, όλα γρήγορα. Αυτοί οι ρυθμοί δημιουργούν αντίστοιχες προσδοκίες από τις υπηρεσίες που λαμβάνουμε και τα brands. Γρήγορες μεταφορές, γρήγορη εξυπηρέτηση, γρήγορη ανταπόκριση, τίποτα λιγότερο δεν είναι αποδεκτό.

Μόνιμα συνδεδεμένοι

Είμαστε όλοι online, συνεχώς συνδεδεμένοι. Αυτό δημιουργεί αντίστοιχες προσδοκίες για γρήγορες απαντήσεις από τους φίλους και γνωστούς μας, από τις σχέσεις μας, από τα brands, τους πολιτικούς, τους «celebrities» κάθε είδους.

Το πάγωμα του χρόνου

Αυτοί οι γρήγοροι ρυθμοί με μαθηματική ακρίβεια οδηγούν αρκετές φορές σε αδιέξοδα, σε όλα τα επίπεδα αλληλεπίδρασης των ανθρώπων. Γι’αυτό είναι απαραίτητο στις μέρες, συνειδητά, να «κατεβάζουμε ταχύτητα», να βγαίνουμε έξω από τον online κόσμο και να λειτουργούμε στους φυσικούς ρυθμούς. Προσωπική ζωή, εταιρικός κόσμος, πολιτική, σχέσεις μεταξύ των κρατών, μπορούμε να αναλογιστούμε την πιθανή εφαρμογή την στρατηγικής αυτής.

Δεν πρέπει να λαμβάνονται όλες οι αποφάσεις άμεσα και πιεστικά, τόσο στον πολιτικό, εταιρικό χρόνο όσο και στην προσωπική ζωή. Στα «ανθρώπινα ζητήματα» το πάγωμα του χρόνου – ή για συγκεκριμένο χρόνο αναβολή των αποφάσεων – ίσως να είναι σημαντικός παράγοντας στην εξέλιξη των ζητημάτων.

Ακόμα και η παρατήρηση, η οργάνωση, η συντήρηση των δυνάμεων, η περισυλλογή μέχρι όλο το σενάριο να είναι ορατό ή μέχρι ο «αντίπαλος» να δείξει τις προθέσεις του ή ακόμα καλύτερα να υποπέσει στα σφάλματα του, είναι μία καλή στρατηγική αντιμετώπισης των προβλημάτων που προκύπτουν και των αποφάσεων που πρέπει να πάρουμε.

Όταν δεν υπάρχουν ξεκάθαρες απαντήσεις οφείλουμε να δημιουργήσουμε τον χώρο και τον χρόνο για καλύτερες αποφάσεις για ποιοτικότερα αποτελέσματα. Να μετακινηθούμε από τη θέση μας σε ένα καλύτερο σημείο παρατήρησης της κατάστασης.

Ενίσχυση της ενέργειας

Οφείλουμε να ενισχύσουμε ό,τι θα μας οδηγήσει να λάβουμε καλύτερες αποφάσεις. Ένας καλός ύπνος, η επαφή με την φύση, η γυμναστική, η σωστή διατροφή, η συζήτηση, η παρατήρηση του θέματος αποστασιοποιημένα σαν ένα τρίτο πρόσωπο, είναι μερικά αναγκαία εργαλεία που μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε. Η βιολογική μας ενίσχυση θα βοηθήσει στις απαραίτητες κρίσιμες αποφάσεις που θα χρειαστεί να πάρουμε στο κοντινό μέλλον.

Προσοχή στην αναβολή

Η στρατηγική του «παγώματος του χρόνου», δεν θα πρέπει να είναι μόνιμα η αιτία αναβολής αποφάσεων, η αιτία αποδοχής τετελεσμένων εξαιτίας τη αδράνειας. Το «πάγωμα του χρόνου”»φυσικά και δεν λειτουργεί σε κάθε περίπτωση και θα πρέπει να προσέχουμε να μην παγιδευτούμε στην στασιμότητα όπως οι ήρωες του «Περιμένοντας το Godot». Να μην αναμένουμε, δηλαδή, τις εξωτερικές δυνάμεις και παρεμβάσεις δηλαδή που θα δράσουν για εμάς, όπως όμορφα παρουσίασε ο αγαπημένος Samuel Beckett.

Αρχική δημοσίευση από τον Ιωάννη Πουλόπουλο στο epixeiro.gr.

Διάβασε ακόμα:

Πώς μπορείς να γίνεις ευτυχισμένος μέσω της ευγνωμοσύνης

7 τρόποι για να εμβαθύνεις και να ενισχύσεις τις σχέσεις σου

Author(s)

  • epixeiro.gr

    Η επιχειρηματικότητα στο προσκήνιο

    Tο epixeiro.gr είναι η μεγαλύτερη ηλεκτρονική πύλη για την επιχειρηματικότητα στην Ελλάδα. Μετά από αρκετά χρόνια παρουσίας, αποτελεί πλέον το μέσο μιας άμεσης, συνεχούς και διαδραστικής επικοινωνίας της επιχειρηματικής κοινότητας, ενθαρρύνοντας και στηρίζοντας ενεργά επιχειρηματικές πρωτοβουλίες και δράσεις που δημιουργούν προστιθέμενη αξία. Αποτελεί επίσης έναν χώρο όπου νεοσύστατες και υφιστάμενες επιχειρήσεις -μικρές, μεσαίες ή μεγάλες-, υποψήφιοι επενδυτές, ελεύθεροι επαγγελματίες, ιδιώτες, και φοιτητές θα μπορούν να χρησιμοποιούν τις γνώσεις που τους δίνονται για να ενισχύσουν την επιχειρηματική τους κουλτούρα. Το epixeiro.gr επιδιώκει να προσφέρει γνώση και να δίνει έμπνευση μέσα από το πλούσιο περιεχόμενό του, προσφέροντας στο αναγνωστικό του κοινό το know-how πάνω από 500 αρθρογράφων που αποτελούν ειδήμονες στον χώρο τους.