Στα επόμενα 3 λεπτά θα μάθεις:

-Γιατί το να κοιμάσαι με τον σύντροφό σου μειώνει το άγχος σου.
-Γιατί δεν χρειάζεται να κοιμάστε κάθε μέρα μαζί.


“Να κοιμηθούμε μαζί ή χωριστά”; Αυτή είναι μία από τις πιο συνηθισμένες ερωτήσεις ανάμεσα στα ζευγάρια. Πολλά άτομα παίρνουν την αρνητική απάντηση του συντρόφου τους σαν απόρριψη. Ωστόσο αξίζει να περάσεις άλλη μία νύχτα που ο σύντροφός σου, σου τραβάει τα σκεπάσματα και ροχαλίζει;

Σύμφωνα με έρευνες, το να κοιμάσαι με τον σύντροφό σου στο ίδιο κρεβάτι έχει πολλά οφέλη στον τομέα της υγείας, καθώς υπάρχει η πεποίθηση πως τα άτομα που κοιμούνται με το σύντροφό τους είναι πιο υγιή και ζουν περισσότερο. 

Έρευνα που πραγματοποιήθηκε από τον Dr Troxel στο Πανεπιστήμιο του Pittsburgh, ανακάλυψε ότι οι γυναίκες με σταθερές σχέσεις κοιμούνται πιο γρήγορα και ξυπνάνε λιγότερο συχνά κατά την διάρκεια της νύχτας, σε σχέση με όσες ήταν μόνες τους ή είχαν λιγότερο σταθερές σχέσεις. Το να έχεις μία υγιή σχέση και να κοιμάσαι μαζί με τον άλλον, μειώνει τα επίπεδα της κορτιζόλης, της ορμόνης που ευθύνεται για το στρες, ενώ αυξάνει τα επίπεδα της ωκυτοκίνης, της ορμόνης της αγάπης που μειώνει το στρες και παράγεται στο ίδιο μέρος του εγκεφάλου που ρυθμίζει τον κύκλο του ύπνου σου. 

Τι μας δείχνει αυτό;  Ο Troxel απαντάει πως “όταν κοιμάσαι με τον σύντροφό σου, τα οφέλη που εισπράττεις επισκιάζουν τις θυσίες που πρέπει να υποστείς”. 

Ενδεχομένως να μην συμφωνείς με αυτό. Αν ο σύντροφός σου σε εκτοπίζει από το κρεβάτι, ροχαλίζει ή σου τραβάει τα σκεπάσματα, το να κοιμάστε σε χωριστά κρεβάτια ίσως είναι η καλύτερη λύση για να μην διακόπτεται ο ύπνος σου.

Βέβαια υπάρχει και η μέση λύση. Ούτε χωριστά ούτε μαζί. Τι εννοούμε; 

Η Jacqueline Hallyer, κλινική ψυχοθεραπεύτρια, υποστηρίζει πως είναι πολύ σημαντικό να λαμβάνετε μία απόφαση που είναι σωστή και για τους δυο σας και να μην αισθάνεστε ότι πρέπει να κοιμάστε κάθε ημέρα μαζί και συνεχίζει λέγοντας πως πολλά ζευγάρια κοιμούνται χωριστά το βράδυ και πηγαίνουν στο κρεβάτι του συντρόφου τους το πρωί όταν ξυπνήσουν.

Για τους ανθρώπους η επαφή είναι πολύ σημαντική. Εκατοντάδες έρευνες αποδεικνύουν πως το ανθρώπινο άγγιγμα μας κάνει πιο υγιείς και πιο χαρούμενους. Αν λοιπόν έχεις μία υγιή σχέση και ουσιαστική επαφή με τον σύντροφό σου, αν περνάτε ποιοτικό χρόνο μαζί, ίσως δεν είναι απαραίτητο να είστε και στο ίδιο κρεβάτι κάθε ημέρα.

Διάβασε ακόμα:

4 Παράγοντες Που Μπορεί Να Επηρεάζουν Τον Ύπνο Σου

5 Λόγοι Για Να Μην Έχεις Το Κινητό Σου Στην Κρεβατοκάμαρα

Author(s)

  • Ελίνα Δελενίκα

    Head of Content Thrive Greece

    Η Ελίνα Δελενίκα είναι Head of Content του Thrive Greece.