Στα επόμενα 2 λεπτά θα μάθεις:

-Τι είναι το deep work.
-Ποια είναι η κοσμοθεωρία του Cal Newport.


Στο κλασικό του βιβλίο Deep Work, ο Cal Newport αναφέρει τον Mark Twain και αρκετές άλλες προσωπικότητες, από διαφορετικά πεδία, των οποίων το πνευματικό έργο οφείλεται σε μία απόλυτα συγκεντρωμένη παραγωγή. Ο Newport περιγράφει το deep work, δηλαδή την εργασια σε βάθος, ως “επαγγελματικές δραστηριότητες που πραγματοποιούνται με συγκέντρωση χωρίς περισπασμούς και ωθούν τις γνωστικές σου ικανότητες στα όριά τους.”  

Σε αντίθεση με την επιφανειακή εργασία ή τα καθήκοντα που εκτελούμε μηχανικά, το deep work επιτυγχάνεται μόνο όταν αποκλείσουμε κάθε περισπασμό και συγκεντρωθούμε σε αυτό που κάνουμε. Παρόλο που η υπέρ συνδεδεμένη ζωή μας το καθιστά δύσκολο, ο Newport υποστηρίζει ότι “αυτές οι προσπάθειες δημιουργούν νέα αξία και βελτιώνουν τις δεξιότητές σου”. 

Η οπτική του συγγραφέα 

Ο όρος και η θεωρία του ανήκουν στο συγγραφέα. Αλλά ο Newport έχει ίσως μια μοναδική τοποθέτηση, εντός της σφαίρας των ψηφιακών ειδικών του 21ου αιώνα, που μιλά εκτενώς για το πώς γίνονται τα πράγματα. 

Είναι επίκουρος καθηγητής πληροφορικής στο Georgetown University, έχει γράψει 6 βιβλία πάνω στην αποδοτικότητα της ψηφιακής εποχής που δίνουν συμβουλές ενάντια στους ψηφιακούς περισπασμούς και είναι σημαντικός blogger από την εμφάνιση του μέσου. Δεν είχε ποτέ λογαριασμό στο Facebook ή στο Twitter. Επιλέγει να διαβάζει ειδήσεις από την Washington Post και το NPR και δεν είχε smartphone μέχρι το 2012. 

Θα έλεγε κανείς ότι πρόκειται για μία “αντίσταση” στην ψηφιακή διάσπαση προσοχής και μία προσήλωση στην καριέρα του. Το πιο εντυπωσιακό είναι ότι ο Newport επιμένει ότι σπάνια δουλεύει μετά τις 5-6 το απόγευμα κάθε μέρα. “3-4 ώρες την ημέρα, 5 μέρες την εβδομάδα σωστά καθοδηγούμενης συγκέντρωσης χωρίς περισπασμούς, φαίνεται ότι μπορεί να παράγουν πολύτιμα αποτελέσματα,” γράφει.

Η θεωρία του Newport αποτελεί μια στρατηγική κρίσιμη την εποχή του ψηφιακού κατακλυσμού. Παρόλο που η προσέγγιση της εργασίας σε βάθος δεν ταιριάζει σε όλους, ή τουλάχιστον όλη την ώρα, το να μπορείς να απομακρύνεσαι από το θόρυβο σου δίνει δύναμη.

Για να λαμβανεις τα καλύτερα άρθρα μας στο email σου, γράψου στο Newsletter μας.

Διάβασε ακόμα:

Πώς θα καταλάβεις αν μια θέση εργασίας σου ταιριάζει πραγματικά

Νιώθεις απόγνωση στη δουλειά; 3 τρόποι για να κινητοποιηθείς

Author(s)

  • Ελίζα Σακκά

    Content Editor

    Η Ελίζα Σακκά είναι content editor και social media manager.