Στα επόμενα 3 λεπτά θα μάθεις:

-Γιατί είναι πιο πιθανό να ξεχάσουμε τα κοινά όνειρα.
-Ποια είναι τα παραγωγικά όνειρα.


Μήπως είσαι κι εσύ ένας από τους ανθρώπους που ονειρεύονται κάθε βράδυ; Μήπως ξυπνάς κάθε πρωί νιώθοντας ότι το μυαλό σου ήταν αλλού κατά τη διάρκεια του ύπνου; Αν η απάντησή σου είναι θετική, πιθανότατα έχεις βιώσει και την αίσθηση της απώλειας ενός ονείρου. Να ξυπνήσεις δηλαδή γνωρίζοντας ότι είχες ένα ενδιαφέρον και έντονο όνειρο το οποίο αισθάνεσαι ότι ξεθωριάζει από τη μνήμη σου με αποτέλεσμα όσο κι αν προσπαθείς τελικά να μη μπορείς να το θυμηθείς.

Σύμφωνα με τους ειδικούς, είναι πιο πιθανό να ξεχάσουμε τα απλά κοινά όνειρα που βλέπουμε απ’ ό,τι τα έντονα συναισθηματικά όνειρα ή τους εφιάλτες, τα οποία ενεργοποιούν πιο έντονα το σώμα μας και τον εγκέφαλο.

Ωστόσο, σύμφωνα με μία νέα έρευνα, η πρόσληψη μιας συγκεκριμένης βιταμίνης μπορεί να σε βοηθήσει να θυμάσαι τα όνειρα που βλέπεις. Η έρευνα αποκάλυψε ότι η πρόσληψη συμπληρωμάτων διατροφής με μεγάλη περιεκτικότητα σε βιταμίνη Β6 πριν τον ύπνο βοήθησε τους ανθρώπους να θυμούνται τα όνειρά τους. Οι ερευνητές χρησιμοποίησαν 100 ανθρώπους, οι μισοί από τους οποίους πήραν 240mg βιταμίνης Β6 για 5 συνεχόμενες μέρες, ενώ οι υπόλοιποι πήραν ένα εικονικό φάρμακο.

Τα ευρήματα έδειξαν ότι όσοι έπαιρναν βιταμίνη B6 μπορούσαν να θυμηθούν καλύτερα τα όνειρά τους, σε σχέση με τους υπόλοιπους, παρόλο που καμία από τις 2 ομάδες δεν γνώριζε τι έπαιρνε. Οι συμμετέχοντες ανέφεραν ήταν πιο εύκολο να θυμηθούν τα όνειρά τους, χωρίς να ξεχνούν κομμάτια τους στην πορεία της ημέρας. Μερικοί μάλιστα ανέφεραν ότι τα όνειρά τους ήταν πιο ζωντανά. Να σημειωθεί ότι η βιταμίνη Β6 δεν επηρέασε την ένταση, τη ζωντάνια, το είδος και τα χρώματα των ονείρων, ούτε τις συνήθειες του ύπνου.

Παραγωγικά όνειρα

Ο μέσος άνθρωπος περνά περίπου 6 χρόνια από τη ζωή του βλέποντας όνειρα. Πράγμα που σημαίνει ότι αν καταφέρουμε να βρούμε τρόπο να ελέγχουμε τα όνειρά μας, πιθανόν να μπορούμε να τα χρησιμοποιήσουμε πιο παραγωγικά. Η δυνατότητα να θυμάσαι τα όνειρά σου, μπορεί να έχει πολλά εν δυνάμει οφέλη. Για παράδειγμα, μπορεί να χρησιμοποιηθεί αυτή η δυνατότητα για την επίλυση προβλημάτων, αλλά και για την εύρεση δημιουργικών λύσεων. Αλλά για να μπορέσεις να ονειρεύεσαι ενσυνείδητα, πρέπει πρώτα να μπορείς να θυμάσαι τα όνειρά σου, με συνέπεια και η προσθήκη περισσότερης βιταμίνης Β6 στη διατροφή σου ίσως είναι ένας τρόπος για να το πετύχεις. Μπορείς να τη βρεις στα δημητριακά ολικής άλεσης, στα λαχανικά, στις μπανάνες, στο αβοκάντο, στο σπανάκι, στην πατάτα, στο γάλα, το τυρί, στα αυγά, το κόκκινο κρέας και στα ψάρια.

Εκτός όμως από τη βοήθεια της βιταμίνης Β6, υπάρχουν ορισμένες τεχνικές που μπορούν να σε βοηθήσουν να ανακαλείς πιο εύκολα τα όνειρά σου. Ένας από αυτούς είναι να έχεις δίπλα στο κρεβάτι ένα σημειωματάριο και ένα στυλό για να καταγράψεις ό,τι θυμάσαι από το όνειρό σου μόλις ξυπνήσεις. Ακόμα κι αν νομίζεις ότι δεν μπορείς να θυμηθείς ένα όνειρο, προσπάθησε να περιγράψεις κάποια εικόνα ή κάποιο συναίσθημα που σου προκάλεσε. Με αυτόν τον τρόπο, είναι πολύ πιθανό να θυμηθείς τελικά ολόκληρο το όνειρο που είδες το προηγούμενο βράδυ. Βέβαια το τι θέλει να σου πει κάθε όνειρο είναι μια πιο δύσκολη υπόθεση. Δεν χάνεις όμως τίποτα αν επιχειρήσεις μια ανάλυση.

 

Διάβασε ακόμα:

Έρευνα: Πού Χάθηκαν Τα Όνειρα;

Ημικρανία Και Διατροφή. Υπάρχει Σχέση;