Είναι αλήθεια ότι υπάρχουν φορές που, όταν μια σοβαρή ασθένεια σου χτυπά την πόρτα, το μόνο που θέλεις είναι ν’ αποτραβηχτείς από όλους και όλα και να μείνεις μόνη. Κι όμως, η νέα έρευνα που θα διαβάσεις αποκαλύπτει γιατί αυτό ίσως να μην είναι και τόσο καλή ιδέα!

Πιο συγκεκριμένα η έρευνα έδειξε ότι οι σχέσεις τρυφερότητας με τα αγαπημένα πρόσωπα μπορεί να μας δυναμώσουν στη μάχη με τον καρκίνο του μαστού. Αντίθετα, η μοναχική ζωή ενοχοποιείται για την υποτροπή και τη θνησιμότητα από τη νόσο.

Στην έρευνα, η οποία δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό έντυπο Cancer και συμμετείχαν πάνω από 9.000 γυναίκες, φάνηκε ότι οι μοναχικές γυναίκες που έχουν νοσήσει από καρκίνο του μαστού είχαν 60% περισσότερες πιθανότητες να καταλήξουν από υποτροπή της νόσου και ότι οι κοινωνικά απομονωμένες γυναίκες εμφάνιζαν 40% περισσότερες πιθανότητες υποτροπής της νόσου σε σχέση με τις κοινωνικά ενεργές.

Κράτα τα αγαπημένα πρόσωπα δίπλα σου!

Σύμφωνα με τους επικεφαλής της εν λόγω έρευνας η ύπαρξη συντρόφου, οι στενές συγγενικές σχέσεις και η επαρκής κοινωνική ζωή – το καθένα από αυτά ξεχωριστά ή κι όλα αυτά μαζί – μπορεί να επιδράσουν θετικά, διεκδικώντας πλέον ένα σημαντικό ρόλο στην πρόβλεψη της επιβίωσης της γυναίκας με τη νόσο. Σημαντικό ρόλο μάλιστα, σύμφωνα με τους ειδικούς, φαίνεται ότι παίζουν ο αριθμός των φίλων, η θρησκευτική δραστηριότητα του ατόμου και η συμμετοχή του σε κοινωνικές δράσεις.

Οι σχέσεις τρυφερότητας με τα αγαπημένα πρόσωπα μπορεί να μας δυναμώσουν στη μάχη με τον καρκίνο του μαστού.


Τι άλλο έδειξε η έρευνα;

Ότι στις μεγαλύτερες σε ηλικία γυναίκες που ανήκαν στη λευκή φυλή πιο ευεργετικό ρόλο έπαιζε η ύπαρξη συντρόφου, ενώ στις κοινότητες άλλων φυλών οι στενές σχέσεις με άλλα συγγενικά πρόσωπα πέραν του συντρόφου ήταν αυτές που επιδρούσαν θετικά.

Σε κάθε περίπτωση, τα ευρήματα της έρευνας έρχονται να επιβεβαιώσουν τη θετική επίδραση που έχουν οι κοινωνικές σχέσεις στην πρόγνωση του καρκίνου του μαστού, υπενθυμίζοντάς μας ότι, ναι, τελικά, όταν έρχονται τα δύσκολα, μπορούμε να τα καταφέρουμε, καλύτερα όταν έχουμε (ή επιλέγουμε να έχουμε) κάποιον δίπλα μας! 

Διάβασε ακόμα:

“Ο Καρκίνος Μου Έμαθε Να Αγαπώ Αλλιώς Τον Εαυτό Μου”

Η Αγάπη Στασινoπούλου Μιλάει Για Την Αγάπη

Author(s)

  • Φλώρα Κασσαβέτη

    Δημοσιογράφος Υγείας και Ευεξίας

    Η Φλώρα Κασσαβέτη είναι δημοσιογράφος υγείας ευεξίας. Υπήρξε Αρχισυντάκτρια στο περιοδικό Forma και περιοδικό Παιδί και Νέοι Γονείς και στα site Τhriveglobal.gr και Bestofyou.gr του Ομίλου Αntenna.