Στα επόμενα 2 λεπτά θα μάθεις:

-Πώς ο οργανισμός σου προστατεύεται από τη θερμοπληξία.
-Πώς διατηρείται η ηλεκτρολυτική ισορροπία.


Το καλοκαίρι έχει παραδοσιακά συνδεθεί με τον έλεγχο της διατροφής και την συστηματικότερη ενασχόληση με την εικόνα σώματος. Είναι, όμως, η διατροφή εποχιακή υπόθεση; Όχι, αλλά μάλλον αυτό συμβαίνει γιατί το καλοκαίρι ο ρουχισμός είναι πιο αποκαλυπτικός και επειδή στην Ελλάδα το καλοκαίρι σχεδόν όλοι θα φορέσουμε μαγιό. Συνεπώς, το καλοκαίρι είναι η εποχή που θέλουμε το σώμα μας να είναι στην καλύτερη του κατάσταση. Σε αυτή μας την προσπάθεια τα επιστημονικά δεδομένα είναι μαζί μας. Επιστημονικά δεδομένα, λοιπόν, υποστηρίζουν ότι η αύξηση της θερμοκρασίας ενισχύει την απώλεια βάρους και λίπους. Γιατί όμως;

Τι συμβαίνει στο σώμα σου το καλοκαίρι

Το λίπος αποτελεί αφενός ενεργειακό νόμισμα για τον οργανισμό αφετέρου λειτουργεί θερμομονωτικά. Δηλαδή, ο οργανισμός θα «κάψει» λίπος όταν η ενέργεια που παίρνει από τη διατροφή δεν επαρκεί (υποθερμιδικές διατροφές) και όταν η εξωτερική θερμοκρασία δεν ευνοεί την εναπόθεση λίπους στο σώμα για να το μονώσει. Το πρώτο μπορούμε όλοι εύκολα να το καταλάβουμε μιας και όταν κάνουμε διατροφή για μείωση του σωματικού μας βάρους παράλληλα βλέπουμε και το λίπος να μειώνεται. Η δεύτερη περίπτωση όμως είναι και αυτή που θα συζητήσουμε αναλυτικότερα παρακάτω.

Όταν λοιπόν η θερμοκρασία του περιβάλλοντος αυξάνεται ο οργανισμός θέλει να δροσιστεί προκειμένου να μην πάθει θερμοπληξία. Έτσι, η αιματική ροή μεταφέρεται από το κέντρο του οργανισμού στην περιφέρεια (κίνηση από μέσα προς τα έξω) με αποτέλεσμα να ιδρώνουμε. Επιπλέον, το λίπος που βρίσκεται κάτω από την επιφάνεια του δέρματος τείνει να θέλει να μειωθεί προκειμένου «η κουβέρτα» του οργανισμού έναντι στη ζέστη να γίνει λεπτότερη.

Τα διατροφικά βήματα που βοηθούν στην απώλεια βάρους

Υπάρχει, άραγε, τρόπος μέσα από τη διατροφή να ενισχύσεις αυτή τη φυσιολογική διαδικασία προκειμένου να έχεις καλύτερα αποτελέσματα;

Αρχικά, θα ήθελα να επισημάνω ότι οι διατροφικές σου επιλογές είναι πιθανό να ακολουθούν ενστικτωδώς αυτό το σχήμα μιας και ο οργανισμός σου είναι πολύ έξυπνος και γνωρίζει πώς να προσαρμόζεται καλύτερα σε οποιαδήποτε συνθήκη. Παρόλα αυτά, υπάρχουν κάποιοι επιπλέον απλοί τρόποΙ να βελτιώσεις το αποτέλεσμα. Πιο συγκεκριμένα τρία βήματα μπορούν να σε βοηθήσουν να ενισχύσεις την φυσική τάση του οργανισμού να χάσει βάρος το καλοκαίρι.

1.Αύξησε την κατανάλωση υγρών

Το καλοκαίρι θα έχει προσέξει ότι ο οργανισμός ζητάει περισσότερο νερό. Αυτό συμβαίνει επειδή αυξάνεται η εφίδρωση και άρα χρειάζεσαι περισσότερα υγρά προκειμένου να διατηρηθεί η ηλεκτρολυτική ισορροπία. Συνεπώς, χρειάζεται να πίνεις παραπάνω νερό για να βοηθήσεις τον οργανισμό σε αυτή τη διαδικασία.

2. Αύξησε την κατανάλωση φαγητών που είναι πιο πλούσια σε νερό

Κορυφαίοι εκπρόσωποι αυτής της κατηγορίας είναι τα φρούτα και τα λαχανικά που περιέχουν πολύ υψηλά ποσοστά νερού! Επιλέξε εποχιακά φρούτα και λαχανικά μιας και είναι πιο πλούσια σε αντιοξειδωτικά. Επίσης είναι πιο γευστικά ενώ η καλοκαιρινή ποικιλία σίγουρα είναι πολύ μεγάλη.

3. Απλοποίησε τον τρόπο μαγειρέματος

Τα βαριά μαγειρεμένα φαγητά είναι πιο δύσπεπτα οπότε θα κουράσουν ακόμα περισσότερο τον οργανισμό σου να τα μεταβολίσει και έτσι θα του αυξήσουν περισσότερο την εσωτερική θερμοκρασία. Αντίθετα, τα ελαφριά φαγητά και οι σαλάτες είναι εύπεπτα και πλούσια σε νερό με αποτέλεσμα να σε ενυδατώνουν χωρίς να σου παρέχουν ένα μεγάλο όγκο θερμίδων που δύσκολα ο οργανισμός θα διαχειριστεί.

Τώρα λοιπόν που έμαθες περισσότερα για τον τρόπο που μπορείς να χάσεις πιο εύκολα βάρος το καλοκαίρι, δεν μένει παρά να ενσωματώσεις αυτά τα τρία βήματα στην καθημερινότητά σου. Ακόμα κι αν δεν θες να χάσεις βάρος και απλά να διατηρηθείς σε αυτό, τα τρία αυτά βήματα ισοδυναμούν με υγιεινές συνήθειες που σίγουρα μόνο οφέλη έχουν να σου αποδώσουν.

Διάβασε ακόμα:

3 Μυστικά Για Απώλεια Κοιλιακού Λίπους

Οι Μύθοι Για Το Αδυνάτισμα Που Πρέπει Να Σταματήσεις Να Πιστεύεις

Author(s)

  • Μαριέττα Μαρκούση

    Κλινική Διαιτολόγος - Διατροφολόγος

    Η Μαριέττα Μαρκούση είναι Κλινική Διαιτολόγος-Διατροφολόγος MSc, απόφοιτος του τμήματος Κλινικής Διαιτολογίας-Διατροφής του Χαροκοπείου Παν/μίου Αθηνών. Είναι κάτοχος μεταπτυχιακού τίτλου σπουδών στο τμήμα Εφαρμοσμένης Διαιτολογίας-Διατροφής με ειδίκευση στη διατροφή και άσκηση. Από το 2010 έως σήμερα διατηρεί γραφείο στην περιοχή της Αθήνας, ενώ από τον Απρίλιο του 2013 διατηρεί μια νέα διαιτολογική μονάδα στην περιοχή της Νέας Ερυθραίας. Το ερευνητικό της ενδιαφέρον προσδιορίζεται σε θέματα διατροφικής παρέμβασης σε ασθενείς με ρευματοειδή αρθρίτιδα βάσει των αρχών της μεσογειακής διατροφής, το οποίο αποτέλεσε τον τίτλο της πτυχιακής της διατριβής, καθώς και στα επίπεδα υδάτωσης στην βελτίωση της ποδηλατικής απόδοσης που αποτέλεσε τον τίτλο της μεταπτυχιακής της διατριβής.