Στα επόμενα 3 λεπτά θα μάθεις:

-Ποιες φράσεις δείχνουν ότι οι άλλοι δεν ενθαρρύνουν την προσπάθειά σου.
-Πώς θα ξεπεράσεις τα αρνητικά σχόλια.


Πολλοί από εμάς, όταν ξεκινάμε μια προσπάθεια διατροφής, ακούμε διάφορες φράσεις από δικούς μας ανθρώπους, τον σύντροφο μας, την οικογένεια μας, τους φίλους μας, τους συγγενείς μας, από άτομα που εργαζόμαστε μαζί ή, ακόμα, κι άτομα που μόλις γνωρίζουμε. Φράσεις όπως: «Τώρα ξεκίνησες δίαιτα; Που είναι καλοκαίρι ή χειμώνας ή φθινόπωρο ή Πάσχα ή Χριστούγεννα;» ή «Εντάξει, δεν πρόκειται να χάσεις» ή «Άσε αυτό που κάνεις, έχω ακούσει για μια φανταστική δίαιτα …» ή «Δίαιτα και Διατροφές και βλακείες…» ή «Σιγά μην μπορέσεις να κρατηθείς εσύ».

Όταν είμαστε στα μέσα της προσπάθειάς μας, ακούμε φράσεις όπως:

«Έχασες ε; Δεν σου φαίνεται και τόσο…» ή «Εντάξει, τώρα που έχασες, πάμε να φάμε τίποτα» ή «Πω πω έχεις πολλά ακόμα να χάσεις;» ή «Δεν τρως, εγώ όμως αλλαγή δεν βλέπω» ή «Έχεις ακόμα κοιλιά ή περιφέρεια ή μπούτια!» ή «Μην χάσεις άλλο, δεν σου πάει» ή «Αργά δεν χάνεις;» ή «Γρήγορα δεν χάνεις;».

Και όταν πια είμαστε σχεδόν στο τέλος:

«Σιγά το δύσκολο!» ή «Μη μου πεις ότι τελείωσες; Θα τα ξαναπάρεις τώρα τα κιλά» ή «Σιγά που έχασες τόσα κιλά» ή «Ααα, δηλαδή πώς ήσουν;» ή «Έχασες τα κιλά και ασχήμυνες» κι άλλες πολλές αρνητικές και απογοητευτικές φράσεις.

Σπάνια όμως κάποιος θα ρωτήσει πώς ήσουν πριν που είχες τα παραπανίσια κιλά. Αν ήσουν καλά στην υγεία σου; Τι προβλήματα είχες εκείνη την περίοδο συναισθηματικά ή οικονομικά ή υγείας; Πώς αισθανόσουν όταν έβλεπες τον εαυτό σου στον καθρέφτη, πόσο ντρεπόσουν όταν έβλεπες τα αποδοκιμαστικά βλέμματα των γύρω σου κι έπειτα να ακολουθούν τα αδιάκριτα σχόλια, δήθεν από ειλικρίνεια και ενδιαφέρον «Πάχυνες» ή «Πήρες τα κιλάκια σου» ή «Μου φαίνεσαι διαφορετικός/ή;». Και μετά κατέληγες με απόγνωση κι ένα μπολ παγωτό ή γλυκά ή αλμυρά σνακ να πνίγεις τον πόνο σου, να κλαις και να θυμώνεις με εσένα με τους άλλους και όσο ανέβαινε η ζυγαριά τόσο να τρως περισσότερο…

Και ξαφνικά παίρνεις την απόφαση και λες «τέλος, θα κάνω κάτι για εμένα» κι αντιμετωπίζεις την αρνητικότητα του κοινωνικού σου περιγύρου! Εκεί ακριβώς είναι που πρέπει να πεις «ΟΧΙ! θα κάνω την προσπάθειά μου σωστά, ίσως και με τη βοήθεια του κατάλληλου επιστήμονα υγείας που έχω επιλέξει και εμπιστευτεί εγώ!» Και να κάνετε μαζί τον αγώνα σας, έναν δρόμο για άλλους πιο μικρό και για άλλους πιο μεγάλο, αλλά πολύ σημαντικό για τη σωματική και την ψυχική σου υγεία.

Πώς θα ξεπεράσεις το bullying της δίαιτας

Πάντα να έχεις στο μυαλό σου αυτό: Το θέμα αυτό αφορά αποκλειστικά εσένα, είναι προσωπικό και δεν θα αφήσεις κανέναν να επέμβει στη δική σου απόφαση κι επιλογή!

Στην πορεία της διαδρομής σου ξανασυναντάς εμπόδια… Εκεί, πρέπει να βρεις τη δύναμη να μην ακούσεις τα αρνητικά σχόλια και τις δήθεν συμβουλές. Να πατήσεις γερά στα πόδια σου για να τα καταφέρεις.

Ο κάθε άνθρωπος έχει το δικό του οργανισμό και θέλει το δικό του χωροχρόνο για να τα καταφέρει. Άλλοι τα καταφέρνουν γρήγορα κι άλλοι αργά.

Όλοι όμως παλεύουν με τον ίδιο τους τον εαυτό, για να ξεπεράσουν τις παλιές τους διατροφικές συνήθειες. Στην αρχή έχεις πείσμα, έχεις θυμό και θέληση. Στην πορεία, οι αντιστάσεις σου αρχίζουν και πέφτουν, οπότε εκεί πρέπει να αντισταθείς και να παλέψεις με τον ίδιο σου τον εαυτό.

Αφού τα καταφέρεις, μετά από σκληρή προσπάθεια, εκεί που περιμένεις να ακούσεις το «μπράβο» ή «είσαι πολύ όμορφος/ή» ή «τι αλλαγή!», ακούς και πάλι αρνητικά σχόλια. Μην επιτρέπεις σε κανέναν να εκμηδενίζει την προσπάθειά σου και τον αγώνα σου, μόνο εσύ ξέρεις πόσο έχεις παλέψει μέσα σου, με τον ίδιο σου τον εαυτό.

Έφτασες στο τέλος του δρόμου και τώρα είναι που πρέπει να παλέψεις, για να κρατήσεις αυτό που κατέκτησες με κόπο, επιμονή και υπομονή! Είναι σημαντικό να καταλάβεις ότι το έκανες για εσένα, για την υγεία, για την καλή σου διάθεση, για τις δικές σου επιθυμίες.

Κατέκτησες το δικό σου, προσωπικό Έβερεστ, το ανέβηκες βήμα – βήμα και θα μείνεις εκεί! Κανείς δεν έχει το δικαίωμα να στο κλέψει με αρνητικές σκέψεις και λόγια. Άλλωστε, να ξέρεις πως πάντα η πηγή της απρόκλητης κακολογίας είναι η ζήλεια κι ο φθόνος!

Πίστεψε σε εσένα και πραγματικά δεν μπορείς να φανταστείς πόσα πολλά μπορείς να καταφέρεις και να τα κατακτήσεις. Μόνο εσύ άλλωστε ξέρεις πραγματικά αυτό που θέλεις να είσαι. 

Αρχική δημοσίευση στο www.logodiatrofis.gr.

Διάβασε ακόμα:

Γρήγορο Αδυνάτισμα; Οι Αλήθειες Που Πρέπει Να Γνωρίζεις

Στόχοι Διατροφής Και Άσκησης Για Να Ζήσεις Τη Ζωή Που Ονειρεύεσαι

Author(s)

  • Λόγω Διατροφής

    Ομάδα Διαιτολόγων & Διατροφολόγων

    Το Logodiatrofis.gr, υπογράφεται από Ομάδα διαιτολόγων - διατροφολόγων, οι οποίοι προσφέρουν επίκαιρη, έγκαιρη και πάνω από όλα επιστημονική πληροφόρηση σχετικά με διατροφικά ζητήματα που μας απασχολούν.