Στα επόμενα 3 λεπτά θα μάθεις:

-Γιατί δε σε ωφελεί να ελέγχεις τα emails σου πριν πας στο γραφείο.
-Σε ποιες χημικές ουσίες εθίζεται ο εγκέφαλος.


Ένα από τα χειρότερα πράγματα που μπορείς να κάνεις το πρωί, αν θες να είσαι συγκεντρωμένος, παραγωγικός, δημιουργικός, παρών, να έχεις κίνητρο και έμπνευση ως επιχειρηματίας, είναι να ξεκινήσεις τη μέρα σου τσεκάροντας το κινητό σου. Αλλά σύμφωνα με έρευνα από την Deloitte

-43% το κάνει τα 5 πρώτα λεπτά αφού ξυπνήσει
-76% το κάνει τα πρώτα 30 λεπτά αφού ξυπνήσει
-88% το κάνει την πρώτη ώρα αφού ξυπνήσει

Όταν το κάνεις τόσο νωρίς, σε αποσυντονίζει και σε αφήνει με σκόρπιες σκέψεις. Ωστόσο, το πρωί καθορίζει τη μέρα σου. Επίσης, δημιουργεί ένα ισχυρό προηγούμενο: κάνε μια καλή αρχή και θα προχωρήσεις σε όλα σου τα project, κάνε μια κακά αρχή και θα παλέψεις να επιπλεύσεις, περιορίζοντας όλες σου τις δυνατότητες, τα κίνητρα και τη διαύγειά σου. Γι’ αυτό το λόγο, είναι τόσο σημαντικό να προστατεύσεις τα πρωινά σου και να αξιοποιήσεις αυτές τις ώρες. Για να τα καταφέρεις, ξεκίνα αφαιρώντας όλα όσα σε σαμποτάρουν. 

Σταμάτα να τσεκάρεις το κινητό σου μόλις ξυπνήσεις 

Όταν ξεκινάς τη μέρα σου, η ψυχική, συναισθηματική και σωματική σου ενέργεια βρίσκονται σε υψηλά επίπεδα. Μπορείς να αξιοποιήσεις αυτήν τη δυναμική εστιάζοντας στις κορυφαίες προτεραιότητές σου αποτελεσματικά (Οι κορυφαίες προτεραιότητές σου πιθανότατα δε βρίσκονται στο Instagram, στα emails και στο YouTube.) 

Δες ποιες ασχολίες πρέπει να αποφύγεις και γιατί το να τσεκάρεις το κινητό σου σε βλάπτει τόσο πολύ: 

Σταμάτα να τσεκάρεις τα social media και να καταναλώνεις άχρηστες πληροφορίες

Όταν οι άνθρωποι ξεκινούν τη μέρα τους, δεν έχουν κάνει ούτε ένα βήμα προς την επίτευξη των στόχων τους και ήδη γεμίζουν το μυαλό τους με κυρίως άχρηστα πράγματα. Τίποτα από όλα αυτά δεν θα τους βοηθήσει να ολοκληρώσουν τα κύρια καθήκοντά τους. Όλα αυτά θα τους αποδυναμώσουν μέσα στη μέρα. 

Μην τσεκάρεις τα emails σου μόλις ξυπνήσεις το πρωί

55% των Αμερικανών ελέγχουν τα emails τους πριν καν πάνε στη δουλειά. 1 στους 3 millennials ελέγχει τα emails του μόλις ξυπνήσει. Αυτή, ωστόσο, είναι μια θεμελιώδης αμαρτία παραγωγικότητας. Το πρόβλημα με την απάντηση στα emails ή στα μηνύματα είναι ότι βάζει τους ανθρώπους σε μια κατάσταση αντίδρασης: γεμίζει το κεφάλι τους με καθήκοντα, στρεσογόνους παράγοντες και μικρές κρίσεις, χωρίς να έχουν την ευκαιρία να ασχοληθούν με τις κορυφαίες προτεραιότητές τους. Κι αφού βλέπουν τα emails τους πριν πάνε στη δουλειά, δεν μπορούν να κάνουν τίποτα για αυτά. Μοιάζει αθώα συνήθεια, αλλά τους σαμποτάρει.

Μπλόκαρε όλες τις ειδοποιήσεις

Όσο σκληρά κι αν προσπαθείς, αν λαμβάνεις μια ειδοποίηση κάθε λίγα λεπτά, δεν μπορείς να εστιάσεις καλά σε αυτό που κάνεις. Για την ακρίβεια, αν μια ειδοποίηση σε απομακρύνει από αυτό που κάνεις, όταν επιστρέψεις, θα σπαταλήσεις πολύ χρόνο όσο το μυαλό σου αναπροσαρμόζεται, επανεστιάζει και επανέρχεται στο ίδιο επίπεδο αποδοτικότητας που είχε πριν από τον περισπασμό.

Ακόμα χειρότερα, κάθε φορά που τσεκάρεις ένα μήνυμα, email, ειδοποίηση, ο εγκέφαλός σου απελευθερώνει την ντοπαμίνη, μια χημική ουσία που μας κάνει να αισθανόμαστε καλά. Στο τέλος, το σώμα σου θα αποκτήσει εξάρτηση από αυτές τις χημικές ουσίες, θα αρχίσει να τις αναζητά και ο μόνος τρόπος να ικανοποιηθεί θα είναι να τσεκάρει το Gmail, το Instagram, το Facebook.

Πώς να ανακτήσεις τον έλεγχο του πρωινού σου 

1. Μην προσπαθείς απλώς “πιο σκληρά”

Δεν αρκεί η δύναμη της θέλησης. Όπως έγραψε ο Dr. Benjamin Hardy “Η δύναμη της θέλησης δε δουλεύει.” Το κινητό σου είναι πολύ εθιστικό για να εξαναγκάσεις απλώς τον εαυτό σου να το αποφύγει. Αντίθετα, διαμόρφωσε το περιβάλλον σου, ώστε να είναι αδύνατο να ελέγξεις το κινητό σου. 

Να τι μπορείς να κάνεις:

-Άφησε το κινητό σου σε άλλο δωμάτιο.
-Βάλ’ το σε λειτουργία πτήσης το βράδυ και άφησέ το έτσι μέχρι να πας στη δουλειά.
-Δώσε το κινητό σου στον/στην σύντροφό σου και πάρ’ το πίσω μια ορισμένη στιγμή.
-Άφησε το κινητό σου στο αυτοκίνητο.
-Αφαίρεσε εθιστικές εφαρμογές και παιχνίδια από το κινητό σου.

2. Πρόσθεσε κάτι για να αντικαταστήσεις το χρόνο με τις οθόνες 

Όταν σπας μια παλιά συνήθεια, βοηθά να αποκτήσεις μια νέα για να αντικαταστήσεις την παλιά. Αντί να παίρνεις την ντοπαμίνη τσεκάροντας το κινητό σου, απόκτησε μια καινούρια πρωινή ρουτίνα που προκαλεί αντίστοιχα συναισθήματα. Κάνε διαλογισμό. Κάνε μια βόλτα. Φάε υγιεινά. Διάβασε κάτι που σε εμπνέει. Κατάγραψε τους στόχους σου. Κάνε stretching. Δε χρειάζεται να είναι κάτι περίπλοκο, αλλά κάνε κάτι για να νιώσεις 100% έτοιμος-ψυχικά, σωματικά και συναισθηματικά.  

3. Πόσο πρέπει να περιμένεις πριν ελέγξεις το κινητό σου; 

Το καλύτερο είναι να περιμένεις τουλάχιστον 1 ώρα. Με αυτόν τον τρόπο, θα έχεις αρκετό χρόνο χωρίς περισπασμούς για μια γρήγορη πρωινή ρουτίνα και για να ασχοληθείς με πράγματα ή ανθρώπους που είναι σημαντικά για σένα. Όσο κι αν περιμένεις, φρόντισε να προχωρήσεις αρκετά τις πιο σημαντικές σου προτεραιότητες, πριν αρχίσεις να το σκέφτεσαι. Και μετά θα ξέρεις τι σημαίνει να αδράττεις τη μέρα σου.  

Διάβασε ακόμα:

Τι μας κάνει πραγματικά ανθεκτικούς;

4 μικρά πράγματα που δείχνουν πολλά για σένα

Author(s)

  • Ελίζα Σακκά

    Content Editor

    Η Ελίζα Σακκά είναι content editor και social media manager.