Στα επόμενα 3 λεπτά θα μάθεις:
– Γιατί να βάλεις στο πρωινό σου την σταφίδα.
– Αν πρέπει να πιεις καφέ ή όχι.
Υπάρχουν μέρες που πολύ απλά δε θα προλάβεις να φας το μεσημέρι ή θα φας κάτι πρόχειρο στο πόδι. Αν αυτός δεν είναι ο κανόνας, δε χρειάζεται να αισθάνεσαι άσχημα. Συμβαίνει και στα καλύτερα τα σπίτια. Μη σου πω ακόμα και στους … διαιτολόγους. Ναι, καλά άκουσες! Ακόμα κι εκείνοι, που τηρούν με ευλάβεια τους διατροφικούς κανόνες, μερικές φορές μπορεί να χρειαστεί να παραλείψουν κάποιο γεύμα. Η διαφορά τους, όμως, με τους υπόλοιπους ποια είναι; Η προνοητικότητα.
Το πρώτο, λοιπόν, που ρώτησαμε τον κλινικό διαιτολόγο Κωνσταντίνο Ξένο είναι αν ποτέ παραλείπει γεύματα και αν αυτό πειράζει. Μου είπε ότι λόγω του πιεστικού του προγράμματος, που περιλαμβάνει εκτός από τη διατροφική καθοδήγηση των διαιτόμενων και ομιλίες, συγγραφή άρθρων και βιβλίων, συμμετοχή σε τηλεοπτικές εκπομπές και διάφορες ενημερωτικές δράσεις, μπορεί να τύχει να παραλείψει κάποιο γεύμα. Δε θα μείνει όμως ποτέ νηστικός, αφού συνήθως έχει προνοήσει να έχει μαζί του κάποιο θρεπτικό σνακ για να φάει. Επιπλέον, φροντίζει να ξεκινάει τη μέρα του με τον πιο σωστό τρόπο, δηλαδή επιλέγοντας ένα ενισχυμένο πρωινό, που θα τον βοηθήσει να αντέξει μέσα στη μέρα, να νιώθει χορτάτος και να έχει ενέργεια.
Ας δούμε, λοιπόν, ποια είναι τα τρία πρωινά που συνήθως προτιμά, όπως τα περιγράφει ο ίδιος. Τα φτιάχνει μόνος του, διαθέτοντας κάθε πρωί 10 περίπου λεπτά για την προετοιμασία τους.
Τι μπορείς να φας για πρωινό
Eπιλογή πρωινού Nο1
Κατσικίσιο γάλα (αποφεύγω το αγελαδινό λόγω της έντονης βιομηχανοποίησης της παραγωγής του), το οποίο ζεσταίνω μέχρι να γίνει χλιαρό και ανακατεύω με νιφάδες βρώμης, ώστε να γίνει «porridge». Προσθέτω ανάλατα αμύγδαλα και 1-2 βραζιλιάνικα φιστίκια (τόσα αρκούν, για να πάρω το απαραίτητο σελήνιο, που είναι ένα από τα ισχυρότερα αντιοξειδωτικά και το οποίο με ενισχύει έναντι του οξειδωτικού στρες). Τέλος, προσθέτω 2 κουταλιές κορινθιακή σταφίδα, που μου εξασφαλίζει ενέργεια, ενώ ταυτόχρονα παρέχουν φυτικές ίνες και εξαιρετικά αντιοξειδωτικά. Άλλοτε πάλι μπορεί να προσθέσω καρύδια χτυπημένα στο γουδί.
Επιλογή πρωινού Nο2
Ομελέτα με δύο αυγά και δυο έξτρα ασπράδια. Ας μην ξεχνάμε ότι το αυγό είναι πηγή πρωτεΐνης υψηλής βιολογικής αξίας, ιδανική για πρωινό. Ανοίγω το ψυγείο και προσθέτω ό,τι βρω, συνήθως πιπεριές, ελιές και μανιτάρια. Μία άλλη εναλλακτική, αντί για λαχανικά, είναι να αλείψω την ομελέτα με δύο κουταλιές μέλι και να τη διπλώσω. Τα αυγά με κρατούν χορτάτο και το μέλι μου χαρίζει γλυκιά γεύση και ενέργεια.
Επιλογή πρωινού Nο3:
Ταχινόμελο με παξιμάδια χαρουπιού ή χαρουποφρυγανιές. Ανακατεύω σε ένα μπολάκι μία κουταλιά μέλι και μία κουταλιά ταχίνι, μέχρι το μείγμα να γίνει ομοιόμορφο. Στη συνέχεια, αλείφω με αυτό 2 χαρουποφρυγανιές, οι οποίες, εκτός από την ωραία γεύση που έχουν, είναι και πολύ θρεπτικές. Εναλλακτικά, μπορεί να χρησιμοποιήσω χαρουπαξιμαδάκια, τα οποία βουτώ στο μείγμα. Είναι ένα πρωινό με γλυκιά γεύση, και συνάμα εξαιρετικά υγιεινό, που με «κρατάει» για αρκετή ώρα.
Να πιεις καφέ ή να μην πιεις
Η απάντηση είναι όχι. Ο Κωνσταντίνος Ξένος θα προτιμήσει το τσάι του βουνού, που συνοδεύει με όποιο πρωινό κι αν επιλέξει, επειδή είναι ό,τι καλύτερο για την υγεία του εγκεφάλου. Βασικός του στόχος, εξάλλου, είναι να ξεκινήσει την ημέρα του με ενέργεια αλλά και ηρεμία.
Τώρα ξέρεις τι μπορείς να ετοιμάσεις στο σπίτι σου. Και με το γραφείο τι γίνεται; Αν ανήκεις στην κατηγορία των ατόμων που τρώνε πρωινό στο γραφείο, μήπως ήρθε η ώρα να το αναβαθμίσεις έξυπνα;
Ο Κωνσταντίνος Ξένος είναι κλινικός διαιτολόγος – διατροφολόγος, υποψήφιος διδάκτορας του Πανεπιστημίου Αθηνών και κάτοχος δύο μεταπτυχιακών τίτλων. Έχει ιδρύσει το εξειδικευμένο τμήμα Διατροφογενετικής και Έρευνας Θρέψης της Ευρωκλινικής Αθηνών, όπου εφαρμόζονται σήμερα μοναδικές παρεμβάσεις κλινικής διαιτολογίας. Από το 2007 έως και σήμερα εκπαιδεύει ως εθελοντής γυναίκες με καρκίνο του μαστού, πάνω σε θέματα σωστής διατροφής, μέσα από σεμινάρια που διοργανώνει ο σύλλογος γυναικών με καρκίνο του μαστού «ΑΛΜΑ ΖΩΗΣ». Έχει ιδρύσει το Ελληνικό Ινστιτούτο Διατροφής, που έχει σαν κύρια δράση τη διατροφική ενημέρωση των Ελλήνων. Κάνει ομιλίες σε πολλά συνέδρια και σχολεία της χώρας, συμμετέχει σε τηλεοπτικές εκπομπές ως επιστημονικός συνεργάτης και διατηρεί δική του στήλη στο περιοδικό Forma. Έχει γράψει μαζί με την Αστερία Σταματάκη το βιβλίο «Γνωρίστε τα ελληνικά super foods».