Στα επόμενα 3 λεπτά θα μάθεις:

-Τι λέει το Harvard για τις αγκαλιές.
-Πώς η νέα σου σχέση μειώνει το άγχος.


Η καρδιά σου χτυπάει πιο δυνατά, οι σφυγμοί σου ανεβαίνουν, τα χέρια σου ιδρώνουν και η διάθεσή σου αλλάζει προς το καλύτερο σε δευτερόλεπτα μόνο με ένα βλέμμα; Μήπως είσαι ερωτευμένος; Καλά κάνεις! Γιατί όταν ερωτεύεσαι, συμβαίνουν διάφορες αλλαγές στον οργανισμό σου που σε κάνουν να αισθάνεσαι καλύτερα. Ας δούμε ποιες είναι αυτές σύμφωνα με σχετικές έρευνες:

1.Χαμηλή πίεση

Όταν ερωτεύεσαι, η πίεσή σου μειώνεται. Αυτό υποστηρίζει έρευνα του 2017 που δημοσίευσε το US Department of Health Services. Η έρευνα μελέτησε τη σχέση ανάμεσα στο γάμο, τη μακροζωία και την ψυχική υγεία και ανακάλυψε ότι ο γάμος μειώνει την αρτηριακή πίεση, καθώς και τον κίνδυνο εμφάνισης καρδιαγγειακών παθήσεων. Παρόμοια έρευνα, υποστηρίζει ότι ο γάμος μειώνει κατά 12% αυτήν την πιθανότητα. Επομένως, η καρδιά των παντρεμένων είναι πιο δυνατή.

2.Λιγότερο άγχος

Μπορεί στην αρχή τουλάχιστον να νιώθεις άγχος και τα επίπεδα της κορτιζόλης να αυξάνονται γιατί δεν ξέρεις πώς θα εξελιχθεί η νέα σου σχέση, ωστόσο όταν περάσει το πρώτο διάστημα, τα επίπεδα του άγχους σου μειώνονται σύμφωνα με έρευνα του 2004.

3.Περισσότερη ασφάλεια

Η οξυτοκίνη, η ορμόνη της αγάπης, απελευθερώνεται μέσω της επαφής. Πιο συγκεκριμένα, οι αγκαλιές και τα φιλιά δημιουργούν μία αίσθηση ικανοποίησης, χαράς, ηρεμίας, εμπιστοσύνης και ασφάλειας σύμφωνα με το Harvard Medical School.

4.Περισσότερη ευτυχία

Όταν ερωτεύεσαι, ο οργανισμός σου απελευθερώνει τη ντοπαμίνη, ένα νευροδιαβιβαστή που ρυθμίζει την περιοχή του εγκεφάλου που σχετίζεται με τη χαρά, με αποτέλεσμα να αισθάνεσαι πιο ευτυχισμένος. Έρευνα του 2005 που δημοσιεύτηκε στο Journal of Comparative Neurology επιβεβαιώνει αυτόν τον ισχυρισμό.

5.Λιγότερος πόνος

Όταν ερωτεύεσαι νιώθεις μικρότερη αίσθηση του πόνου. Έρευνα του 2010 που δημοσιεύτηκε στο journal PLoS ONE, ανακάλυψε ότι όσοι από τους συμμετέχοντες έβλεπαν μία φωτογραφία του αγαπημένου τους, μείωναν την αίσθηση του πόνου. Ο Dr. Sean Mackey, επικεφαλής της έρευνας υποστηρίζει ότι “όταν κάποιος ερωτεύεται, η διάθεσή του αλλάζει σε τέτοιο βαθμό που επιδρά και στην αίσθηση του πόνου”.

Τώρα ξέρεις τι συμβαίνει στον οργανισμό σου όταν ερωτεύεσαι. Ξέρεις όμως πώς μπορεί κάποιος να σε ερωτευτεί;

Διάβασε ακόμα:

Τι Κρατάει Την Αγάπη Μακριά Σου;

Τα 4 Μυστικά Της Ευτυχίας

Author(s)

  • Το Business Insider είναι ένα από τα μεγαλύτερα αμερικάνικα sites που εξειδικεύεται σε επαγγελματικά και οικονομικά θέματα και έχει διεθνή παρουσία σε περισσότερες από 15 χώρες.