Στα επόμενα 4 λεπτά θα μάθεις:

-Τι σημαίνει τελικά η λέξη “πάθος”.
-Ποια είναι η διαφορά μεταξύ πάθους και σκοπού.


Από πολλές μεριές ακούμε εδώ και χρόνια την προτροπή «ακολούθα το πάθος σου» και τη συμπληρωματική έκφραση αυτής της προτροπής «…και δεν θα χρειαστεί να δουλέψεις ξανά». Και οι άνθρωποι εννοούν ή κατανοούν πολλά και διαφορετικά πράγματα ακούγοντας τα προαναφερόμενα!

Άλλοι πιστεύουν ότι αν ακολουθήσεις το πάθος σου, αυτό που αγαπάς, θα νιώθεις κάθε μέρα τόσο χαρούμενος όταν ξυπνάς και πηγαίνεις στη δουλειά (σαν να πηγαίνεις στο λούνα παρκ ένα πράμα) κι έτσι θα νιώθεις τελικά ότι δεν δουλεύεις. Άλλοι δε πιστεύουν ότι όλη τους η ζωή, προσωπική και επαγγελματική, θα είναι, αν ακολουθήσουν το πάθος τους, μία διασκέδαση, οπότε τι άλλο να ζητήσει κανείς;

Με άλλα λόγια, το να βρεις το πάθος σου ή τα πάθη σου είναι πανάκεια. Όλα τα προβλήματά σου λύνονται δια μαγείας!

Κάποιοι άλλοι πιστεύουν ότι αυτή η προτροπή τους αφήνει χώρο να ακολουθήσουν τα όποια καπρίτσια τους γιατί χρησιμοποιούν τη λέξη “πάθος” όταν αναφέρονται σε πράγματα που στιγμιαία τους ενθουσιά'”ζουν και τους ενδιαφέρουν. Αυτούς τους ανθρώπους συχνά τους ακούμε να λένε «έχω παθιαστεί με το βιβλίο που διαβάζω τώρα ή με μία τηλεοπτική σειρά». Πώς όμως είναι τελικά τα πράγματα;

Τι σημαίνει η λέξη “πάθος”

Έχετε δει την ταινία «Whiplash»-, ο ελληνικός τίτλος «Χωρίς Μέτρο»; Πρόκειται για μία ταινία ωδή στο πάθος. Πρόκειται για μία ταινία που ορίζει το πάθος με τον καλύτερο δυνατό τρόπο, παρουσιάζοντας τη ζωή ενός νεαρού ταλαντούχου ντράμερ που φοιτά σε ένα από τα καλύτερα μουσικά σχολεία της χώρας του, έχοντας ως καθηγητή του έναν τελειομανή και ιδιαίτερα απαιτητικό δάσκαλο που τον καθοδηγεί σε μία ζωή μακριά από τη μετριότητα. Σε μία ζωή που για να ζήσει το πάθος του πρέπει να ματώσει (και κυριολεκτικά και μεταφορικά!) όμως στο τέλος δικαιώνεται!

Η λέξη πάθος, αλλά και η αγγλική της αντίστοιχη που είναι «passion», προέρχεται από την αρχαία ελληνική «πάσχω» αλλά και από τη λατινική λέξη «pati» που και οι δύο σημαίνουν υποφέρω, αντέχω, υπομένω, τα καταφέρνω. Η λέξη «πάθος», τελικά, σημαίνει είμαι τόσο πολύ μέσα σε κάτι, που είμαι διατεθειμένος να αντέξω οτιδήποτε για να το ζήσω. Σημαίνει τελικά, σε επίπεδο δουλειάς, ότι ασχολούμαι με κάτι τόσο σημαντικό, τόσο μεγάλο, κάτι μεγαλύτερο από εμένα, που είμαι ικανός να υπομείνω πολλά ώστε να καταφέρω τελικά να προσφέρω αληθινή αξία τόσο σε εμένα τον ίδιο όσο και στους άλλους.

Σήμερα, τη λέξη πάθος τη χρησιμοποιούμε λίγο διαφορετικά. Τη χρησιμοποιούμε περισσότερο για να δηλώσουμε μία βαθιά έλξη για κάτι. Για να δηλώσουμε μία δυνατή προτίμηση η οποία μας προσφέρει απόλαυση και νιώθουμε να μας ολοκληρώνει. Επίσης, τη λέξη πάθος πολλές φορές την εξισώνουμε με τη λέξη αγάπη. Όμως, η λέξη αγάπη μπορεί να «μεταφραστεί» με πολλούς τρόπους.

Τελικά…

-Πάθος είναι κάτι το οποίο μας εξάπτει τη φαντασία και μας κάνει να είμαστε τόσο ενεργοποιημένοι που όταν ασχολούμαστε μαζί του δεν καταλαβαίνουμε πώς περνάει η ώρα. Βρισκόμαστε στη ροή.

-Πάθος είναι κάτι το οποίο μας προσφέρει hard fun. Μας βάζει στη διαδικασία να «πολεμήσουμε» χωρίς να μας νοιάζει η κούραση που μπορεί να νιώσουμε ή οι πιθανές αποτυχίες που μπορεί να βιώσουμε στην πορεία προς την υλοποίηση των «παθιασμένων» μας ιδεών.

-Πάθος είναι αυτό που μας ωθεί με έναν φυσικό τρόπο να ασχοληθούμε με κάτι, που είναι συντονισμένο με εμάς και μας κάνει να νιώθουμε ότι είμαστε αυθεντικοί. Ότι εκφραζόμαστε.

-Πάθος είναι ενέργεια! Ενέργεια που δεν μας επιτρέπει να συμβιβαζόμαστε αλλά μας επιτρέπει να ζήσουμε μία ζωή που μας ταιριάζει. Μια ζωή με νόημα! Μία ζωή κατά τη διάρκεια της οποίας η πρώτη ερώτηση που μας έρχεται πηγαία να θέσουμε στον εαυτό μας δεν είναι «Τι έχω να κερδίσω;» αλλά «Τι μπορώ να προσθέσω;»

Η διαφορά πάθους και σκοπού

Συχνά, οι άνθρωποι μπερδεύουν το πάθος με το σκοπό. Πιστεύουν ότι αν ζουν μία ζωή με πάθος τότε είναι εναρμονισμένοι με τον εαυτό τους και το μονοπάτι τους. Όμως άλλο πάθος και άλλο σκοπός.

Ο σκοπός σχετίζεται με το «Γιατί». Αναφέρεται στο λόγο για τον οποίο βρισκόμαστε πάνω στη γη και είναι άρρηκτα συνδεδεμένος με τις αξίες μας και τα ταλέντα μας. Ο σκοπός είναι ένας στη ζωή μας και δεν αλλάζει με την πάροδο του χρόνου.

Το πάθος σχετίζεται με την ενέργεια που μας κάνει να δρούμε. Σχετίζεται με τον ενθουσιασμό, το κίνητρο, την έμπνευση και τη δημιουργικότητα. Μπορεί να έχουμε πολλά πάθη κατά τη διάρκεια της ζωής μας τα οποία αλλάζουν ανάλογα με τις συνθήκες που βιώνουμε.

Αν το πάθος δεν είναι εναρμονισμένο με το σκοπό μας, τότε καταλήγουμε να ζούμε μία εγωιστική ζωή. Μία ζωή κατά τη διάρκεια της οποίας νοιαζόμαστε μόνο για τα πράγματα που κάνουν εμάς να νιώθουμε καλά και μπαίνουμε στη διαδικασία να κάνουμε τα πάντα – ακόμα και κακό – προκειμένου να ζήσουμε όπως θέλουμε να ζήσουμε.

Όταν όμως μιλούμε για αποτελεσματικό πάθος, όπως μου αρέσει να το λέω, σημαίνει ότι έχουμε βρει το «Γιατί» μας, έχουμε βρει τι έχουμε να προσφέρουμε στους συνανθρώπους μας και στον πλανήτη που μας φιλοξενεί και χρησιμοποιούμε τα πάθη μας ως καύσιμο για να καταφέρουμε τελικά να έχουμε τη θετική επίδραση που θέλουμε. Και γιατί πρέπει να βρούμε το πάθος μας;

Έρχομαι σε επαφή με πολλούς ανθρώπους που μου λένε ότι έχουν πολλά ενδιαφέροντα. Ότι αγαπούν να κάνουν πολλά πράγματα. Μου λένε ότι παθιάζονται για λίγο καιρό με κάτι και μετά το παρατούν. Ή ότι δεν ξέρουν τι να επιλέξουν απ’ όλα όσα αγαπούν, χάνονται στα «πολλά» και στο τέλος δεν κάνουν τίποτα. Με άλλα λόγια, αυτοί οι άνθρωποι πέφτουν στην παγίδα της μετριότητας. Μετατρέπονται σε busily bored και δεν κυνηγούν τα όνειρά τους. Δεν κυνηγούν την υλοποίηση των ιδεών τους.

Η διαδικασία της εξεύρεσης του πάθους μας ή των παθών μας απαιτεί από εμάς να επενδύσουμε χρόνο, να ξεβολευτούμε και να πειθαρχήσουμε. Να αλλάξουμε με άλλα λόγια. Και κάθε αλλαγή δεν είναι εύκολη! Όμως το αποτέλεσμα μας ανταμείβει.

Η διαδικασία αυτή καθ’ αυτή μας βοηθάει να καταλάβουμε ποιοι είμαστε και τι είμαστε ικανοί να κάνουμε. Μας βοηθάει δηλαδή να πατήσουμε πιο γερά στα πόδια μας.

Γνωρίζοντας το πάθος ή τα πάθη μας έχουμε τη δυνατότητα να σχεδιάσουμε μία ζωή γεμάτη ενέργεια, γεμάτη σθένος, γεμάτη ευχάριστες στιγμές. Μία ζωή που μας δίνει τη δυνατότητα να εκφραζόμαστε, να κάνουμε μία δουλειά που μας προσφέρει ικανοποίηση σε όλα τα επίπεδα. Μία ζωή στην οποία οι επιλογές μας θα γίνονται με πιο εύκολο τρόπο και η υλοποίηση των ιδεών μας πιο εφικτή.

Ζώντας με βάση το πάθος μας ή τα πάθη μας μας δίνεται η ευκαιρία να παράξουμε αληθινή αξία, τόσο για τον εαυτό μας όσο και για τους άλλους, βρίσκοντας λύσεις σε πραγματικά προβλήματα και ανάγκες που υφίστανται. Και τότε η ικανοποίηση είναι απερίγραπτη! Τότε είναι που ζούμε μία ζωή με νόημα! Και τελικά αυτό είναι επιτυχία!

Αναρωτηθείτε λοιπόν: «Τι είστε διατεθειμένοι να αντέξετε; Να υπομείνετε; Ποιες μικρές μάχες, ποιες καθημερινές δράσεις μεγάλης σημασίας είστε διατεθειμένοι να υλοποιήσετε προκειμένου να ζήσετε μία ζωή «γεμάτη»;»

Βρείτε τα αποτελεσματικά σας πάθη και ζήστε τα!

Αρχική δημοσίευση από την Δήμητρα Ζερβάκη στο epixeiro.gr

Διάβασε ακόμα:

Βρες Το Πάθος Σου Ή Μήπως Όχι;

Μήπως Η Δουλειά Σου Δε Σε Γεμίζει;

Author(s)

  • epixeiro.gr

    Η επιχειρηματικότητα στο προσκήνιο

    Tο epixeiro.gr είναι η μεγαλύτερη ηλεκτρονική πύλη για την επιχειρηματικότητα στην Ελλάδα. Μετά από αρκετά χρόνια παρουσίας, αποτελεί πλέον το μέσο μιας άμεσης, συνεχούς και διαδραστικής επικοινωνίας της επιχειρηματικής κοινότητας, ενθαρρύνοντας και στηρίζοντας ενεργά επιχειρηματικές πρωτοβουλίες και δράσεις που δημιουργούν προστιθέμενη αξία. Αποτελεί επίσης έναν χώρο όπου νεοσύστατες και υφιστάμενες επιχειρήσεις -μικρές, μεσαίες ή μεγάλες-, υποψήφιοι επενδυτές, ελεύθεροι επαγγελματίες, ιδιώτες, και φοιτητές θα μπορούν να χρησιμοποιούν τις γνώσεις που τους δίνονται για να ενισχύσουν την επιχειρηματική τους κουλτούρα. Το epixeiro.gr επιδιώκει να προσφέρει γνώση και να δίνει έμπνευση μέσα από το πλούσιο περιεχόμενό του, προσφέροντας στο αναγνωστικό του κοινό το know-how πάνω από 500 αρθρογράφων που αποτελούν ειδήμονες στον χώρο τους.