Στα επόμενα 3 λεπτά θα μάθεις:

-Ποια είναι τα 2 χαρακτηριστικά που κάνουν μία σχέση τοξική.
-Ότι ίσως ήρθε η στιγμή να πεις “πάνω από όλα εγώ”


Τοξικές σχέσεις μπορούμε να συναντήσουμε σε όλα τα πλαίσια των διαπροσωπικών μας επαφών: οικογένεια, φιλίες, εργασία, έρωτας, συντροφικότητα. Οι σχέσεις μέσα σ’ αυτά τα πλαίσια μπορούν να γίνουν τοξικές με διαφορετικό τρόπο η καθεμία. Όλες, όμως, έχουν δύο κοινά χαρακτηριστικά, την ανασφάλεια και τη συναισθηματική χειραγώγηση. Ανασφάλεια που οδηγεί σε πνίξιμο, στράγγισμα της συναισθηματικής μας ενέργειας, σωματική εξάντληση και κόπωση. Συναισθηματική χειραγώγηση που ζει αόρατα και κατευθύνει τόσο τις πράξεις μας, όσο και το επίπονο συναίσθημα των ενοχών. Σχέσεις που θέτουν τη χαρά, την ικανοποίηση, ακόμα και τον ίδιο μας τον εαυτό υπό αμφισβήτηση.

Το πιο δύσκολο κομμάτι των τοξικών σχέσεων είναι να τις αναγνωρίσουμε. Όταν αρχίσουμε, όμως, να αναγνωρίζουμε και να συνειδητοποιούμε ποιες είναι οι τοξικές σχέσεις στη ζωή μας, ουσιαστικά κάνουμε την αρχή για να γνωρίσουμε καλύτερα τον ίδιο μας τον εαυτό. Όταν αναγνωρίζεις κάτι, τότε μόνο είσαι έτοιμος να το αντιμετωπίσεις, να το αλλάξεις ή να το αποβάλλεις από τη ζωή σου.

Το πρώτο βήμα είναι η αναγνώριση

Με ποιο τρόπο όμως μπορείς να μάθεις να αναγνωρίζεις τις τοξικές σχέσεις γύρω σου. Με υποερωτήματα που γεννιούνται μέσα από ένα βασικό ερώτημα:

‘’Γιατί ανέχεσαι τη συγκεκριμένη σχέση στη ζωή σου;’’. Ξεκινώντας από αυτή την ερώτηση ακολουθούν επομένως και πολλές άλλες που μπορεί να παίξουν ρόλο κλειδί στην προσπάθεια οριοθέτησης μιας τοξικής σχέσης. Όπως για παράδειγμα “Ποιοι είναι οι πραγματικοί φόβοι που σε κρατούν δέσμιο σε μία σχέση που δεν σε γεμίζει;’’, ‘’Τι σημαίνει για σένα να μπορείς να ανέχεσαι συγκεκριμένες συμπεριφορές και γιατί δυσκολεύεσαι να οριοθετήσεις τους άλλους;’’, ‘’Τι πιστεύεις για τον εαυτό σου με βάση την ποιότητα των σχέσεων σου;’’, ‘’Με ποιον τρόπο αφήνεις τον εαυτό σου να χειραγωγηθεί μέσα στη σχέση και τι ρόλο παίζουν τα αισθήματα ενοχής και ντροπής που βιώνεις;’’.

Από τη στιγμή που θα δώσεις απαντήσεις στις παραπάνω ερωτήσεις, οδηγείσαι σε κάτι που αρχικά δεν φαντάζεσαι. Στην ουσία ξεκινάς τη δική σου προσωπική αλλαγή, ενδυναμώνεις την αυτοπεποίθησή σου και τελικά αναθεωρείς τα προσωπικά σου όρια κάνοντας τα πιο υγιή και ισχυρά.

Τι μπορείς να μάθεις μέσα από τις τοξικές σχέσεις:

-Να αντιληφθείς πως ίσως δεν αγαπάς αρκετά τον εαυτό σου. Πως ανέχεσαι πράγματα που στην πραγματικότητα δεν θα ήθελες, μη διεκδικώντας και μη μπορώντας να θέσεις τα όρια σου στους άλλους.

-Να συνειδητοποιήσεις πως είναι πλέον επιτακτική ανάγκη να θέσεις σε προτεραιότητα τον εαυτό σου, να τον αγαπήσεις από την αρχή. Πριν, όμως φτάσεις σε αυτό σκέψου ποια είναι τα κομμάτια σε στον εαυτό σου που έχεις ξεχάσει να ‘’αγκαλιάζεις’’ και εστίασε σ’ αυτά με την κατάλληλη προσοχή.

-Να καταλάβεις ότι ίσως επαναλαμβάνεις μοτίβα σχέσεων που παρόλο που είναι δυσλειτουργικά, είναι για εσένα οικεία και γνώριμα, άρα δεν εμπεριέχουν τον φόβο της αλλαγής και την προσπάθεια. Έτσι, θα αρχίσεις να κοιτάς πλέον με καχυποψία αυτά τα γνώριμα μοτίβα, επιχειρώντας μια αλλαγή. Στην ουσία καταρρίπτεις την πεποίθηση πως οι ρόλοι που έχεις μάθει να κουβαλάς από τη παιδική ηλικία είναι πάντα λειτουργικοί.

-Να αναγνωρίσεις ποιες καταστάσεις και ποια πρόσωπα σε γεμίζουν με χαρά και αισθήματα ικανοποίησης, καθώς είσαι πλέον σε θέση να ξεχωρίζεις το καλύτερο για εσένα, ακόμα και αν δεν το επιλέγεις καθημερινά στη ζωή σου.

-Να συνειδητοποιήσεις ότι η αλλαγή, η απόρριψη και η διεκδικητικότητα στις σχέσεις δεν αποτελούν αδυναμία, αλλά δύναμη. Το καλύτερο πράγμα που μαθαίνεις μέσω των τοξικών σχέσεων είναι πως χρειάζονται επαναπροσδιορισμό τα προσωπικά σου όρια. Παρ’ ολα αυτα, ακόμη και όταν δεν καταφέρνεις να τα θέσεις, προτίμησε να νιώθεις καλά. Δεν κατάφερες να βάλεις όρια γιατί δεν αντέχεις να “ξεβολευτείς’’, οπότε σκέψου αυτό αντί να αισθάνεσαι άσχημα για το τοξικό πρόσωπο που ίσως σε έχει χειριστεί με τη συμπεριφορά του.

Και να θυμάσαι

Οι τοξικές σχέσεις σε διδάσκουν πως η ζωή έχει πολλές πλευρές και οι σχέσεις ακόμα περισσότερες. Οι τοξίνες, όμως, μπορεί να προέρχονται ακόμα και από πρόσωπα, τα οποία αποτελούν την ασφάλειά σου οι είναι οι ‘’σημαντικοί άλλοι’’ για σένα. Αυτές, μάλιστα είναι και οι πιο επικίνδυνες τοξικές σχέσεις και ταυτόχρονα δύσκολες που ίσως καλείσαι να αντιμετωπίσεις. Να θυμάσαι όμως πως όσους τοξικούς ανθρώπους κι αν έχεις γύρω σου στη ζωή σου δεν υπάρχουν μόνο τοξικές σχέσεις. Υπάρχουν και υγιείς, αυθεντικές σχέσεις. Τις οποίες πρέπει να μάθεις να αναγνωρίσεις και να αναζητάς.

Διάβασε ακόμα:

Ένας Γάμος, Τρία Διαζύγια!

Εξωσυζυγική Σχέση: Όλα Όσα Πραγματικά Κρύβονται Από Πίσω