Στα επόμενα 2 λεπτά θα μάθεις:

– Γιατί το μέγεθος (του μυαλού) μετράει
– Γιατί οι γυναίκες επιλέγουν σύντροφο κοιτάζοντας το μέλλον.


Όμορφος, ψηλός, πλούσιος; Τι σου έρχεται πρώτο στο μυαλό; Ίσως όχι το αποτέλεσμα μιας πρόσφατης έρευνας, η οποία αποκάλυψε ότι οι γυναίκες, σε σύγκριση με τους άντρες, αναζητούν στο online dating πιο μορφωμένους συντρόφους. Ωστόσο, αυτή η συσχέτιση διαφοροποιείται ανάλογα με την ηλικία.

Χαρακτηριστικά του δείγματος

Η έρευνα βασίστηκε σε δεδομένα που προήλθαν από τους ενεργούς χρήστες ενός αυστραλιανού site γνωριμιών. Ως δείγμα χρησιμοποιήθηκαν 27.000 ετεροφυλόφιλοι άντρες και 15.000 ετεροφυλόφιλες γυναίκες. Οι ηλικίες των συμμετεχόντων ήταν από 18 έως 80 ετών και κατά μέσο όρο οι γυναίκες ήταν 49 ετών και οι άντρες 47 και σε γενικές γραμμές, οι γυναίκες ήταν πιο μορφωμένες από τους άντρες.

Τα ευρήματα

Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι οι γυναίκες ήταν κατά 11% πιο πιθανό, σε σχέση με τους άντρες, να προσδιορίσουν το επίπεδο εκπαίδευσης που απαιτούσαν σε έναν πιθανό σύντροφο. Αυτό ίσχυε κυρίως για τις γυναίκες υψηλότερης μόρφωσης. Από την άλλη πλευρά, οι γυναίκες που δεν ήταν σεξουαλικά ενεργές, δεν δήλωναν κάποια σχετική προτίμηση τόσο συχνά. Οι γυναίκες των ηλικιών 18-40, δηλαδή την πιο γόνιμη περίοδο, έδειξαν πιο αυστηρές μορφωτικές απαιτήσεις. Παρόλα αυτά υπήρχε μια πτωτική τάση στις απαιτήσεις τους , με το πέρασμα του χρόνου. Μετά την ηλικία των 50 ετών, ωστόσο, οι απαιτήσεις των γυναικών είχαν αυξητική τάση, ενώ το ίδιο φάνηκε να ισχύει και για τους άνδρες με την ίδια ηλικία.

Συνολικά, τα αποτελέσματα έδειξαν ότι όταν πρόκειται για έναν πιθανό σύντροφο, οι γυναίκες είναι πιο επιλεκτικές από τους άντρες καθώς σε όλες τις ηλικιακές ομάδες, οι γυναίκες ήταν πιο πιθανό να προτιμούν ένα σύντροφο του ίδιου ή πιο υψηλού μορφωτικού επιπέδου από εκείνες.

Με δεδομένο ότι οι γυναίκες επενδύουν στη μητρότητα, είναι φυσιολογικό να είναι επιλεκτικές στην επιλογή συντρόφου

Πού οφείλεται η προτίμηση για υψηλότερη μόρφωση;

Για να εξηγήσουν τη διαφορά στις επιλογές αντρών και γυναικών, οι επικεφαλής της έρευνας αναφέρονται σε μία θεωρία, που ονομάζεται θεωρία της γονικής επένδυσης (parental investment theory). Σύμφωνα με αυτή τη θεωρία, που υποστηρίζεται από τον Αμερικανό βιολόγο Robert Trivers, οι γυναίκες είναι πιο επιλεκτικές, πράγμα που συνδέεται με την γονική επένδυση. Αναζητούν δηλαδή στο σύντροφό τους χαρακτηριστικά που εξασφαλίζουν την καλύτερη δυνατή ανατροφή των απογόνων τους. Οπότε, με δεδομένο ότι οι γυναίκες επενδύουν στη μητρότητα, είναι φυσιολογικό να είναι επιλεκτικές στην επιλογή συντρόφου. Όπως επισημαίνουν οι επικεφαλής της έρευνας, προηγούμενες έρευνες έχουν δείξει ότι η εκπαίδευση και το μορφωτικό επίπεδο σχετίζονται με την ευφυΐα και το κύρος. Οι άντρες που είναι έξυπνοι και με αυξημένο κύρος είναι πιο πιθανό να είναι και ικανοί σύντροφοι, τουλάχιστον σε ό,τι αφορά την πρόσβαση στους πόρους που είναι απαραίτητοι για να προσφέρουν στη σύντροφό τους τα απαραίτητα για την ανατροφή των παιδιών τους.

Διάβασε ακόμα:

Μήπως Είσαι Μαγνήτης Των “Βαμπίρ”;

Υγιής Επικοινωνία: Γιατί Είναι Τόσο Δύσκολη Υπόθεση

Author(s)

  • Ελίζα Σακκά

    Content Editor

    Η Ελίζα Σακκά είναι content editor και social media manager.