Στα επόμενα 3 λεπτά θα μάθεις:

-Τι πρέπει να σου λέει η εσωτερική φωνή σου.
-Γιατί να ευχαριστείς τον εαυτό σου.


Όλοι μας έχουμε μια εσωτερική φωνή. Κάποιες φορές την αγνοούμε και άλλες φορές την ακολουθούμε πιστά γιατί νιώθουμε ότι έτσι μας καθοδηγεί το υποσυνείδητό μας. Η φωνή αυτή έχει πολλές μορφές και διακυμάνσεις στη διάθεσή της. Άλλοτε είναι ήρεμη και λογική, άλλοτε σκληρή και επικριτική και πολλές φορές φοβισμένη και απότομη.

Η εσωτερική φωνή οδηγείται από εμάς και τα συναισθήματά μας. Ουσιαστικά παίρνει εντολή από τις δικές μας σκέψεις και αποφάσεις. Είτε είναι συνειδητές είτε όχι, από εκεί αντλεί η εσωτερική μας φωνή πληροφορίες και επιλέγουμε να την ακούσουμε ή να την προσπεράσουμε. Η εσωτερική μας φωνή μπορεί να μας οδηγήσει σε αποφάσεις σημαντικές και εντέλει σωστές, μπορεί όμως και να μας μπερδέψει περισσότερο και να ακολουθήσουμε τελικά ένα μονοπάτι που δεν μας ταιριάζει.

 Τώρα λοιπόν που καταλαβαίνουμε τη δύναμη της εσωτερικής φωνής, ας συζητήσουμε για τα πέντε πράγματα που θέλουμε να ακούμε από αυτήν.

1. Κάνεις το καλύτερο που μπορείς

Σε κάθε μας ενέργεια, πράξη και σκέψη προσπαθούμε να δώσουμε το καλύτερό μας εαυτό. Ακόμα και αν η διαδικασία δεν προχωρά με τον επιθυμητό ρυθμό και τρόπο, είναι σημαντικό να υπενθυμίζουμε στον εαυτό μας πως κάνουμε το καλύτερο που μπορούμε. Αυτό δεν σημαίνει πως επαναπαυόμαστε, σημαίνει ότι δείχνουμε εμπιστοσύνη στις ικανότητές μας.

2. Μην κυνηγάς το τέλειο

Η έννοια του τέλειου είναι ενας μύθος. Το να κυνηγάμε ένα τέλειο αποτέλεσμα θα έχει ως συνέπεια να απογοητευόμαστε. Δεν υπάρχει λόγος όλα να είναι τέλεια. Η εσωτερική μας φωνή μπορεί να μας επιβεβαιώσει οτι σημασία έχει να είμαστε εμείς ευχαριστημένοι με την έκβαση μιας κατάστασης. Σαφώς και τα πράγματα έχουν συχνά το περιθώριο για βελτίωση αλλά αυτό μπορεί να λειτουργεί ως έμπνευση και όχι ως πίεση για ένα τέλειο αποτέλεσμα. Άλλωστε το τέλειο, έχει διαφορετική εικόνα για το καθένα.

3. Είσαι αρκετός

Μπαίνοντας στη διαδικασία της σύγκρισης με τους άλλους γύρω μας, δίνουμε το περιθώριο στους ψίθυρους αμφιβολίας να φωλιάσουν μέσα μας. Θέτουμε δικούς μας στόχους και κοιτάζουμε να πετύχουμε τα δικά μας θέλω στη ζωή. Ειδικά τώρα στην εποχή της προβολής, είναι πιο εύκολο να θεωρήσουμε οτι τα όσα κάνουμε δεν είναι αρκετά σε σχέση με τους άλλους. Καλό είναι να υπενθυμίζουμε στον εαυτό μας πως είμαστε αρκετοί και τα όσα κάνουμε είναι για να νιώθουμε καλά με τον εαυτό μας, οχι για να κάνουμε περισσότερα απο τον συνάνθρωπό μας.

4. Πάρε το χρόνο σου

Προσπαθούμε να προγραμματίσουμε τα πάντα γύρω μας στην εντέλεια. Πόσο συχνά το καταφέρνουμε τελικα; Σαφώς και υπάρχει ένα χρονοδιάγραμμα είτε απο τη δουλειά μας είτε απο τις κοινωνικές μας υποχρεώσεις, όμως δε χρειάζεται να υπάρχει και σε ό,τι κάνουμε για προσωπική ευχαρίστηση και βελτίωση. Καλό θα ήταν στις δραστηριότητες της επιλογής μας, να αφιερώσουμε όσο χρόνο θέλουμε και χρειαζόμαστε. Ας ακούσουμε τη φωνή μας που επισημαίνει ότι μπορούμε να πάρουμε το χρόνο μας, να νιώσουμε άνετοι και σίγουροι με αυτό που κάνουμε. Το αποτέλεσμα θα μας δικαιώσει.

5. Σε ευχαριστώ για όσα κάνεις

Ευχαρίστησε τον εαυτό σου για τη φροντίδα, την αγάπη και την αφοσίωση που του παρέχεις. Ακόμα και αν δεν νιώθουμε συχνά ότι κάνουμε τα πάντα για τον εαυτό μας ή αν νιώθουμε πως δεν καλύπτουμε όλες μας τις ανάγκες, χρειάζεται να ακούσουμε το “ευχαριστώ”. Το εκτιμούμε όταν το ακούμε από την εσωτερική μας φωνή αλλά είναι εξίσου σημαντικό να το λέμε και δυνατά στον εαυτό μας. Δε χρειάζεται να περιμένουμε από άλλους να το ακούσουμε. Αν μη τι άλλο, έχει μεγαλύτερη βαρύτητα όταν προέρχεται από εμάς τους ίδιους. 

Διάβασε ακόμα:

Τα μονοπάτια της ζωής

7 Τρόποι σκέψης των ψυχικά δυνατών ανθρώπων

Author(s)

  • Ασημίνα Ευκαρπίδου

    Social Psychologist MSc

    Η Ασημίνα Ευκαρπίδου είναι ψυχολόγος με εξειδίκευση στην Εργασιακή ψυχολογία. Μετά την ολοκλήρωση των σπουδών της σε Αμερική και Ολλανδία, ξεκίνησε να συνεργάζεται με εταιρίες για τη βελτίωση και ενδυνάμωση του προσωπικού. Παράλληλα, έχει το δικό της γραφείο για προσωπική Ψυχανάλυση και Ψυχοθεραπεία. https://mindshift.gr/