Πώς να προχωρήσω,όταν μια φιλία έχει διαλυθεί; Ειδικά αν η φιλία έχει διαλυθεί λόγω δικού μου λάθους και δεν μπορώ πλέον να ελέγξω την έκβαση; 

Οι φιλίες είναι δύσκολες και σίγουρα δεν νιώθεις μόνο εσύ έτσι αφού είμαστε κοινωνικά όντα που αναζητούν τις επαφές. Υποθέτω, από τον τρόπο που εξέφρασες την ερώτησή σου, ότι η φιλία έχει τελειώσει. Ωστόσο, αν υπάρχει οποιοσδήποτε τρόπος να πλησιάσεις αυτό το φίλο ζητώντας συγνώμη για το λάθος σου, υπάρχει πάντα η πιθανότητα αυτό το άτομο να σε συγχωρέσει και να αποκατασταθεί η σχέση σας.  

Είμαστε όλοι άνθρωποι και μερικές φορές μια συγγνώμη μπορεί να κάνει τη διαφορά στην αποκατάσταση μιας διαλυμένης σχέσης. Να είσαι αυθεντικός και ευάλωτος με μια αληθινή συγνώμη, στην οποία αναλαμβάνεις την ευθύνη για τις πράξεις σου. Το κλειδί είναι να μην ζητήσεις απλά συγνώμη, αλλά να αλλάξεις τη συμπεριφορά σου, ώστε να μην συνεχίσεις να κάνεις το ίδιο λάθος που προκάλεσε το πρόβλημα εξαρχής. Αυτό θα είναι μία απόδειξη στο φίλο σου ότι είσαι ένα αξιόπιστο άτομο. Οι αξιόπιστοι άνθρωποι μπορούν να παραδεχτούν τα λάθη τους, έχουν ενσυναίσθηση, λειτουργούν με αυτή και τηρούν τις υποσχέσεις τους. 

Αν, όμως, αυτή η φιλία δεν επιδιορθώνεται, πήγαινε παρακάτω και δημιούργησε γερές φιλίες. Για να το πετύχεις αυτό, ένας αποτελεσματικός τρόπος είναι να είσαι υποστηρικτικός και με ενσυναίσθηση, όταν ένας φίλος σου αντιμετωπίζει μια δύσκολη στιγμή ή αν θέλει να μοιραστεί κάτι συναρπαστικό μαζί σου. Η σημασία του να ακούς πραγματικά τους ανθρώπους στη ζωή σου είναι ανεκτίμητη. Όταν ένας φίλος μοιράζεται τον πόνο του ή τη χαρά του μαζί σου, είναι μια ευκαιρία να συνδεθείς μαζί του και να τον βοηθήσεις να αισθανθεί ότι του δίνουν σημασία. 

Η ενσυναίσθηση και η επιβεβαίωση αποτελούν τα κύρια χαρακτηριστικά ενός καλού συνομιλητή. Αυτό δεν σημαίνει ότι πρέπει να συμφωνήσεις ή να διαφωνήσεις, απλά να ακούσεις με προσοχή. Οι οδηγίες που ακολουθούν θα σε βοηθήσουν να γίνεις καλύτερος φίλος και ενδεχομένως καλύτερος συνομιλητής: 

Δείξε αυθεντικό ενδιαφέρον 

Κάνε οπτική επαφή. Κάνε ερωτήσεις για να καταλάβεις καλύτερα. Μερικές από αυτές τις ερωτήσεις μπορεί να είναι: “Ποιο είναι το χειρότερο πράγμα που θα μπορούσε να συμβεί;”, “Ποιο είναι το πιο δύσκολο κομμάτι για σένα;”, “Πώς αισθάνεσαι για αυτό;”, “Υπάρχει τρόπος να σε βοηθήσω;” 

Μην δίνεις αχρείαστες συμβουλές 

Δεν είναι η στιγμή να λύσεις το πρόβλημά του ή να δώσεις συμβουλές (εκτός αν σου το έχει ζητήσει). Χρησιμοποίησε αυτόν το χρόνο για να καταλάβεις πλήρως τι νιώθει και να ταυτιστείς με το δίλημμά του. 

Δείξε ότι καταλαβαίνεις 

Για παράδειγμα, μπορείς να πεις “Πόσο εκνευριστικό! Θα με άγχωνε κι εμένα” ή “Καταλαβαίνω γιατί αισθάνεσαι έτσι.” Έχε στο νου σου ότι αξίζεις αληθινές φιλίες και εσύ αποφασίζεις πώς θα βελτιώσεις τις κοινωνικές σου δεξιότητες ανά πάσα στιγμή. Μάθε από τα λάθη του παρελθόντος, να είσαι ευγενικός με τον εαυτό σου και κάνε ό,τι μπορείς για να δημιουργήσεις θετικές σχέσεις.

Οι ειδικοί του Thrive δίνουν λύσεις σε όσα σε προβληματίζουν, με στόχο να κάνουν τη ζώη σου καλύτερη. Στείλε κι εσύ τις δικές σου ερωτήσεις στο [email protected].

Διάβασε ακόμα:

Γίνε Ο Ιδανικός Συνομιλητής

3 Κακές Συνήθειες Που Αποτρέπουν Την Αποτελεσματική Επικοινωνία

Author(s)

  • Stacy Hubbard

    Ψυχοθεραπεύτρια

    Η Stacy Hubbard είναι πιστοποιημένη ψυχοθεραπεύτρια στο ίδρυμα Gottman.