Ξέρεις ότι 4 δισεκατομμύρια άνθρωποι, τα 2/3 δηλαδή του πληθυσμού της γης υποφέρουν από έλλειψη νερού; Ή ότι σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (World Health Organization) 2,3 δισεκατομμύρια στερούνται βασικών συνθηκών υγιεινής, εξαιτίας της έλλειψης νερού, την ίδια στιγμή που 663 εκατομμύρια δεν έχουν πρόσβαση σε ασφαλείς πηγές καθαρού νερού;

Ίσως ξέρεις ότι σήμερα είναι η Παγκόσμια Ημέρα για το Νερό και το πιθανότερο είναι πως ανήκεις κι εσύ στην κατηγορία εκείνων που θεωρούν το νερό αστείρευτο και άφθονο. Δυστυχώς η πραγματικότητα είναι διαφορετική. Και αυτό που είναι πολύ πιθανό να μην ξέρεις, είναι ότι σύμφωνα με το Δίκτυο ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ SOS, στη χώρα μας, η σπατάλη του νερού είναι πολύ έντονη και έτσι, η αξιοποιήσιμη ποσότητα νερού συνεχώς περιορίζεται. Τι σημαίνει αυτό; Ότι πολλές περιοχές, κυρίως νησιωτικές και αγροτικές, βρίσκονται σε μια κατάσταση μόνιμης λειψυδρίας, δυστυχώς μη αναστρέψιμη. Οι συμβουλές που ακολουθούν θα σε βοηθήσουν να μην πεις.. το νερό νεράκι.

Τι μπορείς να κάνεις για εξοικονόμηση νερού:

1.Πλένε τα δόντια, τα χέρια σου, ακόμα και τα πιάτα χωρίς να έχεις συνεχώς τη βρύση ανοιχτή.

2.Έλεγξε τα καζανάκια για διαρροές και να αντικαταστήσεις τα παλιά με σύγχρονα, διπλής ροής.

3.Αντικατάστησε βρύσες που στάζουν.

4.Κάνε σύντομα μπάνια με μέτρια πίεση.

5.Προτίμησε ηλεκτρικές συσκευές με μικρότερη κατανάλωση νερού και ενέργειας.

6.Πλένε το αυτοκίνητο και το μπαλκόνι σου με έναν κουβά νερό και όχι με το λάστιχο.

7.Πότιζε τον κήπο και τα φυτά σου νωρίς το πρωί.

8.Χρησιμοποίησε το ίδιο νερό στις οικιακές δουλειές όπου είναι δυνατό και μην αφήνεις ούτε μία σταγόνα να πάει χαμένη.

Τι είναι το Δίκτυο ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ SOS

Το Δίκτυο ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ SOS ιδρύθηκε το 1990. Είναι μια ελληνική, μη κερδοσκοπική περιβαλλοντική οργάνωση με χιλιάδες μέλη και εθελοντές που αγωνίζεται για τη διατήρηση του φυσικού μας πλούτου και μας υπενθυμίζει την ανάγκη εξοικονόμησης και διαχείρισης του νερού, καθώς αποτελεί απαραίτητο στοιχείο όχι μόνο για την επιβίωσή μας, αλλά και για την διατήρηση του φυσικού περιβάλλοντος. Η εξοικονόμησή του είναι εφικτή και απαραίτητη από τον καθένα από εμάς. Είναι καιρός να αλλάξουμε κάποιες συνήθειές μας που είναι επιβλαβείς για το περιβάλλον, το μέλλον μας και το μέλλον των παιδιών μας. Γι’ αυτό, ας είμαστε όλοι πιο προσεκτικοί ως προς την χρήση του νερού.

Διάβασε ακόμα:

Έρευνα: Τα Οφέλη Του Εθελοντισμού Στη Ζωή Και Τη Δουλειά Σου

Magic Diabetes Bus: Ένα Λεωφορείο Διαφορετικό Από Τα Άλλα